Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

2vkx6unz

Szerintem a Craftbot kártyán rajta lesz a fw. Szóval egy klón építéséhez pont elegendő lehet...
Szerintem a smoothieboard és klónjainak sok előnye van az ardunióhoz képest. Eleve egyszerűbbenk tűnik a konfiguráció az SD kártyáról való beolvasás miatt, a léptető vezérlők motoráramának szoftveres beállítása, Ethernet csatlakozó, stb.
Igaz nincs tapasztalatom arra vonatkozóan, hogy megy ez egy Ardunios rendszeren.

vjanos

Az arduinos is SDről nyomtat.
A motoráramot egyszer kell beállítani.

s7manbs8

Ezeket a 32 bites féléket aránytalnul sokért adják, az ARDUINO klón kínai félékhez képest, saccra összeadtam ami rajta van alkatrész, olyan 6000-7000 Ft lenne a reális ára, ez meg inkább 15 ezer környéke.

0bn8uxmw

Az Arduino+Ramps sem volt olcsó annyira 1.5 éve még. Majd ha ezek a 32bites vezérlők kezdenek elterjedni menni fog szépen le az áruk.
Jelen állapotban az mks sbase 1.2-nek nem nagyon van alternatívája árban. Teljesítményben és tudásban is  bőven elég egy nyomtatónak, és nagyon aranyos kis érintős LCD-ket lehet hozzá kapni.
Egy kisebb CNC-nek vagy lézeres gépnek is jó alapot képez, főleg az ethernet csatlakozóval megtámogatva jó kis zavar védett gépet lehet vele csinálni(ezektől az USB-n kommunikáló CNC kártyáktól rosszul vagyok)

s7manbs8

Persze, tudom, csak még most friss, az ember meg már hozzá van szokva az alkatrész áron adott kész cuccokhoz, kínai áron. :) Ahhoz képest sok csak úgymond.

KBalázs

Van egy [#lama] kérdésem!
Az i3 szerû, dupla-Z-motoros elrendezésû gépeknél van mód arra nyomtatás indítása után, hogy a fej magasságát állítsátok? (nyilván akinek ilyen van az tudja a választ) Arra gondolok, amikor még a fej a kötelezô köröket (skirt) nyomja, és új üveglap van feltéve (nekem mindenféle van, és mikor mi akad a kezembe azt teszem fel) amihez nincs belôve pontosan a Z magasság, akkor én a Z magasságon (z orsón) egyszerûen csavarok annyit hogy látom amikor jó. De ugye dupla Z-orsós gépeknél ez nem járható út, de lehet hogy van ezt kiváltó trükk?

wa76ftbim

Én a "Z" orsókat nem bántanám azzal elég nehéz belőni a fej magasságát. Nekem az asztal 4 csavarral van felfogatva a "Z" tengelyre és a 4 csavarral rugó ellenében lehet szépen állítani az üveglap magasságát. Tehát röviden igen van rá lehetőség.
https://drive.google.com/file/d/0B3YI2cd6g9sSWEYwNGxLQmx6VFE/view?usp=sharing" TARGET=_fnew>Ezen a képen látszik a két elsp csavar az asztal sarkaiban.

000000000

Nincs ezekkel a panelokkal semmi baj csak nem láttak a tervezők még ipari áramkört. Saját panelom van mert láttam hogy minden le van spórolva róla. Például a kontroller lábait soha nem szoktam közvetlenül felhasználni. A bemeneteken az optós végálláskapcsolók nem közvetlenül hanem egy 74HC14 IC-n keresztül vannak leválasztva, így mivel ennek schmidt trigger bemenete van a kapcsolás is határozottabb a zavart is kevésbé veszi fel, a kimenetek pedig 74HC540 meghajtón keresztül vannak a motor meghajtók vezérelve, minden táp táp kivezetésre kerámia smd kondenzátor forrasztva, ahol szükséges ESD védődiódát is alkalmazni szoktam.

KBalázs

Szerintem nem értettél meg, pedig de igyekeztem :) Szóval nem a szintezésről beszélek, az OKés. Hanem pusztán az üveglap a hotbeden nálam nem egy van, hanem egy csomó, és nem is egy szériából. Ameddig az egyik hül, addig a másikat feltéve indul a nyomtatás (vagy legalábbis a felfûtés). Mikor elkezdek nyomtatni, járja a köröket a nyomtató, látom hogy túl magas (mert az üveglap vékonyabb mint a másik volt) ekkor fogom az (enyémen egyetlen) Z orsót, és csavarok rajta picit hogy jó legyen. Na de ha két Z lenne (mint az i3-akon) akkor ez az út kilôve, mert csak elbaknám a szintezést, meg akár torzulna is a váz.

KBalázs

Ez úgy jött fel kérdésként, hogy mivel ez nálam bevett rutin, viszont át akarom építeni két orsósra a Z tengelyt, ezért lényeges hogy továbbra is lehessen a Z-vel játszani anélkül hogy a végállás-kapcsoló körül kelljen matatnom, meg próbanyomtatást kelljen emiatt csinálnom, stb.

vjanos

Összekötöd őket egy fogasszíjjal, azt mehet tovább a CSBCS... :)

000000000

szerintem lehetne a Z motorvezérlőnek extra step/dir parancsot adni, egy kicsi PIC megoldaná. Két gomb, fel és le, a marlin nem is tudna róla. Ez jól jönne nekem is, utána is nézek.

KBalázs

Ja pont ezt akartam épp írni, hogy kikapuznám és vagy az Ardutól kapnak jelet vagy az elektronika.
[#eljen]

KBalázs

De pont most láttam meg egy másik rémegyszerû megoldást, mondjuk Kossel nyomtatókon alkalmazzák, egy imbuszkulcsból egy résoptóból meg egy mágnesbôl (plusz amit köréjük nyomtatunk) lehet csinálni helyik Z-próbát, a mágnes csak azért kell hogy amikor végzett, feltapad az imbusz rá, és nem lóg a tárgyba. Szóval mindenféle üvegre jó ha egyszer be van lôve. (a fémes közelítôkapcsolók ugye csak fém felületû asztalnál adnának jó eredményt, a változó üveggel nem tudnak mit kezdeni)

0bn8uxmw

Igen ez lenne a legegyszerűbb  megoldás. Simán csak kapcsolóval meg lehet csinálni bonyolultabbnál rc servo mozgatja kart amin a kapcsoló van.
De van babystepping megoldás is ott nyomtatás közben tudod Z-t állítani az lcd-ről, ha legvastagabb üveghez kalibrálod  z-t akkor ez is működhet.