Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

NickE

Évente kétszer-háromszor előjön a szálhúzás itt a topicban, de szálgyártásra alkalmas granulátumforráson bukik a dolog mindig:
 - a nagy cégeknél tonnás minimumrendelések vannak (valószínűgleg akárki nem is vásárolhat, műanyagipari feldolgozó engedély is kell)
 - ahol garantáltan jó minőségű 3D nyomtatáshoz megfelelő 1-10kg kiszerelésű granulátum van, nem sokkal olcsóbban adják, mint a kész szálat
 - lehet próbálkozni nyesedékekkel, hulladékokkal, pet palackokkal, stb. A hulladékműanyagok minősége kétséges. Lehet, hogy olcsó lesz, de állandó minőségproblémát is okoz. Szerintem nem éri meg egy szálhúzót készíteni stabil garantáltan jó minőségű granulátumforrás nélkül.

Valószínűleg aki tud olcsó forrást és érdekli a szálhúzás, az megoldja maga és inkább szálat árul.

ezsolt74

Ami filament extrudert találtam olcsón, az 700$-ba kerül.
De kéne még hozzá egy kétfejes lézeres vastagságmérő, egy vizes hűtőtartály és egy autómata feltekercselő szerkezet is.
A sebessége 300mm-650mm/min között van ,óránként 18-39 méter szálat tudnál vele legyártani, naponta tudnál gyártani vele "1" tekercset...
Nem igazán érné meg vele foglalkozni, pénzt és időt belefektetni.

ezsolt74

Ami filament extrudert találtam olcsón, az 700$-ba kerül.
De kéne még hozzá egy kétfejes lézeres vastagságmérő, egy vizes hűtőtartály és egy autómata feltekercselő szerkezet is.
A sebessége 300mm-650mm/min között van ,óránként 18-39 méter szálat tudnál vele legyártani, naponta tudnál gyártani vele "1" tekercset...
Nem igazán érné meg vele foglalkozni, pénzt és időt belefektetni.

keri

És gondold el abból a nagy műanyag kukából mennyi szálat lehetne húzni :D

keri

Én a vegyes tüzelésűben égetem el a PLA-t.
Gyönyörű kék lánggal ég, nem kormol. Amikor megolvad beissza az alatta lévő fa és szépen egyenletesen ég el, kb. mintha étolajjal locsoltam volna meg.

Brikettálni kéne a reklámújságokkal együtt. Na Ennek lenne értelme :D

keri

Fel szokták, és eladják a kínaiak :D

keri

Lehet azért granulátumot szerezni. Elég egy fröcsöntős ismerős. Bár manapság már nem olyan gyakori mint régen, de azért lehet találni.

ezsolt74

Nagyon sok múlik a granulátum összetételén, lehet hogy például az Esun szálak azért törnek mert belekevernek "használt,újrafelhasznált anyagot".
Nem biztos hogy az a PLA ami az élelmiszeriparnak jó, az a 3D nyomtatóhoz is jó lesz.

vjanos

vjanos

Az se rossz :)
Nekem sajna csak gázom van ...

Jordan Gabor

Sajnos nincs okom sikeresnek nevezni az első nyomtatást :-(

http://kepfeltoltes.hu/151105/DSC_0006_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Az első réteg még egész jó volt, szép azonos átmérőjű anyagot nyomott a fej, de a következő rétegekben már néha rendes szálat, néha egy nagyon vékony valamit húzott.

Állandóan visszagúzgálja a szálat és akkor rossz a nyomtatás, ha jól látom :-(

ÜDV JG

vjanos

Béka jellegű műanyagkupacnak tűnik... bár elég absztrakt kép... :)

Írd be a főbb beállításaidat, meg egy képet a fej környékről, azt majd kiszúrunk valamit.

Jordan Gabor

Hello,
Megvan. Mindenkeppen beallitasokra gyanakodtam, de nem. Van egy elofeszito csavar ami a szaladagolo leptetomotor fogaskerekere szoritja a szalat, nem volt elegge meghuzva.

Viszont van mas gond. A Slic3r tenyleg iszonyat lassu. A program 1 orat irt a bekara, de kb. 2  oranat nyomtatta. Nekem meg nagzon osszevissza nyomtatasnak tunik. Tenyleg nagyon sokat utazik a fej, az ido kis reszeben nyom anyagot. A visszahuzas, kinyomas nagyon sok idot vesz el. Masik programmal is szeretnem szeletelni, de nem tudom. Csak a repetier host produkal egyenlore feldolgozhato anyagot. A Cura kitesz egy pontot messze. Tanulva a repetier host problemakbol, probaltam a kezdo programreszt torolni, sot a veget is, de nem segitett. Csak meg kell fejteni mi a gondom a Cura-s szeletelessel. :-(

UDV JG

Jordan Gabor

ja, es a kitoltottseget hiaba allitottam teljesre a repetier-hostban (a slic3rt meghivo konfig reszben), akkor is mehsejtes a beka belseje.

UDV JG

vjanos

Sajnos egyik szeletelő sem tud pontos végrehajtási időt mondani... nem tudják mi van beállítva a firmware-ben mikrokontrolleres vezérlőnél, nem számolnak gyorsulással stb...

A slicer-beli sebesség beállításaidat átnézted?
Pl a Printer settings > Extruder alatt tudod a retraction (szálvisszahúzás) mértékét, sebességét állítani, és hogy mennyi utat tegyen meg minimum a visszahúzások közt.