Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Nyárfa gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:05

Előző téma - Következő téma

frkdv6dyr

Nos ez is egy hobbi, és mint ilyen sok pénzbe kerül de vissza semmi. Egy horgász munkatársam számolta össze évekkel ezelőtt, hogy közel 300.000.-Ft amit évente erre költ, de még a halat se viszi haza mindenhonnan. Ez legalább megmarad.

djfgekywd

Na ez meg a másik véglet. Annyi pénzből egész évben halat ehetne hallal.

frkdv6dyr

Lassan de biztosan haladok én is. A jövőhéten lesz feszültségmentesítve, de sajna a síkba marás az elmarad. Akkora pénzt kérnek amit nem tudok rászánni.  

http://cnctar.hobbycnc.hu/nyarfa/cnc/_DSC2711.jpg" border=0>
http://cnctar.hobbycnc.hu/nyarfa/cnc/_DSC2712.jpg" border=0>

A helyére téve  
http://cnctar.hobbycnc.hu/nyarfa/cnc/_DSC2719.jpg" border=0>

frkdv6dyr

Hiányzik még egy rakás dolog amit az asztalba tervezek, többek között magát az elektronikát, elszívót, szerszám tartó fiókokat, és egy stabil lábat ami állítható. A kerekek ideiglenesek az építés során szükséges ide-oda forgatáshoz huzigatáshoz vannak feltéve.

sasi

Nekem is kerekeken van az asztal, de mellette magasság állítással ellátott régi laborbútor lábak vannak alatta. A kerekeket csupán mozgatásra lehet használni.

Gyakorlati tapasztalataim alapján javaslom az alsó keret rész megerősítését andráskeresztekkel, hogy ne inogjon, masszívabb legyen. Az X és a Z tengely együttes tömege rendesen igénybe veszi az asztalt.

Én a helyedben elhagynám a feszültségmentesítést (zártszelvényeknél indokolatlan), viszont az asztallap, valamint a vezetékek, csapágyházak illeszkedő felületeinek megmunkáltatását semmi képen nem hagynám ki, még akkor sem, ha emiatt csúszna a gép elkészülte!

Lehet, hogy van négy fölösleges állítható láb, de most csak hármat találtam meg.

frkdv6dyr

Az asztal még csak a keret :) a jövőhéten állok neki a "szennyfióknak" valamint a tárolók kereteinek. Lesz még benne anyag jócskán keresztbe és hosszába is. A szekrények belseje fixen tartani fognak mindent.

frkdv6dyr

A feszültség mentesítést tízből sokan :) ajánlják. Most akkor kell, vagy nem?

sasi

Feszültségmentesítésnek az az értelme, hogy idővel annak hatására ne következzen be deformáció, pl. a két vezeték egy síkba maradjon. Azonban ezt ha nem munkáltatod meg, az nagyságrenddel nagyobb hibát visz be, mint a feszültség.
Feszültségmentesíteni a nagy keresztmetszetű anyagokból készült szerkezeteket kel, mert ott a hegesztési feszültség, éppen a nagy keresztmetszetek miatt nem képes „magától” oldódni, ellentétben a zártszelvényből készültekkel.
„Tízből” ezek szerint a kevesek közé tartozom.
[#lookaround]

frkdv6dyr

A zártszelvény 40x40x4-es a  tetejére pedig 40x15-ös laposvas hegesztve megmunkálandó felületnek.

frkdv6dyr

Miután túl nagy árat mondtak a síkba marásra, úgy gondoltam megoldom magam. Ehhez csak össze kellett raknom a vertikális fejet. Eredetileg is így képzeltem. Még így is alacsony ezért kénytelen leszek magasabb alátétet tenni.

http://cnctar.hobbycnc.hu/nyarfa/eszterga%20%C3%A9s%20mar%C3%B3/_DSC2720.jpg" border=0>

cdswcrkpn

Mennyire lesz ez stabil???

Ha nem titok megkérdezhetem milyen árat mondtak a síkba marásra? A tiednél picit kisebb gépet tervezek és jó lenne erre is egy forintosított adat :)

frkdv6dyr

56.000.- :(

A stabilitással nincs gond, mert van súlya bőven. Alig bírtam a talapzatra felemelni az összecsavarozott részt. Viszont bukott lefele, ezért még tettem súlyt az ellenkező oldalra is. Ha össze csavarozom a talapzattal, és stabilabban rögzítve teszem fel az ellensúlyt, szerintem eléggé stabil lesz.

cdswcrkpn

Az tényleg szép óradíj. Gondolom azért ilyen sok, mert nagyon magas a szerkezeted. Ha középen bontható lenne lehet egy sokkal kisebb géppel is el lehetne készíteni. Első ránézésre azt hittem bontható ott középen az állvány, ezért kérdeztem rá.

Nem lesz könnyű dolgod, de remélem sikerül összehozni. Az egész marófejet meg állványt jól le kell rögzítened és lehetőleg valami marha nehéz dologhoz a rezgések miatt...néhány homokzsákkal megtámogatva a szerkezetet

A másik nehéz feladatod a szerszám merőlegességének beállítása lesz.

frkdv6dyr

A merőlegesség nem annyira vészes, csináltam hasonlót már. Van még egy hely a környéken őket is megkérdezem a síkba marással kapcsoltba azért mielőtt az időt pocsékolom ami nekem most nagyon drága.

jani300

A bontható szerkezetben gondolkodom én is .
1000 X kb 300 mm megmunkálása valószínűleg még menne ,
Rácsos hídszerkezetű hossztartók , külön megmunkált távtartókkal összeszerelve , utólagos kézi finomítással sík és párhuzamosság terén .
talán egyszer bele is kezdek már :(