Épül a gépem ::: Nyárfa gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:05

Előző téma - Következő téma

gaben

frkdv6dyr

Köszönöm a lehetőséget a gépem építésének bemutatásához. Még a mai napon összeszedem a már meglévő dolgaimat és megosztom.  

Tervezem továbbá a CNC építésén kívül, hogy az EMU-200-as esztergát átépítem kettős üzemre, hagyományos és NC-sített, valamint a marógépemet is ami egyedi építésű (ezt vettem Csuhástól).

No de ennyit bevezetőnek, indulhat a munka.

wt8g4i4

hajrá és sok sikert hozzá, ja meg sok fotót :)

cdswcrkpn

frkdv6dyr

Kezdjük a CNC-vel.

A tervezés amint azt már bemutattam, egy 1:1 modellel kezdődött
http://cnctar.hobbycnc.hu/nyarfa/cnc/tervek/_DSC1705.jpg" border=0>

Azóta vannak tervek sketchup-ban is
http://cnctar.hobbycnc.hu/nyarfa/cnc/tervek/cnc_alap_8.jpg" border=0>

A tervezés egyik kritériuma a méret függőség, mivel adott helyre szeretném betenni. Sajnos így a meglévő alkatrészeket vagy nem tudom kihasználni 100%-ban, vagy még vágni is kell belőle. A műhelyemben nem nagyon látok más helyet a jelenlegi géppark mellett. A kételyeimet eloszlattam azzal, hogy valójában soha sincs elegendő méretű gépe az embernek. Valahol határt kell szabni a méreteknek.  
http://cnctar.hobbycnc.hu/nyarfa/cnc/tervek/cnc_alap_4.jpg" border=0>

A kialakítás még változhat, mert a "digitális" tervek mellett párhuzamosan hungarocellből meg is építem mielőtt nekilátnék hegeszteni. Ha valakinek van ötlete, vagy megoldási javaslata, azt ne tartsa magában írja ide nyugodtan. Nem fogom lehurrogni a legbénábbat sem, mert sok esetben a részletek igen is értékelhetőek.  

A vezérlést egy UC300 fogja megoldani, UCCNC-vel és Mach3-al. Léptető motorral épül, de a tovább fejlesztés lehetősége is szempont.  

Maró motornak van egy Makita RT0700C felsőmaróm valamint tervezek lézert (2W kék), és még ami jön. A hidat cserélhetőre fejlesztem pont ezért.

cdswcrkpn

Helló! Jó konstrukciónak tűnik. Milyen anyagokat tervezel marni vele? Szerintem méretre sem túl kicsi, bár ez tényleg attól függ mire kell.
A gép alapja hegesztett acélból fog készülni?
Milyen lineáris vezetékeket használsz?

ra8nsmk6w

Az "X" felső lint ha oldalanként egy kocsi hossznyit túl engednéd akkor egy "T" alakú "Z"felépitményt kapnál. Ez a terpesz a nagyon lelogó z-nél igen hatásos tud lenni.
Sajnos én nem tudtam megtenni mert kötve voltam a meglévő anyagaimhoz.

u6p5jr23k

Beszéljètek már rá nyárfa májsztrót, hogy ne vágja el azt a szép hosszú golyósorsót :(

frkdv6dyr

A gép vázát 60*40*4 zártszelvényből, a kiegészítő (merevítő) részeket 60*40*3 illetve 40*40*3 zártszelvényből. Lassan megtanulom a CO "kezelését" ami persze csak a ki-be kapcsolás és a merre húzzuk tudás még csak, de igyekszem. Azért beszéltem az egyik profi lakatossal, megígérte a segítséget. A fő részeket vele csináltatom.  

Lineáris cucc az vegyes. Vannak 25-ös Star linek az X-re, 20-as THK Y-nak, valamint 15-ös THK Z-nek (ez még nincs a képen).

frkdv6dyr

700-as a THK20, ebből max550 hasznosat tudok kihozni az oldalsó kötöttség miatt(750 külsö méret). Alul-felül 200-200 terpesztés( a kocsik szélei) csak elég lesz. Még a jelenlegi 160 magasságot gondolom át legalább 200-ra. A Z-nek szánt THK15 is így jönne ki jól. Ebben az esetben egy 200*200-as (kocsik szélei) részen futna a Z azaz, 250*250-es lapon.

frkdv6dyr

A fenebánja adj egy 600-as hasznos 16*10 golyós orsót, és viheted a 820-ast.

wt8g4i4

hasonló gépet építek én is :) nézz be a topikba hátha olvasol valami hasznosat nekem nagyon sokat segítettek az ötleteikkel a kollégák.igaz párszor át terveztem, és most is az ötleteik és javaslataik alapján rajzolom az újat + figyelembe véve a lehetőségeket a síkba marás miatt

cdswcrkpn

Hegesztésnél figyelj majd a hőbevitelre, ezek a néhány mm-es zártszelvények képesek nagyon gyorsan átmelegedni, ami vetemedéshez illetve komoly belsőfeszültségeket okoz majd. Ha tudod bízd profira és mondd meg neki mi a gép célja.

frkdv6dyr

A gép váz részét nem akarom hetente átépíteni, ezért is beszéltem a "profival". Ha a segítsége még költséget is jelent, még akkor is megéri. Egy tudatlanságból elfuserált hegesztés miatt újra hegeszteni, újra síkba marni, új anyag, na ez sokkal drágább mint kifizetni pár ezret.

65hfjjmj

Valóban, ahogy írod, profira kel bízni a váz hegesztését, mert nagyon fontos a jó hegesztési sorrend a deformációk minimalizálása érdekében.
Maradó feszültséggel a zártszelvénynél nem kel számolni.