Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

keri

Nem próbáltam.

sastas

Kinek-mi a hozzáférhető [#vigyor3]

Egyébként ezt a táblázatot szoktam nézegetni, ha ilyenen töröm a fejem, nem 1000%, de elég részletes

Tábla

wt8g4i4

én a rozsdamentes saválló anyagokat faggyúval és híg hidraulika vagy köszörű főorsó olaj keverékével fúrom és azt használom a menetvágáshoz fúráshoz is.
Kb olyan állagra taknyolom a keveréket mint a  torma :D
Szerszámkészítő múltamból lestem el ezt az ottani szakitól.
Eddig nagyon jól bevált

ezsolt74

Találtam nagyon olcsón PETG nyomtatószálat.

PETG

wzc80zbf7

Köszi a viszonylag részletes beszámolót. Egy pár kérdésem még maradt. Csiszolható maga az anyag? Látom hogy PETG-ből leginkább áttetsző filamentek vannak. Nem tudom azok mennyire áttetszőek? :)

0bn8uxmw

+1 a PETG-nek,  én ezt a Devil Design-ost nyúzom most. 230 fokos fejjel 80 fokos asztalra nyomom kapton szalagra hűtés nélkül (20 db 200x150-es keret kell nyomtatnom darabaj 3 óra, most járok 17 darabnál...) eddig semmi probléma vele. Amit Zsolt linkelt nagyon jó áron van olcsóbb mint a TME-s amit linkeltem.
Minőségre mint a PLA (fényes fekete a nyomat), nem olyan rideg/merev mint a PLA (kb. 85% a merevségének tehát tökéletes)
A réteg közötti kötés mint PLA kb. tehát széttéphetetlen a nyomat nem úgy mint az ABS-nél. Felhajlása/zsugorodása minimális de a fűtött asztal kell neki. Annyi van vele, hogy kicsit szálazni tud még a PLA-hoz  képest is de ez nem akkora probléma.
Ha kicsit kell nyomni akkor egy kis hűtés nem árt neki (35-45%-os venti) de akkor emelni kell a fej hőmérsékletet, hogy a rétegek közötti tapadás ne csökkenjen.

Részemről az ABS és HIPS is felejtős innentől kezdve tökéletesen kiváltja a PETG őket.

wt8g4i4

Vernyul berendeltem a vezérlőt , majd hozza a postás valamikor :) kijelző milyen való hozzá, mert emlegettél valami érintős megoldást is ?

0bn8uxmw

Most gyorsan megnéztem, igen csiszolható. Mivel elég kemény de erősebb csiszolásra nem kenődik mint a PLA ezért mehet neki a durvább csiszolás (80-as papírral próbáltam most).
Az acetonos simogatásra pedig matt fekete lesz a fényes feketéből de a színét nem veszti tehát nem nagyon oldja az aceton.

0bn8uxmw

[#love11]
Ha jól sejtem most a grafikus van neked (128x64 pixel)

Ez jó hozzá első körben.

Az érintősből két fajta van a 2.8 és 3.2 collos(MKS TFT28 és TFT32 néven), a 3.2-es lett a vezérlőhöz rendelve meg hozzá egy wifi modul.
Mivel ezek az LCD-k külön vezérlők saját agyuk és FW-k van, és az egyik soros portjára csatlakoznak a MKS SBASE-nek.
[img]https://3dprinter.ua/wp-content/uploads/2016/03/tft32-
35 dollár az ára a 3.2-esnek.
Sajna a FW-e nem tökéletes néha meghülyül és újraindul, de nyomtatás közben nincs vele probléma. Tud olyat, hogy ha elmenne az áram akkor tudja folytatni a nyomtatást. Van rajta USB és SD kártya slot is.
A wifi modul-t pedig az LCD hátába kell kötni és Androidos telefonnal lehet vezérelni.
Nem rossz ez a tapizós LCD de személy szerint engem nem izgat különösebben. Napi használatban ugyebár berakod a nyomtatást megnézed az első réteget rendben letapadt-e, rávágod az ajtót majd visszajössz ha kész van nyomtatás, erre a grafikus is jó.
Még egy probléma/észrevétel van vele,  a vezérlőtől nem kap vissza jelet, tehát mondjuk ha a másik soros porton mondjuk PC-ről belenyúlsz a hőfokba pl. akkor a LCD látja a hőfokváltozást de nem állítja át magán a beállított hőfokot, jó ez nem akkora probléma napi használatban csak érdekesség.

wt8g4i4

Igen ez a kijelzőm van és akkor marad is . Azt hittem valami nagyobb durranás ez a tapicskolós kijelző. Majd talán később egyszer ......

xmas75

Tervezem hogy berendelek pár színt, de nem szeretném ha állásában tönkremenne. Ezért kérdezem, hogy hajlamos-e a PET-G olyasmire mint a PLA hogy felveszi környezeti levegőn törékennyé válik?
Vagy tulajdonképpen minden filamentet érdemes légmentes dobozban (+szilikagél) tárolni?

xmas75

-felveszi[#wilting]

wzc80zbf7

Én pont most tervezem hogy csinálok olyan tárolót amibe több tekercs elfér és csak 1 tekercs van kivezetve tefloncsövön keresztül. Így szerintem elég sokáig problémamentesen tárolhatóak ha a dobozba van szilikagél.

wzc80zbf7

Gyors kérdés. Alumínium tárgyasztalt inkább 3mm vagy inkább 4mm-es lemezből csináljak? Megvenném ma az lapot hozzá.

3vv2btrhv

Nekem a rossz frizsider és a páraelszívó gél vált be .42 % páratartalom van benne . Igaz én csak most kezdtem a tárolást . [#nevetes1]