Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

Jordan Gabor

A másik gombbal ezt nem teszi be az elejébe :
G28 X0 Y0 Z0
G1 Z20 F2000
G92 E0
M109 S210
G1 Z0.25
G1 E4 F1000
G92 E0
G1 X89 E14 F1000
G1 E12 F1000
G92 E0

Nem csak a G28 nincs benne, ez az egész amit bemásoltam. G21-es sorral kezdődik. Ha kivágom az elejét, jó. Mi ez az elején?

ÜDV JG

morvfer7

Sziasztok!
A héten fogok rendelni PLA-t németből, 6000 Ft/tekercs, az alábbi színekből lehet választani. Ha kell valakinek, jelentkezzen.
Ha valaki jobb áron tud, az is érdekel, akkor nem rendelek.

http://www.morvaiferenc.hu/pla.jpg" border=0>

rf63unrk7

Innen már rendeltem 3 tekercset 5000 Ft/tekercs körüli áron (0.92 kg/ tekercs), de még nem nyomtattam vele, mert ABS, és ahhoz még át kell alakítanom a gépet.  

http://www.ebay.com/itm/3DPlastX-1-75mm-RepRap-3D-Printer-ABS-filament-with-spool-White-/111547716513?hash=item19f8c313a1:g:U78AAOSwq7JUHcKG" TARGET=_fnew>http://www.ebay.com/itm/3DPlastX-1-75mm-RepRap-3D-Printer-ABS-filament-with-spool-White-/111547716513?hash=item19f8c313a1:g:U78AAOSwq7JUHcKG

PLA-t a Herz-től vettem, az bevált. 3500 Ft + Áfa-ért de most ott 6000 + Áfa.

000000000

Hát, nem nagyon tudom mi ez az elején.
Például ez a sor érdekes: G1 E12 F1000 , ez lineáris interpoláció az E tengelyen. Az UCCNC-ben nincsen E tengely. A G28 pedig homera futás.
A G92 eltolás... nem tudom minek rak bele ilyen dolgokat, lehet a post proci nem megfelelő.

KBalázs

Most csak turkálós HERZ van 3500+fáért.
Máshol olvastam hogy a HERZ turis PLA nem tapad úgy mint a sima. Ezt itt tapasztalta valaki aki már?

vjanos

Nekem nincsenek vele tapadási gondjaim...

rf63unrk7

Teszt nyomtatás az új asztallal...

url]https://youtu.be/eZ_a9H7JXQM

https://drive.google.com/file/d/0B4FUB52Et1jNV09nM3BtQnJuOWc/view" border=0>

Szoftvert is cseréltem: Ubuntu 14.04 - Repetier Server 0.65.0 / Repetier host / Cura szeletelő.
Eddig slicr-el szeleteltem, mintha a cura-val sokkal csendesebben futna, és a nyomat is szebb, ez lehet csak a paraméterezésem miatt van, a cura-t még nem kurtam el :-)

A Repetier Server miatt telefonról, tabletről, gyakorlatilag bármilyen böngészőből vezérelhető, ellenőrizhető lett a rendszer. Telefonról is meglepően könnyen kezelhető lett...

Kamera bővítés amit csinálok a héten: már intranetről nézhető akár 1600x1200-as felbontással is a munkadarab.

Terveim szerint, hamarosan rétegenként csinál majd egy felvételt is a printer, majd a végén összegyúrja mjpegbe, vagy gifbe, és elküldi levélbe a címemre a videót.

Az asztalfűtés jelenleg 250-300 W között mértem, a trafók a dupláját is bírnák...
Valószínűleg átállok a kínai kapcs.üzemű tápról (ez viszi külön a motorokat, vezérlést), és átállok teljesen a trafókra. Megspórolok egy dobozt a nyomtató mellett, és kapok 12 V-ot, és 30-at külön a léptetőmotorokhoz.

rf63unrk7

Ma nyomtattam épp vele, úgy odaragadt az asztalhoz, azt hittem eltörik az üveg. Pedig megvártam, míg teljesen kihűl. Csak szerszámmal lehetett leszedni, ötször futottam neki. Sima ecetes papírtörlővel kezeltem nyomtatás előtt az asztalt, viszont magas hőmérsékleten nyomtattam. 210 fok volt a fej, és 55-60 az asztal. Vissza is vettem kicsit a hőfokot nyomtatás közben, mert úgy láttam sok.

vjanos

Egy picit vidd messzebb az asztalt a fejtöl, akkor könnyebb letépni.
Néha én is megszenvedek vele :)

rf63unrk7

Fél méter az elég messze? :-)
Ennyire még soha nem tapad le, mondjuk eddig nem mentem fel a hőfokkal sem, mert nem tudtam.
Lényeg: mikor végül a pajszerrel megemelve,és erősen tolva furcsa hangot hallottam, azt hittem az üveg volt...

KBalázs

Na örülök hogy többeteknél jó a turis szál, mert bespájzoltam, csak még nem nyomtattam velük mert van a régiekbôl. Azt már igazoltam hogy az enyémekben nincs ABS darálék, (nem úgy ahogy Keri tapasztalta).
A Z tengelyed csak a kuplung elhagyása miatt csináltad szíjáttételesre?

vjanos

rf63unrk7

Eredetileg minden szíjáttétellel ment, az is amit most kuplungosnak látsz.

Elég rég kezdtem a nyomtatóépítésbe (kb. 2 éve), és eredetileg mindent használt alkatrészből akartam felépíteni, azaz zéró költségből kihozni a rendszert (nem azért mert nincs rá pénzem, nemrég indult egy másik projektem az kb. ennek az ellenkezője - ott a kinézet, a halk működés és a lehető legkisebb méret, valamint a hordozhatóság elérése a célom - lásd utolsó kép).  

Ennél a gépnél egyszerűen csak be akartam bizonyítani, hogy nulla forintból ki lehet hozni egy jól működő gépet.

Ez sikerült is, működött is a gép, még a fej is saját készítésű volt - bár azt csak pár teszt erejéig használtam, és cserélhető volt, maró feltét is volt hozzá, a vezérlést egy másik gépről kapta, ami szintén egy alacsony költségvetésű CNC maró volt.

A fentiek miatt (zéró költség) rengeteg fénymásolót és nyomtatót guberáltam össze, ezekben alapvetően szíjhajtás volt. Másik oka a szíjhajtásnak, hogy az asztal a méretéből adódóan (marni is akartam puhább anyagokat) négy ponton lett emelve menetes szárral.

Szóval a négy ponton történő emeléshez négy léptetőmotor és kuplung kellett volna, így viszont két motorral és szíjáttételekkel van megoldva. (Itt is eredetileg egy motor volt, de az kipurcant, amikor lusta voltam kiszerelni egy kisebb fúrás miatt (vezeték rögzítése), így viszont egy fémforgács került bele - nem volt zárt a hátulja...)

Aztán amikor készen voltam, elkezdtem átalakítgatni, rendeltem vezérlést és kínai extrudert hozzá.
És kapott pár kuplungot is az Y tengely (itt is eredetileg egy nagyobb motor szíjhajtással a sarokban, amibe szintén fémforgács került).

Az új projektből egy kép (remélem bejön - ez delta printer lesz, vagy fogpiszkáló, ha el... ):

https://drive.google.com/file/d/0B4FUB52Et1jNbXBRQjdQS2lJRFU/view

Készül egy harmadik is, az hasonló lesz mint az első, alkatrészek már megvannak, ott nem számít a pénz, ezért sok "gyári" megoldás lesz benne.

KBalázs

Ez tök jó. Én is kedvelem az ilyen "nulla költségvetésû" gépépítkezést. [#eljen]

000000000

Szia ez a turis PLA aktuális még, hogy működik?