Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

ezsolt74

A Craftbot nem egy Arduino Due?
Ráadásul zárt szoftverrel.
Azaz hiába vennél egy ilyen elektroniká, valószínüleg semmit nem tudnál kezdeni vele,szoftver nélkül.

Az lenne a jó, ha a egy Raspberry-t lehetne használni nyomtatáshoz, Arduinó nélkül, csak simán a RAMPS-ot rákötve (csak én úgy tudom hogy ez nem megy ,mert hiányzik valami ehhez belőle).

keri

Semmit az égvilágon. TTL Optocsatolt bemenete van a meghajtóimnak, elsőre minden hibátlanul ment rajta.

Vannak saját fejlesztésű PIC-es léptető motor vezérlőim is, azoknak sem volt gondja, igaz a PIC is elég igénytelen a bemeneti jelekkel szemben.

t5kzsyyvh

a raspi-nak meg egy unohoz kepest is eleg keves portja van. raadasul idozitesi gondok is lennenek a kozvetlen vezerlessel.

keri

A mágneseződés gyengülését már tapasztaltam melegedő motoroknál, (persze lehet hogy csak a csapágy kezdett szorulni :) ) de kihűlés után ez mindig visszajött. Ezért is nem érdemes egy határon túl nagyobb áramot adni a motoroknak, mert ha telítésbe megy a vasmag, akkor a nagyobb áram csak nagyobb melegedést okoz, de  
eddigi tapasztalataim alapján a zománcozott drót előbb elég mint hogy tönkremenjen a mágnes.

ezsolt74

Igen azt hiszem hogy a Raspberry-nél az időzítéssel vannak gondok.
Gondolom ezt egy extension board-al biztos orvosolni lehetne, csak nem foglalkozott vele még senki komolyabban.
Mert robotokat vezérelnek Raspberry-vel és rengeteg kiegészítőt, érzékelőket, kamerát stb... is lehet hozzá kapni, így nem hiszem hogy a 4-5 léptetőmotort,3 végálláskapcsolót, és a 2 thermisztort gond lenne kezelnie.

it2x8ssdk

Sziasztok!

Nemrég bővült a nyomtatóm (ramps 1.4)egy LCD-kijelzővel.(full graphic smart lcd controller) Az a problémám vele, hogy csak pc-ről USB-t csatlakoztatva működik, nélküle csak sima háttérvilágítás van, talán még a feliratok is látszódnak alig észrevehetően... (repetier firmware-el használom) nem sok használható infót találtam eddig a neten, D1-es dióda van a ramps-on. Mi lenne a megoldás arra, hogy működjöm a ramps sima 12V tápjáról is?

KBalázs

Ma végre ideértek a DM542-esek, majd tesztelem én is.

keri

Átmegy a feszültség az AM-Vin pinre?
Ha ott van a 12V akkor mennie kell, illetve ha elszállt az LM1205 az elején az arduinonak, akkor is csak USB-ről megy.
http://reprap.org/wiki/RAMPS_1.4" TARGET=_fnew>Itt van minden doksi ami kellhet.

Zozi

Az arduino fesz stabilizátora nem bírta nekem sem, cserélni kellett. Azután már megy, de a hűtést szereti.

000000000

raspy ra már rég óta van gcode értelemezős nyomtató vezérlő octoprint.org, de a baj az hogy multicore-os linux esetében msec szintű időzítés nem garantált ahoz realtime os kéne. Marad a smoothieware... :(

wkbgzy80t

Ezt értem csak nem ezt látom, az okokat nem ismerem. Még ezen a Vernyul által nyomtatott igen szép darabon is 0,2-nél lényegesen nagyobb rádiuszt vélek látni, azokon az éleken is amelyek a modellen élesek.

Vjános nyomata (kösz a próbát) is nagyon szép, és a "Z" élek egyértelműen élesek, a többi viszont egyértelműen nem az. Érdekes, biztos nem a mechanika miatt van, érdekes...

s7manbs8

Mechanikailag annyiból nem mindegy, hogy ha a mozgásnál a  gyorsulás nem tud ugrásszerűen nagyot változni, ott anyagkifolyás miatt a saroknál egy túlfolyás miatt elkerekedhet még pl.

0bn8uxmw

Első körben itt egy kép:
http://www.makeables.nl/wp-content/uploads/2013/11/projected-vs-printed.png" border=0>

Tehát ahogy többen is mondták a fúvóka mérete befolyásolja a sarkok élességét. Ehez jön még a yerk, adat ami alapvetően azt eredményezi, hogy milyen gyorsulás-lassulással veszi be a sarkokat. Minél nagyobb ez a szám annál élesebb lesz a sarok de a sarok után lehetnek vibrációs gyűrűk a nyomaton a rezonanciától.
És sarkok élességébe a szeletelő programok is beleszólnak már itt is történik kerekítés:
http://www.imgserv.com/images/2016/01/09/3wJZrSn4.png" border=0>

0bn8uxmw

Sajnos Craftbot vezérléssel nem sokra mész max. egy CraftBot klónt tudsz építene vele, mivel igeréttűkkel ellentétben nem lett nyílt forráskódú a FW-e, de mondjuk ezt meg is értem mivel saját maguk írták az egészet rengeteg munkaóra befektetésével.

Persze nem rosszak persze ezek A498x meg DRV8825 motorvezérlők, működnek. De ezek is elavult technológiák, lassan jó lenne már ha elkezdenék használni a normális DSP-s motorvezérlőket, amelyek sokkal finomabban bánnak a léptetőmotorral, csendesebb működés, kisebb rezonancia(kioltással) pontosabb pozicionálás.
Ott vannak pl.: a http://www.leadshine.com/productdetail.aspx?type=products&category=stepper-products&producttype=stepper-drives&series=DM&model=DM422" TARGET=_fnew>DM422-es vezérlők. Persze nem olcsók a bélyeg méretű vezérlőkhöz képest.

Elektronikában egy kis olvasás után most sokan elkezdték használni a SmoothieBorad másolatokat: http://www.aliexpress.com/item/3Dpriter-control-board-MKS-SBase-V1-0-32-s-Motherboard-compatible-Smoothieware-open-source-firmware-support/32384368763.html?spm=2114.031010208.3.1.oODxFg&ws_ab_test=searchweb201556_3,searchweb201644_1_10001_10002_10005_10006_10003_10004_62,searchweb201560_1,searchweb1451318400_6150" TARGET=_fnew>MKS SBASE v1.2 (előnye ahogy olvastam, hogy be lehet dugni neki a mostani LCD-ket amit használunk mert tud nekik 5V-ot adni)