Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Kelepeisz Lajos

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Akkor megfejtődött : A kézi beírás jól átvágja az embert   Beveszi, elmenti  mindenki azt hiszi hogy sikerült a 220m/ s2 es gyorsulást megcsinálni ami valójában talán 11 m/ s2  
 (  a huszada!! )
  A 803 ban leírtam hogy egy időmérés sok homályt eloszlatott volna ....

000000000

Egyébként azzal nagyon melléfogtál, hogy ebben az esetben 16 kHz-nél nagyobb frekvenciát emlegetsz. Hiszen a T=0 időpillanatban a freki nulla, majd 200 m/s2 gyorsulás esetén csak 3.6 ms múlva lesz 16000 Hz, és ezt soha nem is haladja meg.

A Robsy vezérlő és tesztelő rendszernél valóban az történik, ami a valóság, nincs népátverés, ámítás, csicsával leplezve. Jól is néznék ki, ha az lenne, amit elektron is írt, "beírt szám az nem számít". Ezek komolytalan, nevetéséges dolgok, hiába használják sokan.  
Így ha én beállítok a programomban egy 16000-es sebesség egységugrást, na abba tuti belehal minden ilyen átlagos hajtás. Még a szervók többsége is. Ugyanis ekkor a hajtásra 11520 m/s2 gyorsulást kényszerítene a program, ami 576-szorosa a 200 m/s2-nek.
Csak ugye nálam a Robsy rendszerben az van, amit beírok, kőkemény tények, és nem a divat, és csicsa, meg az USB idétlenségek hajkurászása.

A fentiekből tehát az is következik, hogy pl. ott is igen nagyot hibáztál, amikor nem csak a gyorsítási szakaszra számoltál léptető impulzus kiküldési időt.
Egy valami viszont igaz volt a beírásodból, ezt írtad:
"".. Azt hiszem ez a "csicsavilág" tipikus esete""

000000000

Elnézést, most látom, a billentyűzetem kihagyott egy tizedes pontot az előző beírásomnál, 57.6 a helyes.

D.Laci

A beírt adatot elfogadja el is menti és azzal számol.

ANTAL GÁBOR

Tibor a hibámat a beírást követően elismertem :
 " Tibor köszi,5 perce magam is továbbgondolkodom . "  
 Azt is láthatod hogy saját gondolat mert a te beírásodat követően 5 percre már írtam is a javaslatomat  . ( és a begépeléshez is idő kell ) .  
Alá akartam támasztani azt az aggályomat hogy 220 m/ s2 et nem tud a mach.  
 Az első gondolat hibás volt . Magam rájöttem ....  De miért jó neked ha valakit pellengérre állítasz. ? .   Nem hinném hogy te nem hibázol. (  Példa erre 815 ös bejegyzés )  De ha neked jó akkor legyen .  Azt is láthatod hogy a további beírásaimban burkoltan a  Te rendszeredet dicsértem .  

0s07z7g7

#mindenki : Ne kapkodjunk, ne egy rész problémát oldjunk meg azonnal hanem szép lassan az összeset (gondolom ismeritek a a viccet).

#elektron: feltételezzél valamit hogy a csúszka számít nem a beírás (lehet ámbár hülyeség lenne, ennyire nem lehetnek fa*zok a programozók). Mi a magyarázat arra hogy Lajos először 270000mm/s2 (megmondom a kezébe fogta a léptető motort és mondja hogy milyen nagyokat lök :) ), utána lerögzítette és már csak 220000mm/s2 mért utána rárakta a "vas" kereket és már csak 200000mm/s2

Kipróbálom a saját motorjaimmal hogy mit mérek UCCNC-n, mivel az UCCNC-t itthon fejlesztik meg fogom kérdezni mi történik nagyon nagy gyorsulási érték esetén...

000000000

Persze hogy hibázom, de egy karakter elütés és az elvi hiba közt nagy a különbség.
Az igaz, hogy a legnagyobb valótlanságokat a 788-ban írtad, utána valamire már rájöttél, de még utána a 805, 808-ban is nagy frekiket emlegetsz. És mintha még továbbra is, most is értetlenül, hitetlenül állnál az események kapcsán.  
Szerintem itt az idő, hogy egy papír és cerka segítségével pár elemi közelítő képlettel te is számolj utána annak, aminek már sokkal régebben meg kellett volna történnie.  
A burkolt Robsy dicséretet meg köszönöm, ha annak szántad.
Az pedig nem az én ügyem, hogy a Mach milyen "átveréseket", furcsaágokat alkalmaz, eleve nem én írtam ezeket most róla, hanem pl. te is. A lényeg, ti szeretitek, bármi is derüljön ki róla, a hit nagy úr.  
Csakhogy ez egy műszaki Fórum, így nálam meg a tények a legfontosabbak, a csicsa/giga világ idétlenségei, monitor felületek sokadrendűek ezekhez képest.

000000000

"ennyire nem lehetnek fa*zok a programozók"
Pedig igen..... Hiszen mindegy miket írkálsz pl. az impulzus szélességnek, nullával is megy. A csicsaság mindent elbír, erről beszélek évek óta.

ANTAL GÁBOR

Tibor !csak a rend kedvéért . Kifogásolod a 805 és 808 as beírásomat :a lényeg kicopyzva  
" Ami szemet szúrt az a 220 m/ s2 es gyorsítás . Meg az hogy 3 ms alatt már 600 al forog a léptető egy 25 khz es lineáris rámpás mach hal. "  
s a másik " A fehérvári tali láttam a gyorsmozgású rendszeredet . DE ott 1 MHz es a step freki és nem rámpás a gyorsítás ."  

Hol emlegetek én nagy frekikit ?  A beírásokban két helyen szerepel frekvencia . Az elsőben azt írom hogy a mach 25 khz es stepfrekit tud és a sebességet  lineárisan növeli .  
Igaz  a 808 ban elhangzik az 1 MHz de azzal a te robsy rendszeredet  jellemeztem . Hogy miért baj ez bizisten nem tudom ?

000000000

Mivel a 25 és az 1000 is nagyobb mint 16, ezért nem kellett volna az én értelmezésemben ezekre utalnod, hiszen Lajos példájánál minden körülmények közepette elég a 16.

Viszont van itt egy súlyos további probléma, ami már érinti a max freki képességet, amiben mint tudjuk a Mach is gyengécske.
Ugyanis ne felejtsük el, hogy itt egy elég durva 5 század mm körüli felbontással megy hajtás, Lajosnak ebből még amikor majd pontosan, finom felbontással akar lövöldözni a gyakorlatban a lézerrel, számos gondja adódik. Azaz illő lenne finomabb felbontással hajtani, igen ám de akkor meg a 25, 50, 100 kHz pillanatok alatt kevés lesz, ráaádásul a léptető motor már 1600-as felbontásnál sem egyenletes közű. Itt az elő példa, nagy dinamikájú, nagy felbontású rendszerekre eleve alkalmatlan sok vezérlő, ezzzel szemben szerencsére a Robsy CNC vezérlőkben óriási tartalékok vannak, ha kell a nagyobb freki. És ezen alkalmazásokhoz mint a példa mutatja kellhet.

ANTAL GÁBOR

A népszerű Leadshine ( Klaviós ) driverek max léptetési frekije 200 kHz ( vannak 75 ösök is ) Ha valaki kedvet kap és beruház egy robsy rendszerre akkor  ha 200 Khz fölé akar menni  mit csinál ?  Vagy ezek nem is kellenek mert a  drivert is árulod  ( része a robsy rendszernek ?)  Sokan megszokták a Leadshine t ( kényelemes a jumperelt áram , mikrolépés beállíthatóság , és jól eltalálták a 60% os pihentetőáramot )  Ezek hogyan vannak nálad megoldva ?  ( kérdésem inkább közérdekű mert az  elkövetkező időben nincs a terveim között nagy dinamikát igénylő  hajtás )  

000000000

Tévesek az infóid. Már jó ideje leálltam a step motoros saját hajtásaimról, hiszen az általad is említett vezérlők olcsók, és jók.
Mivel ezek is már éppen a dupláját tudják frekiben, nem is értem, mi alapján hozod fel.
A lényeg: Mach-al, egyebekkel 50%-ban tudod kihasználni a sebesség lehetőségüket.
Ha meg még több kell, ugyanott a Klavio-nál, ahol ezeket is lehet kapni veszel pl. egy http://www.webaruhaz.klavio.hu/?id=85b75cfc564c4822863dbd4884138991&p=termeklap&tkod=1365" TARGET=_fnew>ilyen stepper meghajtót.

Aztán ha a 400 kHz se elég, vehetsz még jobbakat.

ANTAL GÁBOR

Nem tévesek csak nem naprakészek.

PSoft

Egy apróságról, azért megfeledkezel.:((

Az itt előforduló(hogy a Te szavaiddal éljek) "boldog-boldogtalanok" azért jópáran használják a Mach-ot.

Dolgoznak vele,és nem hiszem hogy csak azért,hogy a selejtkupac minél nagyobb legyen a műhely sarkában.

PSoft

http://sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=hobbycnc&id=1441210905#256" TARGET=_fnew>A Robsy vezérlő és tesztelő rendszernél valóban az történik, ami a valóság, nincs népátverés, ámítás, csicsával leplezve.