Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

vjanos

http://prusaprinters.org/calculator/#stepspermmlead" TARGET=_fnew>Itt ki tudod számolni a lépést.

vjanos

A másik tengely bemozdulás akár mechanikai hiba is lehet, ha pl szorul egy ponton valami...

s7manbs8

Ha megmozdul másik tengely is, miközben nem azt mozgatod, az nem jó jel, ott valami zavar van vagy a tápod is gyenge kihagyhat pl. vagy leesik és beindul újra indul a vezérlője pl.

Lépésszám/mm   azt úgy kell számolni, hogy a motor egy fordulata amennyi lépés, azt osztod a Z tengely menet emelkedéssel, tehát, ha pl. 16 mikrolépésben vagy, akkor 16*200/3.

jexz0yez

Köszönöm a linket mindkettőtöknek! Elkezdem átnyálazni!
Mechanikai hibára azért nem gondolnék, mert ameddig a szíjakat nem fűztem be, addig az y és y tengely könnyen mozgatható volt kézzel. De persze semmi sincs kizárva. Megpróbálom megfigyelni, hogy mindig ugyan azon a ponton csinálja e.

s7manbs8

Ja, az CoreXY, akkor nem szóltam, mert ott mozoghat mindkettő ...

Devecz Miklós

A motoráram jól lett beálítva a vezérlőnél?

jexz0yez

1066.67 jött ki
Kerekítsek vagy írjam be ezt?
A motor áramokat még akkor mértem ki multiméterrel mielőtt felszereltem a mechanikára. DRV8825-ös vezérlőim vannak és megpróbáltam minél közelebb állítani a 2A-hez, mivel a motorjaim 2,5A-esek. Kb 1,95 környékére lettek belőve.

Devecz Miklós

Szorozd meg kettővel, a DRV8825-ös 32 mikrolépéses.

Devecz Miklós

jexz0yez

Nos, valami nem stimmel. Jelenleg x-ben és y-ban 80-80 van beállítva. Itt viszont fele annyit megy mint kellene.
Z-ben az általad írt 2133,32-t írtam be, de itt meg dupla akkorát megy mint kellene...
Akkor most ez hogy van? :D
Az x-et és y-t megduplázom, a Z-t pedig vissza felezem és meglátom mi lesz.

Devecz Miklós

A szíjhoz 160-as érték tartozik 1,8 lépésszögű motornál.

Elképzelhető, hogy a Z motorod 0,8 lépésszögű?

A következő lehetőség, hogy hiányzik egy jumper a vezérlővél.  

jexz0yez

Na most az a helyzet, hogy X és Y jó a 160-as értékekkel (Bár még megvan a lentebb leírt másik tengely is bemozdul dolog és most akkor csinálta többször is mikor X-t végállásból kimozdítottam...akkor Y is mozdul egy darabig) Ezen kívül annyit megy x és y amennyit kell ezzel az értékkel.
Viszont a Z-vel valami cifraság van. Ha 2133,32-t írok be, akkor valami rettenetes csúnya hanggal dadogva megy sokszor és kevesebbek mint kellene. Ha éppen szépen megy, akkor annyit megy amennyit kell.
Ha az 1066,67-t írom be, akkor minden esetben gyönyörűen megy, csak akkor meg fele annyit mint kellene.
Szóval a 2133,32 lesz a jó érték ahogy mondtad illetve a 160-ak. Csak mostmár azt kellene kideríteni, hogy miért dadog be ezzel az értékkel.
A motorjaim típusa: 17HS5425
1,8 lépésszögű.
Ezekből kettő darab hajtja a Z tengelyt.
Az áram mint írtam kb 1,95A-re lett belőve a vezérlőn.
Valami turpisság itt lesz, csak én ehhez sajnos hülye vagyok :/

jexz0yez

a jumpereket elfelejtettem írni: mindhárom jumper bent van minden vezérlő alatt

Devecz Miklós

A z-tengelyed szerintem feszül.

Ezzel próbálkozhatsz:

A configuration.h fájlban csökkentsd Z sebességet.

#define HOMING_FEEDRATE {50*60, 50*60, 4*60, 0}  // set the homing speeds (mm/min)

A 4*60 helyére ird be x*60-at (x= 2 vagy 1)

Előfordulhat, hogy a nyikorgásod meg fog szünni.
Ennek ellenére én a feszülésre tippelek.

Az x,y mozgásra is van valami gyógyír, nálam is elő szokott fordulni, de most pillanatnyilag nem ugrik be a varázsszó.

Devecz Miklós

Eszembe jutott.[#falbav]
Én H-boot-ot szoktam készíteni, de az majdnem úgyan az, mint a CoreXY.
Ezeknél ha az egyik motor megáll, akkor elvileg mindkét tengely irányába elmozdulhat a mechanika.
Nálam akkor jött elő, amikor az egyik motornál megcsuszott a bordáskerék a tengelyen.