Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

Sys_m

Köszi, megnézem...

Sys_m

keri

ha merőleges akkor elég ronda lesz az alsó része, de kis kilógás, jó hűtéssel nem szokott gond lenni. Bár célszerűbb dőléssel, és még inkább süllyesztéssel kialakítani az ilyeneket.

Ha nincs szükséged a logóra, akkor nyomtasd nyugodtan arra az oldalára fordítva, és levágva az első teli rétegig. Mindegyik szeletelő támogatja ezt.

wzc80zbf7

Pont ez a gond, hogy a logóra szükség van. Csak nem tudom hogy hogy nyomtassam. Ha az üres oldalára teszem akkor nagyon kis felületen tapad az asztalhoz csak, a test többi része supporton állna amivel nem is lenne gond ha nem kunkorodna fel a sarka, ugyanis a supporthoz annyira nem tapad le mint az asztalhoz és vetemedik.

1.5mm kilógásról beszélek csak. Nem tudom hogy tudnám megoldani. Esetleg keri megnézed nekem ha átdobom a modellt?

keri

Persze.
Eredeti terv nincs meg? Mert akkor le lehetne kerekíteni a logó sarkait, és akkor már szépen nyomtatná.
Kinyomtatja így is, csak csúnya lesz az alsó éle.

vjanos

Támaszték nem játszik?
Vagy utólag forrasztópáka... :P

wzc80zbf7

Hát most egyenlőre az lett a vége hogy a logo külön lesz nyomtatva. Csak két féle logóval is kérték. Az egyik a doboz oldalába van süllyesztve a másik pedig kidomborodik. Ha nagyon nem boldogulok vele akkor jelentkezem. :)

000000000

Lassan de biztosan sikerül munkára bírni a TMC2100 stepper drivereket. A probléma végül a repetier firmwareben a travel acceleration volt. 1500-ra volt állítva. (munka közben 750) Az 1500 alapvetően nem sok, de úgy tűnik a fordulóknál lépést vesztett, gondolom a 256-ra interpolált microsteppek miatt.

Most nyomtatja talán az első értékelhető mintát. Ami feltűnik, az az, hogy néma csönd van. Igazából nincs mit felvenni, mert nincs hangja. Aki "együtt él" a nyomtatóval annak egyértelműen ajánlott kategória egy pár ilyen léptetőmotor vezérlő beszerzése. Tettem a Z tengelyre is. érdekes módon a folyamatos Z korrekció sem halk...

Épp ugyanolyan alkatrészeket nyomtatok, készítek majd egyet POLOU-val is az összehasonlíthatóság végett, de egyelőre szebbnek tűnik a felülete.

vjanos

Nem tudom elképzelni, hogy mennek a stepperek és nem nyávog... :D :P

vjanos

Jé már ilyen is van: MKS gen 1.4
Kb egy Arduino Mega és egy Ramps egyben, csak rendezettebb és tudja a 24 voltot.

vjanos

Hm, fele áramot tudja, mint a DRV?

A Tom-os videóban is említi, hogy gond lehet a gyorsulással.

000000000

Az érdekes az, hogy 0,7 ampernél, amire most nálam állítva van, melegszenek a motorok. Más az áram kezelése ennek a steppernek. Tegnap kiderült, hogy sebességben is kompromisszumos a megoldás. 50 mm/s még ok, de teszteltem 100 mm/s-al is a nyomtatást. Elég hamar hibázott. (Polouval simán nyomtatok 100-al.

keri

Mivel nézed az áramot?
A legtöbb DMM nem méri jól a valós váltakozó áram, effektív értékét. RMS műszerrel vagy szkóppal lenne érdemes mérni.
Meg elég okosnak tűnik ez a TMC, lehet nem fix árammal dolgozik.

000000000

Nem néztem, számoltam a referencia feszültségből.

A mérési ponton 0,92V-ot mértem.

I=(Vref*1,9)/2,5 azaz az esetemben I=0,92*1,9/2,5=0,6992A.

A vezérlő IC doksijéban is írják, hogy más az áram kezelése. Ott emlékeim szerint azt írják, hogy az 1,2A amit max tud az IC az a DRV-nél és a POLOU-nál 2,5 A-nek feleel meg. Azt ne kérdezd miért, annyira nem ástam bele magam.

Most is megy egy nyomtatás 50mm/s-el, még pár percig:
http://www.santha.net:8888/?action=stream
Sajnos hangja nincs, hogy hallani lehessen.

000000000

Közben végzett is a nyomtaató. Ebédszünetben gyorsan felteszek egy POLOU-s firmwaret (fordított írányban működnek a léptetőmotorok), és elindítom ugyanezt a gcodeot, hogy a minőség is összevethető legyen.

D.Laci

Egy laikus kérdés.

A weblapodon (http://www.santha.net/wordpress/2016/07/16/x3d-corexy-xxl-custom-arduino-dueramps-fd-teszt/#more-9)
 50-200mm/s sebességet írsz. Ezek az értékek csak viszonyítás képen használatosak vagy valóban a számított idő és a tényleges nyomtatási idő között 3-4 szeres a különbség?
Bárki adhat magyarázatot a jelenségre.