Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

Vagy akár ezt is lehet. Én úgy értettem, hogy 5V meghajtás kell a lézernek, de ha csak vezérlő jel akkor a te megoldásod a célszerűbb.

000000000

Repetier firmware fut a due-n a 1.0.0dev legfrissebb változata. Egész jól teszi a dolgát.

000000000

Valóban. Akkor marad a ventillátoros szabályzás. A repetierben több ventit is szabályozhatsz. A másodikat beálítod a szervó portok valamelyikére. És már szabályozhatod is az intenzitást.

Használat M106 P1 S128 (az S 0-255 közötti érték).

vjanos

Köszi [#integet2]

vjanos

Ez a gondom, hogy próbáltam a szervókra kötni, és ott a signal pinen nem jön meg az 5v vezérlőjel  :S

Ugyanoda RC szervót kötve azt tudom mozgatni - nemtom, azoknak a signal vezetéke nem 5V-on megy?

A jumper ott van a szervo pinek mellett.
Viszont most gondolkodva a rampsba csak az egyik táp bemenet van bekötve - a motorok mozognak is.
Lehet be kéne kötni a hotbedes bemenetet is?

vjanos

Hirtelen nem találtam meg, hogy Ez a kód szinkron vagy aszinkron hajtódik-e végre.
A szervó mozgatás aszinkron, úgyhogy még egy-egy M400 is.

A cél egyébként G7-el való raszteres gravírozás lenne. Csak azzal a kimbrával nem bírok...

Dakota25

Remélem nem mondok hülyeséget, nem olvastam elég sokat vissza, de a servo kimenetek elvileg négyszögjel kitöltési tényezőjét modulálják. Az RC-servok eleve erre vannak felkészítve.

vjanos

Én is valahogy így tudom.
Ha ezt egy mezei digi multiméterrel mérem, annak kéne valamit mutatnia?
Illetve ha a lézervezérlő 0-5v analóg jelet vár, ahhoz jó lesz-e az 5V pwm jel?

Most már rettentően frusztrál ez az egész lézeresdi, ennyit még nem szívtam géppel... :(

000000000

Én a saját lézel meghajtómból indultam ki valóban. Annak kell egy stabil 12v és egy TTL 5v ami az intenzitást szabályozza. Ehhez a felálláshoz tök egyszerű megoldás az általam leírt.

G-code - RepRapWiki ide végó része:

"M106: Fan On
Parameters
Pnnn Fan number (optional, defaults to 0)2
Snnn Fan speed (0 to 255)
Innn Invert signal1
Fnnn Set fan PWM frequency, in Hz1
Hnn:nn:nn... Select heaters monitored when in thermostatic mode1
Rnnn Restore fan speed to the value it has when the print was paused1
Tnnn Set thermostatic mode trigger temperature1
Examples
M106 S127
M106 P1 I1 S871
M106 P1 T45 H1:21
The first example turns on the default cooling fan at half speed. The second one inverts the cooling fan signal of the second fan and sets its value to 1/3 of its maximum. The third one sets the second fan to a thermostatic fan for heaters 1 and 2 (e.g. the extruder heaters in a dual-nozzle machine) such that the fan will be on when either hot end is at or above 45C.

Mandatory parameter 'S' declares the PWM value (0-255). M106 S0 turns the fan off. In some implementations like RepRapFirmware the PWM value may alternatively be specified as a real fraction: M106 S0.7.

Notes
1These parameters are only available in RepRapFirmware.

2Marlin only supports fan 0, all values above 0 will be interpreted as 0"

keri

Az RC szervó TTL 5V-al van vezérelve, de nem 0-100% PWM jellel.
Ebből analóg jelet komplikált kiszedni.

000000000

Nem az a lényeg, hogy alapsetben a firmware a szervókat hogy vezérli, hanem, hogy az adott kimenet mire használható eredetileg.

Ha megnézzük a Ramps 1.4 kimeneteit:

Akkor látszik, hosz a szervó vezérlésre használt D4 D5 D6 D11 portok szabadonfelhasználhatóak másra, ha nincs szervó, de akár használható az AUX1-ből a D0 és D1 is illetve az AUC2-ből a D40 D42 D44

Han megnézzük itt az Arduino Mega 2560 lábkiosztását akkor az abban az alábbi adatok szerepelnek az említett portokra:

D0 - Digital pin 0 (RX0)
D1 - Digital pin 1 (TX0)
D4 - Digital pin 4 (PWM)
D5 - Digital pin 5 (PWM)
D6 - Digital pin 6 (PWM)
D11 - Digital pin 11 (PWM)
D40 - Digital pin 40
D42 - Digital pin 42
D44 - Digital pin 44 (PWM)

Szóval elég sok digitális kimenet képes PWM jelet kiküldeni TTL jelszzinten. Ezeket firmwareből (legegyszerűbben a repetierből) simánát lehet állítani FAN2 portnak, amiről aztán kaphatja a lézer a korábban leírt utasítással a teljesítményre utaló vezérlőjelet.

A kérdés midössze annyi, hogy a lézer verérlő/meghajtó elektronikája milyen jelet igényel a teljesítmény szabályozásához.

000000000

Ja és igen, valóban nehéz lenne mérni bármit azokon a portokon, ha szervóként vannak aktiválva. Ha pedig semmi nem lett kiosztva rájuk a firmwareből, akkor teljesen fals dolgokat lehet mérni rajtuk, azt most nem néztem meg, hogy van-e ezeken a lortokon levagy velhúzó ellenállás..

vjanos

Kösz a tippeket srácok. Holnap talán nekifutok újra :)
Az 5V PWM-et vajon szükséges valami elektronikával (low pass filter?) tovább mókolni, hagy elfogadja a 0-5V bemenetű vezérlő?

PSoft

vjanos

Kösz. Bevallom nem...