Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

rf63unrk7

Nem semmi hétvégém volt, annyi meghibásodásom volt, mint még soha. Autó, kazán, a WC, az arduinó, a ramps, stb.

Az egyik WC-tartály beömlő szelepének a hollandija repedt ketté péntek hajnali 2 körül,  
szerencsére felébredtem a zajra, mert minden szétázott volna, felfelé spriccelt a víz egy része, ki a tartályból...

Mivel pénteken az arduinó/ramps/kijelző is bekrepált ( röviden -> le akartam cserélni a grafikus kijelzőt 2004-re - nem sikerült ),
beraktam a tartalék egységet, immár kijelző nélkül felprogramozva, hátha megszűnik a nyomtatási felületen a szöszölés.
Nos nem szűnt meg, viszont a WC-tartályhoz nyomtattam hollandit, mivel vasárnap zárva van minden (külön semlyén zsolt...)
Másodikra sikerült, az első nyomtatást ott rontottam el, hogy a menet méretet rosszul mértem.

A második viszont csont nélkül passzolt a helyére, rövid Openscad tervezés, 1 óra nyomtatás.

https://drive.google.com/file/d/0B4FUB52Et1jNQXU2ZGpmaF9kX2s/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/0B4FUB52Et1jNV1VjZDhGbnFRNlk/view?usp=sharing

Cseréltem a 16 lépéses vezérlőt 32 mikrolépésesre is, ha már úgy is szét kellett szedni mindent.
Hűtőbordákat is cseréltem dupla akkor magasra, ez is ott hevert a fiókban már rég óta...

A RAMPS-ot amit karácsony körül e-bayről rendeltem tartalékba, már nem kellett a mikrolépések miatt megbuherálni,  
mint a Banggodosat, jumpert kivéve rendesen kezelte a Z irányt, ott most is egész lépést használok.

Most egy darabig nem merem visrosszakni a kijelzőt...  

keri

Nullázni az offszetet?

keri

Ha jól látom az M206 Z0 paranccsal tudod nullázni.
Illetve szerintem a prepare menüben a set origin is ezt csinálhatja.

s7manbs8

Jelenleg én emberi erőt alkalmazok a Z nulla beállításra, magamat. :) Valami automatizmust lehet be kéne nekem is építenem. Nincs kedvem felállni 5 óránként a székből. :)

s7manbs8

Az új autómhoz a kulcstartó már megvan. :)  

http://kepfeltoltes.hu/160110/PICT2948_kicsi_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

rf63unrk7

"Ezek kis bogyós dolgok nagyon úgy néznek ki nálad mint amikor az LCD miatt megtorpan a fej egy-egy pillanatra. Leginkább íves felületen jön elő és ha megnézed a furat feletti körívet ott sokkal gyakoribb mint a külső felszínen. "
Már egy előző hozzászólásban említettem, hogy nem az LCD volt (sikerült is valahogy kinyúvasztanom az Aurdino/Ramps/LCD kijelzőt a cserénél), de a tartalékot beállítva újra működik a rendszer, most kijelző nélkül.

Sajnos a kijelző nélkül is ugyanúgy bogyózott.  

Megnézetem a https://www.simplify3d.com/support/print-quality-troubleshooting/ linken mi lehet...

és a link alapján sikerült is beazonosítani a bogyók okát: Úgy van beállítva a szeletelés, hogy minden réteget véletlenszerűen más pozicióban kezdjen, valamint a szálvisszahúzás túl kicsi volt, csak fél mm. Ez egy régebbi beállításból ragadt bent, egyszer valamiért kellett..

Ez a kettő beállítás hatására volt a sok kis bogyó.

Növeltem a szálvisszahúzást és a rétegbeállításnál az alapbeállítást visrosszaktam. A véletlen elszórt bogyózás megszűnt, a külső felület sima lett, viszont belül egy helyen rakja le a felesleget (pont egy menetes részen az aktuális munkadarabomnál).  

Még állítok majd a következő nyomtatásnál a szálvisszahúzás nagyságán és sebességén, de az már tuti, hogy ettől van/volt.

000000000

Sziasztok.
Lassan összerakom a Pursa I3-at:)és szeretnék kérni Tőletek egy pár jó tanácsot, első nyomtatáshoz, mire érdemes oda figyelni, mit kell mindenképp beállítani. Olvasom a fórumot folyamatosan, de nem szeretném tönkretenni a a gépet.

0bn8uxmw

Szia,

Nem tudom, hogy kit vagy saját építés.
De végálláskapcsolókra nagyon figyelj oda, hogy jó helyre dugd, és mielőtt mozgatnád ellenőrizd le tényleg működnek-e.
Motor áramok és irányok helyes beállítása is nagyon fontos első körben. A motorvezérlőkön legyen borda és venti is.
A szálmennyiséget pontosan be kell állítanod 100mm szálat át kell vele tolnod az extruderen és megnézni tényleg annyit tolt-e a fogaskerék. Ha nem annyi akkor korrigálni kell a FW-ben.
Ha felfűtötted a fejet ne hagyd benne  a szálat sokáig(5percnél ne legyen több) mert beleéghet és akkor rögtön kezdhetsz egy  fejpucolással.
Asztalszintezés egyértelmű gondolom, mint a szíjak megfeszítése is.
Ha szükségét érzed akkor a nevemre kattintva ott a mailem, megkeresel és végig bábáskodom a nyomtatód élesztését.

A legfontosabb pedig, hogy első körben kérdezz mint valamiben kárt tegyél és várni kelljen az új alkatrészre.

KBalázs

Ez a beégett fej, ez új, nekem még sose égett be fejbe anyag.

0bn8uxmw

Sajnos a Curá-ban nem lehet állítani a réteg kezdőpontot max azt, hogy a kitöltéssel vagy a fallal kezdje. Amúgy meg kénye kedve szerint csinálja ( vagy random, vagy hengernél általában egy vonalban).
Ha S3D-vel szeleteled ott meg lehet adni merre nézzenek a kezdő pontok, vagy random csinálja-e.
De ha továbbra is bogyózik akkor tudod, hogy az LCD a ludas (főleg íves felületnél jön elő).
Elektron tesztkúpja tökéletes erre. (amúgy tapasztalatok alapján Cura-val nem lesz olyan szép mint ha S3D-vel van szeletelve)

ezsolt74

Nekem néhány hete 15-20perc alatt simán beleégett a szürke Herz-es PLA  210fokra felfűtött fejnél.
Addig állítgattam a nyomtatót, hogy utána égethettem is ki a fúvókát. .

0bn8uxmw

Nem is ma kezdted a szakmát [#nezze]

Ismeretlen szál, ismeretlen fejben, ismeretlen pontosságú fej hőmérséklettel....türelmetlen alkotóval(mindjárt nyomtatok egy elsőt csak még meghúzok pár csavart meg a végállásokat felrakom és közben eltelik 20 perc... és a 200 fokos fejbe szépen belekokszolódhat a PLA főleg ha megér pár hirtelen ki-be kacsolást is, inkább vegye ki abból nem lesz probléma)

000000000

Köszönöm Vernyul a segítséget!

KBalázs

Én szigorúan 190 fokon nyomtatok. Szerintem azért sem ég bele nálam, mert mire beég, kicsöpög alul :) Nyomtatást azzal indítom hogy megtolom a szálat hogy leérjen a fúvókáig.