Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Kelepeisz Lajos

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

Kelepeisz Lajos

Mielőtt valaki észrevenné, ez egy valós, de mégis használhatatlan érték amin még forgott a motor, de mégis hülyeség, xabi hamarosan ad egy g-kódot amivel elméletileg már egy használható kísérleti eredményeket kapunk.[#worship]

0s07z7g7

Úristen feltaláltuk az időgépet :) (kicsit sok lesz az a 27G)
írj egy teszt programot :
Mach3 // Edit G Code
G0 x200
G0 x0
G0 x200
G0 x0
... 20x-szor írd be

És ezzel teszteld, növeld az acceleration értéket, addig jó amíg a motor bordás kereke pontosan visszaáll a kiindulási pontra.
A motort valahogy fixen mereven rögzítsd ne egy könyv tetején üldögéljen.

Kelepeisz Lajos

Kelepeisz Lajos

Uraim, estére apád anyád idejöjjön xabival összehoztunk egy jó kis kísérletet, estére megcsinálom a teszteket, és nagyon érdekelnének a hozzáoszlások, T45 öt is szívesen meghallgatnánk.
Akkor este.

Kelepeisz Lajos

Na, megszülettek a tesztek, a következő paraméterekkel:
Mikrolépés: 1600
Steps per : 22.23  
Velocity : 43181  
Motor: 1Nm
Mehajtó fesz: 46V
Vas/alu kerekek: kb 25fog, 15mm széles szíjhoz
https://www.youtube.com/watch?v=ATI4J_ti_Ys" TARGET=_fnew>1. videó alu kerékkel (220000mm/s) remélem jól írtam a Machban (mm's/sec/sec.
https://www.youtube.com/watch?v=vSYPTpoTW0g" TARGET=_fnew>2. videó itt azt látjuk hogy az 1. alu kerekes teszthez képest nem változtak a paraméterek, itt már nem tud mit kezdeni a motor a vas kerék tehetetlenségével. (220000mm/s)
https://www.youtube.com/watch?v=hsvO_gA-CYM" TARGET=_fnew>3. videó itt a tengelyen vaskerék látható motor gyorsulás  a megengedett maximumon. (200000mm/s)
Jól látható volt hogy a tesztek során mindig ugyanoda visszatértek a kerekek, és még terhelésteszt is volt, ahogy csak bírtam megfogtam a motort az mégsem veszített lépést, ezek az értékek már kihegyezett értékek, ha csak egy kevéssel emelném a gyorsulást akkor a forgórész tehetetlenné válna.
Várjuk a kommenteket észrevételeket.  
[#vigyor3]

Kelepeisz Lajos

Ja igen, a motor egy oda-vissza mozgást végez, a G0 X200, G0 X0 alapján ami 20x van megismételve.

Rabb Ferenc

És mindez nulla szélességű step és dir jelekkel???

Kelepeisz Lajos

Erre talán xabi tud válaszolni, én nagyon nem értek a Machoz.

s7manbs8

Akkor az úgy 600 fordulat/perc nagyjából.

Kelepeisz Lajos

s7manbs8

Az adataidat megnéztem a képernyőn, ha 1600 mikrolépésed van, 22 lépés per fordulat, meg a sebesség 43000 mm/ perc, akkor.

a megtett lépés szám: 43000*22=946000 lépés per perc.

és mivel 1600 lépés valójában egy fordulatod a motoron, azzal osztod:

946000 /1600=591  fordulat / perc.

s7manbs8

Magyarán, ha beírod hány lépés / fordulat a felbontásod, oda írjál 1600-at.

A sebességre meg 600-at, a gyorsulást meg majd próbálgasd, hogy mennyi jó, az lesz a reális érték, nem ezek a nagy számok százezrek.

s7manbs8

Az a lényeg, ha pont a motor léptetési felbontást írod be, akkor fordulatszámban helyes lesz, úgy látszik mennyit pörög a motor.

s7manbs8

A gyorsulásod meg 3000mm/perc lenne így, ha a motorod egy 1mm menet emelkedésű orsóval hajtaná a mechanikádat, ha szíjjal hajtanád, ahol 1 fordulatra mozogna 20-30 mm-t, akkor meg 3000*20, 3000*30 mm/s*s.

0s07z7g7

Nem szeretnék még következtetést levonni, egyenlőre sokkal magasabb értékek jöttek mint gondoltam. Ha igaz a 220000mm/s2 gyorsulás az azt jelenti hogy :
A motor 0-ról 600-ra
0,003 sec alatt gyorsul fel.
Lineáris mozgás (ha lenne rajta szíj) 43181mm/min (720mm/sec) lenne amire a 0,003 sec-es gyorsulási időből adódóan 1,18 mm alatt gyorsulna fel.
A 220000 mm/s2 szíjgyorsuláshoz a motornak 19197rad/sec2 szöggyorsulással kell gyorsítania amihez ha a motor forgórészének tehetetlenségét 300gcm2 feltételezzük(nincs adat róla) akkor 0,576Nm forgató nyomatékot szükséges leadnia a motornak a gyorsításhoz.

Elvileg mindez mechanikailag teljesen vállalható, de az elektronika nem gondoltam (gondolom) hogy képes ilyen gyorsításra.
Holnap kipróbálom az én léptető motorjaimmal is.