Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

KBalázs

Most betettem fiolába a neon-zöld szálból egy darabot egy kis vízzel, meg egy üres másikba kontrollnak, hogy látni-e valami felületi eróziót mondjuk két hét múlva. Meg beraktam fürdôbe egy elrontott nyomatot is, gondolom ott van kedvezőtlen klíma. (Hm, lehet egy félig lefestettet kéne betenni?)
Amiket eddig nyomtattam (mindent) üveglapra, azokon kellene hogy látszódjon a tükrös alsó felületükön valami homályosodásnak vagy minőségromlásnak legalább, gondolom. Most néztem a ~két éve elsőnek kinyomtatott ruhacsipesz(-szerû dísz)-t, annak az alsó felülete most is pont olyan fényes mint nyomtatáskor. Illetve van pár sokat használt nemdísz is amin szintén nem látszik hogy degradálódna.
Mindeközben meg látni neten olyan komplett fila-bundokat amik apróra törnek lecsévéléskor, ami azért elég ijesztő. Az elkeserítő volna, hogyha tönkremenne belátható időn (néhány éven) belül bármi amit kinyomtatunk.

keri

Mi az amit ennyire tartósra akarsz nyomtatni?

Asszem Vérnyulnak van egy békája PLA-ból festetlenül a kerti tó mellet két éve. Azon felületi mattulás van.

KBalázs

Mindent. [#nyes] A tudat hogy nem tartós valami, már eleve bosszant.

vjanos

ezsolt74

Ezt Vernyul tudná neked pontosabban megmondani.
Azt hiszem úgy magyarázta nekem hogy pl a Cura az STL-nél a háromszögekkel dolgozik, míg a CrafrWare ha jól emlékszem talán "ponthalmazzal".
Ez olyan mint ha sacc per kb-ra dolgozna.

000000000

Sziasztok, a poliamid miért nem jó?

KBalázs

keri

A poliamidnak, azaz a nejlonnak nagy a méretváltozása, és erősen nedvszívó.

Lehet használni, de nem egyszerű.

KBalázs

Azonkívül nagyon magas (kb. 250'C) hőmérsékleten lehetne nyomtatni, amit a te (és az én) nyomtatód nem tudna elviselni.

KBalázs

Mármint matricás nyomtatója, nem kerié.

keri

Na azé' :D

Az enyém direkt úgy épült hogy bírja :)

000000000

Merthogy egy akcion vettem egy rahedli 3mm-es funyirodamilt... :)

000000000

Amugy danamid metamid stb. Pam. Igaz ugyan hogy  viztol vetemedik de esztergaljuk is oket

KBalázs

Egy gurigát én is vettem, de nem ehhez a fejhez, hanem egy all-metal hotendhez, csak még hozza a kiskínai gyalog, és nem ért ide.

keri

A méretváltozás nem a víz miatt izgalmas, hanem mert feljön a nyomtató asztalról, meg a hőtágulástól deformálódik erősen.

A vízfelvétel csak azért problémás, mert habzik, ha melegíted, de állítólag ez direkt jó is lehet.

Próbáld ki és számolj be az eredményről.