Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Kelepeisz Lajos

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

Kelepeisz Lajos

Mindenesetre ami már biztosnak tűnik, az az hogy milyen szíj kell, milyen bordás kerékkel, egyenlőre ezeket megpróbálom felszerelni, aztán majd megrágjuk hogy milyen kerekek legyenek a motoron és a szíjhajtás tengelyén.
Most kicsit vásárolni kellene, a hidam már megvan, kell 12-es  lineáris sín, szíj, és Sz.Józseffel is kooperáltam már a csapágyházak ügyében.
Szóval ahogy írtam most idő kell, nagyon sok.

Kelepeisz Lajos

A 723-as hozzászólásban a motoron az a kerék van amit te adtál, na az tökéletes.

Bicska, itta kezemben egy 25 fogú vaskerék, a másik kezembe meg egy 30 fogú alu kerék, és érezhetően a nagyobb alu kerék súlya így is kb a vas kerék súlyának a fele, vagy még kevesebb.
Szóval a mai nap tanulsága alapján nem gondolkodok többet vasban.

svejk

Biztos vagyok benne hogy tartós lenne műanyagból is, ha nem is nyomatott de PA-ból kimart.
Hiszen fogaskerekeket is csinálnak ilyen anyagból, akár fúrógépekbe is.

Megjegyzem a HTD szíjhoz -mivel köríves a profilja- akár egyszerű kis hobbyCNC marón körkiosztásos fúrással, majd méretre esztergálással is létrehozható a kívánt profil. Utána esetleg egy kis kézi utómunka kell a külső sarkok lekerekítéséhez.
Régen csináltam így kísérletképpen polykarbonátból, tök jól passzolt.
No persze ez már több mint sufnitechnika. :)

s7manbs8

Az a kifurkálásos készítés is jó, azt is láttam én is már itt régebben nem egyszer. Esztergálással egybekötve.

000000000

Az rendben van. Tudom, hogy segítesz, ha tudsz.  
Csak, ahogy visszaolvastam a mai termést, nagyon elszomorító, ami ez ügyben, vagy inkább ennek okán össze lett hordva, szemetelve.  
A fő probléma alig került szóba. Persze, igaz a számolás, és igaz a vas kerék következménye is. De gondolom, más is kötött kompromisszumot ideiglenesen. Vagy véglegesen.
Ha, jól figyeltem, Lajosnak nem a vas kerék a célja. Mert ő is tudja, hogy ……
Most a legnagyobb segítség, ha a beszerzésben tudnánk segíteni. Persze, az ő céljához elsősorban aluból.  
Na, de én ki is szállok ebből. Inkább dolgozok.

s7manbs8

Tibor45 is kimarhatná egy alu tömbből a 6 tengelyes Robsyval szinkron esztergálás marással, egységugorva, secc perc alatt szerintem. :) Csak ős is biztos olyan elfoglalt, mint itt sokan a komoly szakemberek.

s7manbs8

Én mindjárt ki is nyomtatok egy kereket, tegnap befejeztem egy nagyon nehéz hetekig tartó program fejlesztés első legkínosabb szakaszát, most kicsit lazítani kéne valami 3D nyomtatással. :)

Kelepeisz Lajos

Lemértem a vaskerekemet, és a vele azonos fogszámú és szíjszélességű svejk féle alu kereket, hát mondjuk úgy hogy a vaskerék lendkeréknek még jó lesz, mindenesetre az én gépemhez semmire nem való, a motor csak nagyon nehezen tudja felpörgetni, majd megállítani. Ne haragudjatok hogy ilyen nyilvánvaló dolgokról írok, de nekem mégsem volt az, de most már értem miért akartatok róla lebeszélni.
http://kepfeltoltes.hu/151024/IMG_2754_1__www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0> http://kepfeltoltes.hu/151024/IMG_2755_1__www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

svejk

A poén az, hogy épp Lajos barátunk nem akar kompromisszumot kötni. :)

Ragaszkodik a tökéletes kerékhez, pedig de sok hobby gép megy a Powerbeltes kerekekkel.

svejk

No és mennyi volt az annyi!?
Nem ám csak a félválaszokat dobálni...  

Mekkora fordulatszámot állítottál be végsebességnek és mekkora gyorsulásoknál kezdődött a lépésvesztés?
Mi a motor pontos típusa?

000000000

Ha megfelelő a minőség. Még az alunál is könnyebb lesz.  

Kelepeisz Lajos

Hát ezzel nem is fogok, amíg a motor hirtelen megindulva elmozdul 1mm-t addig a munkafelületről hiányzik a mozdulat fele, kézbe fogva is érezhető hogy rettenetesen kotyog a szíj a kerékben, elárulom nem a szíjjal van gond.

svejk

Természetesen kíváncsiak vagyunk a kerék nélküli üresjárat, az alukerekes és acélkerekes tapasztalati mérések eredményére.

ANTAL GÁBOR

Régebben már sok tapasztalat látott itt napvilágot a szíjakkal kerekekkel kapcsolatban . Jól jönne egy kis összefoglaló . Emlékszem néhány dologra de lenne kérdésem is . átmegyek a semlegesbe ....

s7manbs8

Van szénszálam meg iszonyat kopásálló anyag is, elvileg a minőséggel nem lehet gond, ha megcsinálnám illetve meg tudnám csinálni. Sima PLA is jó, az is bírja szerintem, meg másik fejjel kéne ezzel játszani, nem akarom a most beálltat ezzel elrontani, mert ennek magas hőfok kellene nagyon.