Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

000000000

Hamarosan az üveglapot is felrakom majd de jelenleg még a négy sarkába nyomtatom a tartót hozzá.
Nem tudom mi is lesz majd az üveglap előnye de ezt javasolták.  
Jelenleg kék 3M re nyomatatok PLA és ABS -t de nem tudom hogy ha felrakom az üveglapot arra mit rakjak. Van ABShez spray de ugy olvastam az PLA hoz nem jó. Olvastam azt is hogy Kaptont kell tenni rá.
Valaki összefoglalná az üveglap elönyeit és hogy mit nyomtat mire?

Köszönöm

KBalázs

Üveglapra (60 'C-on) PLA simán feltapad, ha megtisztítottad. ABS nem.  
Üveglapra nyomtatva, a nyomatod alja tükörsima lesz. Ez pl. elég esztétikus tud lenni, illetve ha festenéd, nem kell felpolírozni, mert már "fel van".  
Amikor kihül az üveg, a PLA tárgyad magától leválik róla, nem kell feszegetni. Melegen pedig nem szabad, mert eltörik a nyomat vagy az üveg.

keri

hát én pl simán lusta vagyok vacakolni kaptonnal, meg ragasztószalaggal. Simán nyomtatok üveglapra, ahogy KBalázs írta.

Persze némileg ki kell tapasztalni, de ez a nyomtatás többi részével is így van.

NickE

A FreeCAD-ről mi a véleményetek?

Az OpenSCAD addig jó, amíg egy tárgyat tervezünk, de amikor sok alkatrészből álló szerkezetet tervezünk és jó volna látni összerakva is a monitoron (esetleg még animálni is a mozgását), már nem igazán kényelmes eszköz. Régen először a FreeCAD-et kezdtem el tanulni, de mindig problémáim voltak vele, mintha nagyon bugos lenne, az is lehet, hogy én csináltam rosszul... Szeretnék valami komolyabbat is tanulni még, fontos szempont, hogy viszonylag egyszerű könnyen tanulható szoftver legyen és mivel nekem ez hobbi, ingyenes szoftvert részesítek előnyben.

keri

Én Autodesk Inventort használok.
Nagyon hasonlít a FreeCAD-hoz, csak intelligensebb a GUI, illetve azért ez sem teljesen bug, és szívatás mentes.

000000000

A rhinocerost ajánlották nekem mint kezdő tervezéshez. Nem tudom eldönteni melyikkel érek többet.  

keri

Főleg egy összetett tárgynál lehet gond, ha túl sok minden függ a másik paraméterétől.

Szem előtt kell tartani, hogy ezek a parametrikus tervezők, adatbázis struktúrára épülnek, így a függéseket faág jelleggel kell felépíteni, nem ötlet, vagy építkezés szerűen.

Én pl. létrehozok egy virtuális tárgyat, és ennek a paramétereibe írom bele a tervezett gép minden paraméterét. Minden alkatrész innen veszi a függéseit, és csak ha nagyon szükséges, akkor veszi a másik valós alkatrésztől. Így kisebb az esély a hibára, és könnyebb módosítani, ha szükséges.

Lényeg az, hogy mint a jó adatbázisoknál is egy adatnak csak egyszer szabad szerepelnie, mert akkor fog jól működni.

gg58bmmp2

Egyszer már én is kérdeztem itt.
Milyen tervezőt ajánlatok, ami nem csak 30-90 napig működik?
Nekem a régi gépemen a solid edge volt meg az tetszett.
Nem űrsikló tervezéshez kell.

gg58bmmp2

már nézem a tutorial videókat.
Jónak tűnik.

000000000

A fusion egész jó és 3 évig ingyenes.
Én is a tutorialokat nézem.

s7manbs8

Vernyul, itt a 3dhubon, neked mennyi megnézés után jött az első megrendelésed ? Lehet valamit még nem töltöttem ki adatot, vagy nem tudom van e valami oka, eddig 600 megnézésem volt.

Arra gondoltam , hogy valakivel rendeltetek egy nyomatot, hogy legyen pár, hátha attól indulna be.

https://www.3dhubs.com/debrecen/hubs/b%C3%A9la" TARGET=_fnew>3DHUB oldalam.

000000000

Ezt nyomtatta már valaki:
http://www.thingiverse.com/thing:268757/#files" TARGET=_fnew>http://www.thingiverse.com/thing:268757/#files
Nekem valamiért a CURA nem látja az igazi méretet, ezáltal nem is tudom megcsinálni.. :(
Esetleg van rá megoldás?

000000000

Ha sokszor belinkeled ide a hubod, simán összejön a 600 megtekintés :) +1 most én is. Nyilván mi nem fogunk rendelni.