Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés 

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

wzc80zbf7

Ha valakit érdekel itt egy leírás hogy lehet beüzemelni Marlinba: Marlin Modification

0bn8uxmw

Bocsáss meg de szerintem ez így fölösleges izmozás.
Használj ez esetben repetier FW-t kezeli a lézert a nyomtatással együtt.
Marlinban pedig ott a ventiszabályzás PWM-el. M106 Sxxx (0-255) M107 a kikapcs az tökéletes a Lasernek és nem kell variálni. Posztprocesszornak pedig megadod hogy ezekkel a parancsokkal dolgozzon.
(Én nem raknám be a nyomtatóba a laser fejet a füst amit csinál még erős elszívás mellett is rendesen ad majd pucolni valót, mielőtt nyomtatni kezdenél újra)

wzc80zbf7

Köszönöm az építő jellegű kritikát. Erre én nem is gondoltam mármint a füst problémára. De hát ezért van egy szakmai topic hogy ezek kiderüljenek. Én mindössze azért gondolkodtam rajta ugyanis a mechanika képes a lézer használatára. De akkor ezek szerint felejtős. :( Bár ettől függetlenül még lehet ki fogom legalább próbálni ha mást nem.

vjanos

Meg kéne már néznem ezt a repetiert....

Az M106 nem aszinkron hajtódik végre?
A másik gond, hogy az én lézer elektronyikám 0-5V -ot vár, a venti kimeneten meg 12V van.

wzc80zbf7

Tudomásom szerint ha nem 255 értéket adsz a kimenetre hanem mondjuk olyan 120 körül akkor az Kb 5V-nak felel meg. De egy feszültségosztóval is meg lehet oldani.

keri

Sőt, mivel a FET-re csak a vezérlés megy közvetlenül, azért tetszőleges tápfeszültséget is tud vezérelni, ha nem a Ramps 12V-jára kötöd az eszközt.
Nekem így megy 32V-ról az asztalfűtés, hogy a többi 12V-ról van hajtva.

keri

Egyébként lézerről, szerintem ha van 3D nyomtatód, akkor simán nyomtatsz egy leservágót magadnak. Oda úgy is a nagyobb munkaterület a jó, nem az a 20*20cm-es vacak, amivel még egy rendes műszer előlapot sem tudsz gravírozni.

wzc80zbf7

Igen ez tény. Lehet összepakolok egy gépet majd hozzá később, de akkor nem foglalkozok vele. Van még 4-5 db Epson stepperem. Oda elég a fióksín is mivel nem kell szinte semmi súlyt tartania. :) Nagyon nem fogok rákölteni :D

000000000

Hirtelen felindulásból vettem korábban itt emlitett TMC2100 stepper drivereket. Tegnap este beépítettem. Első ézésre a jerk értékeket jócskán lejjebb kell venni, mert szeret begerjedni a motor. Most azthiszem 20-on van az X/Y tengely. Mivel a motorok nálam gumi bakokon lógnak eddig nem vettem látványosan halkabb üzemet.

Teszt hangnyomásméréssel hamarosan.

000000000

Szia. A repetier is támogaatja a lézert, nekem az van az arduino DUE-n simán megy a fordítás...

000000000

Nem a jerk volt a gond. Gyárilag 0,2A ment a motorokra. Föltoltam 0,75A-re egyelőre. Most nagyon szépen, csendesen jár. Holnap munka után készítek összehasonlító videót.

vjanos

Ezt kifejtenéd? :/
Asszem a D9 kapcsokon szokott lenni a venti.
Vagy a te fűtött asztalos esetedben ilyenkor mit hova kötsz?

vjanos

Már hogy a Due-n ez a kimbra vagy a repetier van neked?

Feltettem egy repetiert - háát... több támogatásra gondoltam :)
The default laser driver only supports laser on and off. Here you control the eíntensity with
your feedrate. For exchangeable diode lasers this is normally enough. If you need more control
you can set the intensity in a range 0-255 with a custom extension to the driver. See driver.h
and comments on how to extend the functions non invasive with our event system.

Most már próbáltam M3/M5-el kapcsolgatva mindegyikből több pinen, Marlinból M280-al több signal pinen a szervók közt is különböző S értékekkel, de a pwm pineken egyszerüen nem jelenik meg az 5V.
Digi multiméterrel mérem, gondolom valami értéket kéne mutatnia.
Ha RC szervót dugok a szervó pinekre az működik.

Ha a z dir pinre konfigolom és olyan g-kódot generálok, akkor ott megvan az 5v és kapcsolgatja is a lézert, de nem így akarnám használni

keri

Itt a Ramps kapcsolási rajza.

Ha megnézed a meghajtó FET-eket, akkor a földet kapcsolják rá a sorkapocsra. A sorkapocs másik felén meg ott a 12V.

Namost, ha te a fogasztódat tetszőleges tápfeszültségre ráteszed, a másik felét a FET felső felére, és természetesen a tetszőleges tápfeszültséged GND-jét rákötöd a Ramps GND-re, akkor azt fogja kapcsolni.

000000000

Szinte bármelyik portra kiküldheted firmwareből a venti vezérlését. Pl a szervók csatlakozóira. Ott máris TTL 5v jelszint van, amit simán összeköthetsz a lézerrel.