Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

3D nyomtatás

Indította gaben, 2024 április 09, 15:30

Előző téma - Következő téma

ezsolt74

A vizet a PLA bírja, mert nekem akváriumban már vagy egy éve ázik egy nyomtatott "hal", és semmi nem látszik rajta.

KBalázs

Szakirodalom szerint (nemrég linkeltem be adok-veszekbe, angolul van) a vizet nagyon nem bírja a PLA. Megjegyzem a natur anyagról van szó, nem az adalékolt/színezett 3d filamentrôl. A nagyon nem, az annyit tesz, hogy két hét alatt elveszíti a tömegének a 30%-át, ha víz alatt tartják (majd kiveszik, kiszárítják). És úgy egyáltalán, a nedvesség eldarabolja az óriásmolekulákat, így degradálódik. (majd tovább eszik a bacik is, stb)

000000000

Egyik sem szereti a vizet.
Akit érdekel, az ezen a linken megtalálhatja angolul a hatást műanyagtípusonként.http://www.protoparadigm.com/news-updates/the-difference-between-abs-and-pla-for-3d-printing/" TARGET=_fnew>Link

balika

akkor bocsi,nem ragozom tovább,lehet nem ugyanazt a hírlevelet kaptuk :)
http://www.imgserv.com/AY1" TARGET=_fnew>http://www.imgserv.com/images/2015/11/12/ECArHQu6.th.jpg" border=0>

ezsolt74

Bocs.
Tényleg elnéztem.
PLA csak 3mm-es van nekik.

KBalázs

Ja ez jött nekem is, tehát nekem sincs benne az 1.75mm PLA. Lehet többfélét küldtek?

balika

vízről Én később fogok tudni véleményezni,mert egy ismerősömnek a vetőgépéhez,már nem lehetett kapni vetőtölcsért,és Én csináltam Neki 24 db vetőtölcsért. ugye majd mossák a gépet,meg kap majd azért,de idén már nem használja... :S
úgyhogy még várnunk kell,de télre is le lesz takarva,majd kiderül,kíváncsi vagyok Én is....

balika

nem,tuti ugyanazt kaptuk.

ezsolt74

Azt is lehet ,hogy a kinyomtatott PLA tárgyat lefested , mert akkor nem fogja víz érni,viszont vigyázni kell hogy amelyik tárgyat közvetlen napsütés érheti, azt ne fessük feketére ,mert annyira felmelegszik hogy a hőtöl meg fog lágyulni, és el fog vetemedni.
Én már jártam így, lefestettem feketére és kitettem a napra száradni,csúnyán elvetemedett.

KBalázs

Én a tárolástól félek. Hogy pl. elteszek egy ritkábban használt színû tekercs PLA-t mondjuk évekre, akkor mire felhasználom addigra már csak por vagy valami használhatatlan anyag marad?

KBalázs

A lefestés egy érdekes kérdést vet fel. Pl. nedvesség át megy a 0.15m vastag PE fólián át is, speciális, alufóliával erôsített nedvességzáró csomagolások (amikben az SMD alkatrészeket is szállítják) csak korlátozott ideig marad "száraz" a cucc. Egy festésen vajon nem megy át a nedvesség? Persze a csupasz anyagnál csak jobb lehet.

Devecz Miklós

Ne tárolj.
Ha lefut a 3D nyomtató mizéria, mindennek le fog menni a z ára.

vjanos

Simplify3D-vel sikerült már valakinek raft-ot nyomtatni?

Nálam valamiért a levegőben kezd :S

G90
G92 E0
G1 E-3.0000 F3600
G1 Z1.250 F1002
; layer 1, Z = 1.25
T0
; tool H1.250 W1.000
; raft
G1 X46.940 Y15.684 F4800
G1 E0.0000 F1080
G92 E0

vjanos

Kérdés, hogy mennyire hiteles forrás ez :)

Nemrég beszélgettem a HERZ-nél egy fickóval. Szerinte az ő termékeiknél ( :) ) nem észlelni ezt a fajta öregedést. Az előtérben évek óta kint álló szállal is problémamentesen nyomtat, de állítása szerint kirakott egy gurigát a szabadba fél évre, és azzal sem volt gond.

Persze ez sem feltétlenül hiteles forrás :)

s7manbs8

Az adalék anyagoktól is függ a viselkedése pl. és ha az nem engedi vizesedni stb. akkor ez igaz lehet, én is hallottam már róluk ilyet, belső ismerős forrásból.