Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Kelepeisz Lajos

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

s7manbs8

43000mm/perc sebességre gyorsul fel, 220000 mm/perc gyorsulással vagy nem tudom na már én is belekeveredek ...

000000000

"Mondjuk engem az lep meg legjobban hogy egy 10 éves fórumon ezt még senki nem próbálta ki."

Ezt már másodszor írod, csak tudnám honnan veszed. Eleve 15 hónapja vagy itt, ha a szervo topikban már 2007-ben kitárgyaltuk ezeket, én magam több száz ilyen hajtásdinamikai tesztet végeztem, ezekből néhányat ide is feltettem. Csak ez a Fórum olyan, hogy mindig jönnek újak, és azoknak minden új. No meg hányszor megkaptam, a Hobbystát ezek nem érdeklik, nekem meg aztán nyolc, attól ezek az összefüggések még léteznek.  

Mellesleg én melletted állok, a számolásaid nagyjából rendben vannak. Évek óta mondom itt, CNC előtoláskor integrál középértékben tized W-okra van szükség. Ezért sikerült Lajosnak is ez a dolog. Más kérdés az, hogy azért majd ha már egy komplett szíjhajtásos mechanikával kell dolgozni, picit más lesz a helyzet. Ez a példa is mutatja, az egységugrásszerű dolgok tökéletesen működnek, még olyan csicsa környezetben is, ami erre nem tud építeni, mert nincs is ilyen képessége, és az ablakainak, kijelzéseinek a fele se igaz, és erősen korlátos a step/dir frekije is.

0s07z7g7

Nem hiszem, a Machban és az UCCNC-ben is a gyorsulást mm/s2 kell megadni. Na megyek aludni, ha valamit rosszul számolok(unk) majd kiderül nem kell egy nap alatt megváltani a világot.

000000000

Iszonyatos szakmaiatlanságokat sikerült itten összehordanod, szinte semmi nem igaz az adataidból. Ugyanis elfeledkeztél az alapokról:
s(t)=integrál v(t) dt, v(t)=integrál a(t) dt.

0s07z7g7

- Tudom hogy Te számolgattad (de rajtad kívül talán senki), az a poén hogy az egész pár fizikai képleten alapszik. Ezt az excel táblázatot Te 5 perc alatt összerakhattad volna már 2007-ben, de valamiért olyan furcsa vagy ...
- Amúgy dicséretnek veszem, megyek aludni.

ANTAL GÁBOR

Egy egyszerű mérés sok mindenre fényt derítene.   Egy ciklus ( oda - vissza ) 4 db rámpából áll  Ha valós  (lenne ) a 3 ms os valójában 43181/ ( 60*220) = 3.27 ms os rámpaidő  akkor a summa rámpa idő egy ciklusnál 13 ms  20 ciklusnál 261ms  .  . A  198 mm megtételéhez  szükséges idő a 43181/60 = 720 mm /s sebességgel = 275 ms  . Oda vissza 550ms ez 20 szor 11 másodperc  A summa idő : 11.26 sec .  Csak meg kell mérni a valós időt és fény derül a dolgokra . Ha több mint 11.26 akkor  a mach felülbírálja az elképzeléseket  ( azért helyettesítettem 200 helyett 198 at mert kb 1 mm a gyorsítás és lassítás alatt befutott út )

000000000

Na azért vigyázzunk, mert csak azért ilyen egyszerű alapfokon számolgatmi, mert ezek a képletek erős peremfeltételekhez kötöttek, és azt te is a szőnyeg alá sepred, hogy mikortól nem igazak.
Úgy ugyanis könnyű számolgtani, hogy feltételezzük, hogy minden állandó, vagy maximum lineáris. A valóság egész más, éppen ezért komolyabb, valósághűbb számítást nem úszod meg diff. egyenletek nélkül.

ANTAL GÁBOR

Tibor köszi,5 perce magam is továbbgondolkodom . Ami szemet szúrt az a 220 m/ s2 es gyorsítás .  Meg az hogy 3 ms alatt már 600 al forog a léptető  egy 25 khz es  lineáris rámpás mach hal.      

000000000

Ezek ebben az esetben teljesen átlagos gyorsulás adatok.

Egy komolyabb mai profi léptető motor ennek akár a 10-szeresét is tudja. Csak te nagyon leragadál az esztergád 0.5 - 1 m/s2 körüli képességeinél, de ezt is már kitárgyaltuk a Robsy topikban.

s7manbs8

Nekem 25kHz-es Mach, most megnéztem 11000 mm/s2 gyorsulást enged maximum eleve, ha 22 a steps/ értéke ...

ANTAL GÁBOR

Tibor! az egész kérdéskör a Mach köré épült ( részemről ) A fehérvári tali láttam a gyorsmozgású rendszeredet . DE ott 1 MHz  es a step freki és nem rámpás a gyorsítás .  Elektron most írja hogy nála 11 m/ s2 a gyorsulás maximuma . Lajos meg 220 at programozott  Akkor bejön az hogy hisszük de a valóság a huszada?    

000000000

Tudod a véleményemet a Machról, most is megerősítést nyert, két egyforma verziója nincsen. Boldog-boldogtalan csak pipálgat ott mindent össze-vissza, aztán meg gyönyörködhetünk a szép színes hazug ablakaiban.
Nem érdekelnek az ilyen dolgok, az a lényeg amit xabi is próbált leírni, nagyjából ezek a dolgok a számok alapján is realizálhatók, ha .....
És itt napestig sorolható lenne, mennyi feltétele van annak, hogy ez minden vonatkozásban valós adat legyen.
Eleve ezeket a dolgokat, teszteket ha picit is komolyabban vesszük, akkor egységugrás teszttel kell kezdeni. Nem pedig ilyen-olyan képességű G kód lejátszóval szórakozni.
Így összességében bennem is van számos kétely, hogy Lajos mit is csinált, hiszen eléggé "fekete doboz" jelleggel beírt oda pár adatot, oszt csókolom.:)

s7manbs8

Ezt ha a csúszkával húzom maximumra, lehet kézzel akármit be lehet írni ? Azt nem néztem.

s7manbs8

Megnéztem, kézzel be enged írni akármit el is tárolja, na a lényeg, Lajosnak, hogy a gyorsulást a csúszkával húzza fel, aztán meglátja mennyit bír, mert az az igazi amit az megenged, a beírt szám az nem számít, ha nagyobb, nyilván a maximális képességével gyorsít.

Kelepeisz Lajos