Épül a gépem ::: Nyárfa gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:05

Előző téma - Következő téma

mv3g898s

Nagyon ötletes marót találtál ki! Gratulálok! Csak működjön elképzeléseid szerint!

xw705sph

Magas szentartalmu, vastagfalu otvozeteknel szokas.

frkdv6dyr

ydud4uw6m

frkdv6dyr

Szükségem lesz némi segítségre is az otthoniaktól mert van még munka jócskán. Sajna még nem dőlt el mikor megyünk haza és mennyi időre. Sajna nem sikerült elsőre megfelelő lakást szerezni mert nem tudom most hova tenni, de igyekszem a következő helyet úgy megválasztani, hogy a gép is beférjen valahova.

8nyxwdmzs

56 ezer??? Én 4db kb ekkora alkatrészekre kaptam össz kb.500 ezer Ft- os ajánlatot.... Nem tudom hogy jött ki nekik :D

Mikor tudom, hogy egy hagyományos gépen "letekerem" össz. 12 óra alatt a 4db alkatrészt...

Néha meg lepődök, milyen árak alakulnak ki.

000000000

Kicsit elnagyoltnak tűnik ez a gép és elképzelés, gyakorlat híján érdemesebb lemásolni egy jól működő konstrukciót.
Az anyag, vezérlés nagy részét fellehet használni újra.
Érdemes utána olvasni a megmunkálógépekben keletkező rezonanciák viselkedésének, tömegtehetetlenségnek, merevséggel kapcsolatos dolgoknak.

frkdv6dyr

Üdv fórum,

Kis kihagyással, de újra a pályán vagyok [#nyes] sokan tudják, de nem titok, hogy átköltöztem Londonba és itt próbáltam egy műhelyt összehozni magamnak. Ez többször sikerült, mint a dohányzásról való leszokásom, de sajna eddig ez sem volt maradandó.

Viszont az elmúlt pár hónapban sokat dolgoztam a lehetőségek kiaknázásán, és íme a siker.

Vettem egy kis esztergát a kínai testvérektől, amit elkezdtem CNC-re átalakítani. Mivel nagyon speciális elképzeléseim voltak, így ez időbe telt mire sikerült is. Mivel van már régóta egy 3D printerem amit totál átalakítottam, kicseréltem az alaplapot egy 32 bit-esre, valamint egy raspberry pi segítségével megoldottam a távoli irányítást akár interneten is a telefonomról, nagyon megtetszett ez a kis kártya méretű PC (???). Ezért az elképzelésem az volt, hogy a CNC esetében is megpróbálom alkalmazni. Nos a mai nap folyamán sikerült egy RPI 4B 8Gb segítségével a Mach3 futtatása ami annyira nem nagy cucc, viszont a cncdrive.com-ról rendelt AXBB-E ethernet motion controller and breakout board combined controller nem nagyon akart felmenni a rendszerre így azzal szívtam egy hetet.

De ma megmozdította végre az RPI az esztergát.

képek és videó később, de ezt a jóhírt meg akartam osztani veletek azonnal.

huatn6gfd

Szia!

Miért volt szívás az AXBB és mi lett a megoldása? Kicsit írhatnál róla, kilukad az oldalam... :)

frkdv6dyr

Alapból a win10 nem tartalmazza a .NET 3.5 Framework. Balázsék ebben írták meg a rendszert és az installer-t is[#csodalk]. Átnéztem az összes win10 RPI intallációs lehetőséget, és találtam egy olyat amivel fel tudtam tenni a .NET szükséges verzióját.

https://www.worproject.ml/

letöltésnél használd az UUPDump-ot

UUPDump oldalán válaszd a " Latest Public Release build   Latest updated build for regular users" rész "arm64" lehetőséget

válasz a másodikat  "Feature update to Windows 10, version 20H2 (19042.928)"

next, azaz englis United States

a következő oldalon kitudod választani melyik win10 verziót választod

a következő oldal ahol fontos, hogy egyrészt a "Download and convert to ISO" opciót válaszd, valamint pipáld ki a "Integrate .NET Framework 3.5" lehetőséget is

Ami még ennél is fontosabb!!!! ne tedd internetre soha a gépet!!! ha frissít akkor kiakad :(

Minden file a hivatalos Microsoft oldalról van letöltve és integrálva az ISO-ba, de ha lefrissíted a win10-et akkor előfordulhat, hogy kiakad. Én mivel megvásároltam a licenszet olcsón és hivatalosan, így a regisztráció során engedtem fel csak az internetre a gépet, de úgy, hogy előtte az "update" résznél 7 napra ignoráltam az update-et.

Ez a tapasztal kb két hónapomba került, meg vagy 10-15 intallálásba [#csodalk]

huatn6gfd

Az igen! Ezt elég lehetett kitalálni... Köszi!

frkdv6dyr

Amit tudni kell még az ARM64 Win10-ről, hogy nem lehet a szokásos módon driver-t intalláni vagy win komponenst [#zavart2] max ha valaki járatos a PowerShell rejtelmeiben [#nyes]

Mivel van egy UC300 USB-m is, a következő az lesz, hogy ezt kalapálom fel a rendszerere valahogy.

Az előző leírásból azt felejtettem ki, hogy ha teszed fel aa AXBB-E ethernet motion controller and breakout board combined controller-t, a telepítőben csak ezt hagyd meg!!!!! ha más kártyákat is ott hagysz, azaz USB-t akkor ki fog szállni hibával az előbb említett okok miatt.

frkdv6dyr

csak két hónap [#kacsint] hétvégenkénti kísérletezés [#taps]

huatn6gfd

Az USB-s vezérlőket nem igazán fogod tudni felrakni, mert nincs hozzájuk arm64 driver, csak x86/x64. Az AXBB (és a többi ethernetes vezérlő) nem igényel driver-t, csak ethernet kommunikációt. A Mach3 plugin az .Net-es, azzal nincs gond így, hogy fel tudtad rakni a .Net-et. Pont azért akad ki a telepítő is, mert megpróbálja felrakni az USB-s driver-eket, amik, persze, nem mennek fel arm-ra.

frkdv6dyr

Elvileg lehetséges a diver installálás, de még nem próbáltam ki. Az FTDI USB driver elérhető az ARM64-en is, csak trükkös feltenni. Mivel az esztergát akarom először üzembe helyezni, ez még sokadik ötlet csak.

A következő project egy normál CNC amihez az UCCNC-t szeretném használni [#vigyor] ezt is próbáltam már, de egyenlőre kiakad a hiányos win10 video driver miatt. Nem tudja azokat a specifikációkat ami minimálisan szükséges.

Na de a fórumokon eddig azt írták, hogy a Mach3 nem fut el a raspberry-n [#nemtudom] nekem sikerült [#taps] tehát ..... bármi sikerülhet, csak akarni kell.