Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

Kelepeisz Lajos

Amúgy az alunak egy rossz tulajdonsága hogy hő hatására púposodik az egyik irányba, vagy amerről kapja a hőt arra megy?

wt8g4i4

hát ugye ha alulról jön a hő akkor az alja meleg a teteje hideg, így elhúzza a hideg oldal,ha jól gondolom.
Netán a hengerlés miatt adódó szálirány a ludas [#nemtudom] [#nemtudom]

Kelepeisz Lajos

Jó kérdés?[#nemtudom]

Kisamotors

Egyszerű, elég csak a bimetálra gondolnotok.

Ívben hajlik, a melegebb oldal lesz nagyobb sugáron, a hidegeb kisebben.

Vizszintesen tartott lemez, alulról melegítve lefelé ívelődik.

keri

Minden anyag deformálódik ha nem egyenletes hőhatás éri.
Az alu azért jobb mint az acél, mert nagyon jó a hővezetése, szemben a vassal, ezáltal egyenletesebb a hőeloszlás, kisebb az anyagon belüli feszültség. Persze gyengébb is, illetve kevésbé rugalmas, és nem mindig nyeri vissza a formáját. Ezért van az hogy az alu edények alja púposodik. Persze maradandó alakváltozás ezen a 130 fokon nem valószínű, csak ideiglenes.
Másik előnye hogy fele akkora a tömege mint az acélnak. Nyilván azonos vastagságban az acél erősebb, de azonos tömegben az alu anyaga dupla vastag lehet, így a hajlítási szilárdság jóval nagyobb lesz, vagyis sokkal jobban ellenáll összességében a hő hőtágulás okozta görbülésnek.

Egyébként igen. Általában a melegített oldal felé hajlik, de ha egy nagyobb lemez közepét melegíted, akkor a közepe tágul a szélei viszont nem, ez is okozza a púposodást, ez vékonyabb lemeznél erősebb.

Nem véletlen, hogy az autók hengerfejei nagyon régóta alumíniumból vannak. Nekem volt Skodám, vas hengerfejjel. Mindenki azt hiszi hogy az mennyivel erősebb, de valójában kicsit megzavarja az ember, és már reped is, meg deformálódik. Ugyan ez a Skoda, ugyan olyan alu hengerfejjel szénné tuningolható hengerfej problémája nélkül.

3vv2btrhv

Senki ?[#rinya]

r5y7cufaj

Szia!

Én a cura-t hasznalom, ott megadható, hogy milyen legyen az alátámasztás.

r5y7cufaj

3vv2btrhv

Köszi , egy kis értelmezést ha lehet , mi mit befolyásol , mert ezt nekem a Makerbot szoftverére kel adaptálnom .

ykt6caawj

Az előző hsz-ban linkelt kép értelmezése:

Structure type: A támaszhoz használt kitöltőminta

Overhang angle...: A túllógásnak az a legkisebb (függőlegestől mért) hajlásszöge amihez a program már támaszt épít.

Fill amount(%): A kitöltőminta kitöltési tényezője

Distance X/Y; Distance Z: A támasz távolsága a testtől

Megjegyzések:
- Kitöltő mintának nem érdemes túl bonyolultat választani, mert lassítja a nyomtatást.
- A a beállítandó hajlásszöget pl. ezzel a modellel meg lehet határozni: Overhang Angle Test Object
- Ha a támasz túl masszív érdemes a kitöltés csökkentése, illetve a távolság növelése. A kitöltésnél 5-10%-ig simán le lehet menni, a távolságnak 0 és 0.3mm közötti értéket érdemes választani. (A 0mm-es távolság "ragaszkodó típusú" támaszt eredményez)

3vv2btrhv

Kelepeisz Lajos

Köszönöm keri!
Így már maximálisan érthető.

wzc80zbf7

Nem tud esetleg valaki nekem hotbed-et marni 4mm-es alumíniumból? Sajnos nem találok embert a dologra. :( Pedig nagyon jó lenne mert addig nem tudom használni a gépemet. :(

vjanos

Konkrétan mit kéne csinálni?

wzc80zbf7

4mm-es alumíniumból kellene kontúrmarással kivágni egy hotbed-et.