Épül a gépem ::: Nyárfa gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:05

Előző téma - Következő téma

xw705sph

Ez is erdekes, milyen elonye van az ilyen iranyu beepitesnek? Az a szogvas nem gyenge a sin ala?

c2nsu773m

Talán az hogy egy felfogásból mindent síkba lehet marni!!

frkdv6dyr

Na ez baromira tetszik [#taps] Azt nem mondanám, hogy festetlenül szép, de ötletes, és megoldja a golyós orsó és lineáris sin felfogatás problémát egy lépésből.

000000000

Én a helyedben kompozitban gondolkoznék. Szelvényekből megcsinálnám a felfogó és felfogató részeket, majda valami acél hélyszerkezetet és az egészet kitölteném polimerbetonnal. Olcsó műgyantát is tudsz használni, mert nem számít a zsugorodás. Jó tömeg/rezgés elnyelő képesség arányt tudsz elérni. A polimerbetonos topicban találsz róla bővebb infot. A gép alsó részébe is tennék. Ott nem számít a tömeg mert nem mozog semmi.

Üdv

65hfjjmj

Hogy én is belebeszéljek...

A zártszelvényből készült hidat alkalmatlannak tartom maróhoz, könnyű, rezonálni fog.
A 10-es lemezből készültnél szintén a merevsége, ami nem tetszik.

Úgy vélem, a nagyobb híd tömeg ugyan a gyorsításnál nem előny, viszont rezonancia szempontjából előnyös. Faipari és lézer gépekhez jó a könnyű híd, de ha jól gondolom, te egy univerzális gépet akarsz építeni.

A túlságosan sok hegesztés nem válik előnyére a szerkezetnek. A tervezésnél gondolni kel arra is, hogyan lehet majd úgy felfogni egy felfogással marógépre deformáció nélkül, hogy minden megmunkálandó illesztő felülethez hozzáférjünk.

Én U140-es profilok szembefordításával oldottam meg a gépemen a hidat, melynek belsejében az X tengely motorja, valamint a lézer meghajtója is helyett kapott.

A tervezéskor még úgy gondoltam, hogy hegesztés után lézerrel könnyítő furatokat vágatok rá, de aztán a tömeg megtartása mellett döntöttem, ami a gyakorlatban be is vált.

http://sasovits.hu/cnc/vegyes/gepem/hid1.jpg" border=0>

xw705sph

Marmint a linearok es a golyos orso felfogatasat. Vagy a gerenda csatlakozast is?

frkdv6dyr

Ha lenne több fotód, azt megnézném. A Tamás és a te hidad tetszik, és itthon el is tudom készíteni (úgy néz ki).

frkdv6dyr

Tanulva az előttem szólóktól, kicsit átdolgoztam ezt a híd kérdést.

http://cnctar.hobbycnc.hu/nyarfa/cnc/tervek/hid_500x300x200.JPG" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/nyarfa/cnc/tervek/Assem1.JPG" border=0>

g0jc0w8zy

Nem lenne még érdemes a híd széleit lezárni, hogy a szelvény felső része is jobban összeköttetésben legyen a kocsihoz rögzítő lemezzel?

cdswcrkpn

Én biztosan nem vágnék így bele az U-szelvény száraiba, inkább a sínek alá válassz nagyobb méretet és az lógjon ki fölfelé/lefelé, amit végig levághatsz. A sínek alá amúgy is kell az anyagvastagság hogy jól síkba lehessen marni.

Valamint az U-szelvény végein én tutira tennék függőlegesen keresztbe merevítést csavarodás ellen.  

Anyagát tekintve szerkezeti acélban gondolkodsz?

ra8nsmk6w

A sineket a hidon a legszilárdabb helyre kell rögziteni. Ez ha úgy tetszik ököl szabály.
Ezt én úgy érném el, hogy a hidat megforditanám, a sineket két tömör szelvénnyel megmagasitanám. Igy egy "H" szelvényt kapsz. A hátsó üregbe sok mindenre van hely és szükség is van rá. A hid 2 végét ahogy az elöttem iró is megjegyezte komoly keresztmetszettel kell lezárni. Itt a lehetőség szerint komoly tömeget kell bevinni.

8gwpaca0r

Ennek a változatnak semmi értelme nincs.
Ahogy előttem is írták fölösleges kivágások.
Az U szelvénynek a belsejébe tenni kell 2 db laposvasa vasat kb 40x30 amivel kiemeled a sínt és azt pontosan síkba lehet marni arra rámegy a sín kocsi Z-nek az anyaga és már kint is vagy az U szelvényből, nekem most így készül és ha ügyesen megcsinálod szépen le is lehet zárni a forgácstól.
A két sín közé meg megy az orsó.

frkdv6dyr

Készül a rajz [#wave] egy kis türelmet.

frkdv6dyr

Itt tartok. A dupla UNP-t még nem gondoltam át, mert kell a súly, de kérdés mennyi. A tervezéskor figyelembe kell vennem a saját géppark lehetőségeit is, mert bérmunkában horror költségekért vállalnak mindent.

http://cnctar.hobbycnc.hu/nyarfa/cnc/tervek/hid_500x300x200_2.JPG" border=0>

t62d6ha2b

Szia!

Én is csatlakozom ahhoz az elgondoláshoz (guliver83), hogy a kocsi síkja legyen az U-vas síkjában. A két szögvasat megtartanám, csak nyilván kisebbnek kell lennie.

Arra vigyázz, hogy a golyósorsó ,,anyja" sokkal nagyobb helyet foglal (főleg, ha még rá is húzol valamit), mint amit rajzoltál. Lehet, hogy az orsót az U függőleges oldalára kellene fogatni.