Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

Devecz Miklós

Mondjad, úgy is esik az eső.[#eplus2]

keri

Egész nyugodtan :)
Majdnem mindenki így kezdte.

ezsolt74

A nagymértékű vetemedés leginkább az ABS-re jellemző, PLA-t sok nyomtatóval fűtetlen asztalra nyomtatnak.
Én sokáig 40 fokos asztalra nyomtattam, most is leginkább csak 50 fokosra.
De nagy előny lehet ha a perforált asztal miatt mondjuk a sarkai nem tudnak felhajlani, a jobb tapadás miatt.
Persze ha annyira nagy a feszültség benne akkor akár a feljebb lévő rétegeket is szétválhatnak.
Ekkor csak a fűtés segíthet.

Kelepeisz Lajos

Engem kicsit az tántorított el ettől a perforált asztaltól, hogy tényleg mi van akkor ha egy nagyobb felületet kell munka után feltépni, lehet hogy pont evvel rontom el a kész munkadarabot, én úgy gondolom hogy a perforált asztal alá is kellene fűtés, ami csak akkor lenne bekapcsolva ha a munkadarabot kell felvenni, csak addig menne hogy éppen megolvassza a perforációba szorult anyagot.

Kelepeisz Lajos

Szóval, nekem ez a nyomtató a szívem csücske, már második éve látom a kiállításon, kinek a munkája? Egy hasonlót szeretnék építeni tetszett a hajtás egyszerűsége, ezzel kapcsolatban lenne kérdésem, ez a H-BOT hajtás mennyire kiforrott, van esetleg ami ellene szól, vagy gondolkodhatok ebben?

keri

És ezzel már el is deformálod a munkadarabot a felszedéskor :)
Hidegen elég nehéz kárt tenni az alkatrészekben, emiatt kár aggódnod.
Én mondjuk azért használok üveget, mert szép felületet csinál, de a perforált lapra fel lehet csíptetni üveget, és akkor igény szerint variálhatod.

keri

Devecz Miklósé ez is.
A CoreXY esetén a híd két oldala pozícionálva van, nem tud elfordulni, de sok a szíj benne.
A H-bot esetén el tud fordulni a híd. Szóval jó mechanika kell hozzá, hogy ne legyen gondja, de rövidebb a szíj.

keri

Amúgy most van valami műanyag, amire állítólag iszonyat tapad minden.
Mondjuk nem olcsó.

Kelepeisz Lajos

Ezt hogy érted, az Y csapágyazás tud elfordulni, vagyis a híd két vége tud csavarodni, vagy a hídon a kocsiszerkezet?

sastas

H-bot esetén a szíjvezetés megcsavarja a hidat. Keress rá, Hbot vs Corexy, és ott nézd meg az ábrákat az erőhatásokról

PSoft

Devecz Miklós

Ezt hivják H-botnak. [#wave]

PSoft

Devecz Miklós

Én is sokszor keverem.

H-botnál egy szíj van, és a középső kocsira csatlakozik a két vége.

CoreXY-nál két szíj van és felváltva kapcsolódik a középső kocsira.

Kelepeisz Lajos

Akkor elméletileg a coreXY hajtás esetén nem lép fel  csavarodás? Erre nincs valahol egy kis animáció?