Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

vjanos

Nem kell 200 fok csak 100 körül.
3M kétoldalas ragacs teljesen jó, van amelyik fűtőlapot eleve így árulják.

De ha nem akarod ragasztani, alulról úgyis kell hőszigetelni, az alá meg akár mehet is valami merev lap ami szendvicsként hozzáfogja a fűtőlapot az aluhoz.

wzc80zbf7

Na most én is kb ebben a dilemmában vagyok. Gondolkodok hogy Szilikon fűtőlap legyen + Alu asztal vagy láttam most MK2 hotbed-et ami 3mm vastag alumínium lap amibe integrálva van elvileg a fűtés (gondolom erre is kell az üveglap). Melyik jobb? Az üveges megoldást használom a másik gépemen, szilikonost nem ismerem, de láttam hogy ekkora méretben (300*300) már 280W ami elég tetemes. Viszont a tápom szerintem nem bírná ugyanis még van mellette 5db 1.7A-es léptetőmotor + egyéb dolgok és a táp csak 400W. Szilárdtest relé bírná 40A-ig.

Kelepeisz Lajos

Mindenképpen úgy gondolom hogy ragasztani kellene mert jó lenne nem növelni feleslegesen a súlyt, mivel azon gondolkozok hogy egy oldalról lesz mozgatva az egész asztal. Megmondva az őszintét nem sok fogalmam van a témáról, meg építeni sem mostanában akarok, szóval nagy vonalakban annyit tudok a témáról amit ennek a topiknak a végétől kezdve visszaolvastam. Olvasatom szerint ezek a merev hordozójú 12V ~4-5Ohm-os Heatbed-ek nem tudják hozni az elvárt hőmérsékletet,kevésnek bizonyulnak és ennek kiváltására előszeretettel használják ezeket a nagy teljesítményű szilikon lapokat.

vjanos

De ha nem raksz alá semmi szigetelést akkor csak fűti a világot meg a gépet magát...

Egyébként én is a 230V szilikon fűtőlapot kedvelem SSR-el.

Devecz Miklós

Nem szükséges az asztal fűtés.
A perforált lap úgyan ezt tudja.
A teljes üzemeltetéshez nem kell több 100W-nál.

ezsolt74

Szilikon fűtőlapból a 220V-ost kell venni és szilárdtest relével bekötni, mert akkor nem fogja a tápegységedet terhelni.
Ja és csak felfűtésnél megy maximumon, utána már ki-be kapcsolgat(pláne PLA-nál).
Egyszer néztem, és 10mp-et ment majd 30mp-et ki volt kapcsolva, így tartotta a 60 fokot.
Persze rendesen le kell szigetelni alulról.

Kelepeisz Lajos

Természetesen szigetelést raknák alá hogy lefelé azért ne fűtsön, én arra gondoltam hogy plusz alu lapot ami összefogja ahelyett inkább ragasztani kellene az alu munkalapra, ha ennek nincs valami akadálya. Ha megkérdezhetem te hogy szoktad rögzíteni a szilikon lapot, neked mi vált be?

Kelepeisz Lajos

Erre a célra van valami direkt hőszigetelő anyag?

ezsolt74

Igazad van...
Minek fűteni, ha mehet anélkül is.
Ráadásul ha nincs fűtve az asztal akkor vetemedni se fog.

Már várom, hogy kipróbáljam fűtés nélkül, a perforált alu lemezzel.

Kelepeisz Lajos

Kedves Miklós!
Ezt elmondanád egy kezdőnek hogy is lehetséges, én úgy tudom a hő azért kell, hogy az anyag ne deformálódjon, ne emelkedjen el az asztaltól hirtelen hűlés következtében, ezen egy perforált lap hogy tud segíteni?[#nemtudom]

ezsolt74

Én XPS Polisztirol lemezt használok.
Az OBI-ban vettem CLIMAPOR a neve, 7mm vastag belső falszigetelő lemez.
Sajnos elég drága 5000Ft egy csomag, ami 4 négyzetméter.
Nekem a szigetelésből maradt, ezért használom ezt.

Devecz Miklós

A fehérvári talin volt kiállítva néhány gépem, ami már ezzel a megoldással üzemelt.
Sajnálom, hogy nem tudtam ott lenni, és bemutatni a müködését.
Nálam már régóta müködik, és semmi gondom vele.

PLA-nál "Raft"-ot  használok, az alátét lemez beleragad a furatokba, ahol megtapad, utána már jöhet a tényleges nyomtatás.

ABS-nél "Brim"-et használok, ez jobb ebben az esetben, mint a "Raft", az apró kidudorodásokat pedig le lehet vágni a nyomat aljáról.

Nyomtatás perforált lemezen.

Kelepeisz Lajos

Értem, "talpazat" belefolyik a lyukakba, ennek eredménye mintha le lenne csavarozva, és ezért nem tud felhajlani, ötletes. Esetleg lehet tudni hogy mekkora lyukak és milyen távolságra?

wzc80zbf7

Valaki esetleg tudna nekem alulapot kreállni 300x300-as munkaterülethez? Kipróbálnám akkor ezt a szilikon fűtést. Bár így maradt egy SSR-em ami DC :)

Devecz Miklós

A mélység 0,6 mm, furat átmérő 0,9 mm