Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Kelepeisz Lajos

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

Kelepeisz Lajos

Akkor összesítenék, már-mit ha jól értem a dolgokat.[#nyes]
A motorunk legyen léptetőmotor (kb 800f/p)
HTD-M3 15mm széles szíjhajtás
Kíván sebesség kb 0,5m/mp
Motoráttétel 1:1,3-1,5
Munkaterület hossza 640mm
Mozgatott tömeg a hídon 374g
Számításim alapján egy 20-25mm átmérőjű kerékkel a szíj alatt, és a fenti adatokkal 0,6m/mp, de akkor van kettő kérdőjelem, mekkora nyomaték kell hogy 20-30mm-en belül tudjon felgyorsulni, és ez mennyi időbe fáj?
Esetleg valaki nem tudja kiszámolni, nagyon hálás lennék neki.

0s07z7g7

Szia,
1.)  Ne kapkodj gondolj át mindent.
2.) A hajtás tervezésénél általános minden szerkezeti elemet kiválasztó és megoldó képletet még nem láttam (valószínűleg nincs is, mert a beszerezhető motorok mechanikai adatai fixek, nem lehet azt mondani hogy jó ez a 2 Nm-es motor de csak 100gcm2 legyen a motor tengely tehetetlensége.) Viszont egy adott hajtás láncnál egyértelműen meghatározható hogy milyen áttétel a legideálisabb a legnagyobb szángyorsulás eléréséhez.  
http://sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=hobbycnc&id=1179043794" TARGET=_fnew>* Tiborc 83-as hozzászólás *
"Maximális teljesítményt akkor vehetünk ki a motorból ha a hajtott oldal redukált tehetetlenségi nyomatéka megegyezik a hajtó oldaléval"
3.) Az a baj hogy a legnagyobb szángyorsuláshoz szükséges áttétel esete nem mindig megfelelő mert mondjuk ezzel az áttétellel túl lassú a maximális előtolásunk....
4.) Én csináltam egy excel táblázatot ahol különböző motor adatokkal és az áttétel változtatással gyorsan ki lehet szűrni az ideális esetet...

A Te esetedre 5 perc alatt ez jött ki egy 2 Nm-es lépteccsel :  

http://www.nyeste.hu/m1.jpg" border=0>

Ha elszámoltam valamit sorry, majd kijavítanak az okosabbak (de legalább beindul a folyamat) :)

0s07z7g7

Ja igen elfelejtettem hogy ebben az esetben (reméljük véletlen) 1,015 tehát 1:1-es áttétel az ideális.

svejk

Fel fogja tudni venni ez a léptetőmotor a 600-as fordulatot 16 ms alatt?
A mach3 nem tudja a start-stop frekit sem.

Kelepeisz Lajos

Szia!
Nagyon köszönöm a számításokat, itt aztán van adat. Ez a 13. pont tényleg nagyon érdekes 5mm alatt fel tud gyorsulni a kívánt sebességre?
Ez a 2NM tartónyomatékot hogy kell érteni, a legnagyobb felbontás mellet, vagy 1:1 felbontásara vetítve?
Köszönöm szépen.

0s07z7g7

Szia,
- Remélem jól számoltam, tényleg nagyon kevés időm volt (az én gépemre régebben csinált excel táblázatból lett kreálva, bárhol tévedhettem a kapkodás miatt.)
- Én egy 2 Nm-es léptetőre számoltam ki (ennek volt adatlapja nálam), de az is lehet hogy egy 1,2 Nm-es léptető jobb (mert annak kisebb a tengelyének a tehetetlensége, és akkor a szervó motorokról nem is beszéltem, végig kell játszani). Ráadásul azonos tartó nyomatékú léptető motorok között is nagy különbség lehet (nyomaték görbe, induktivitás ..)
- Sajnos az elektronikához nem értek, az is lehet hogy elektronikai okok miatt nem képes a motor ilyen gyorsulásra...
- Szerintem kérdez meg más lézeres társat hogy nekik mennyi a mozgási sebességük és a gyorsulásuk amit a MACH3 vagy UCCNC-be beállítanak. (sajnos ritkán osztják meg a kollégák)

Kelepeisz Lajos

Köszönöm az infót, aki akart az már segíthetett volna, így az eddig ősszedet infók alapján fogom megépíteni. A vezérlő gyári lesz,  valószínűleg egy AWC608.
Köszönöm az eddigi segítségedet.

Kelepeisz Lajos

De miest időm engedi, én is átszámolom a dolgokat.[#vigyor3]

0s07z7g7

Szia,
Beírtam még egy két léptető motor adatot az excel táblázatba, a Te esetedre szerintem kisebb motor ideálisabb 1Nm tartó erejű (vagy akár kisebb), motortól függően 0,6-0,8-as lassító áttétellel.
Viszont azt nem tudom hogy a step-dir vezérlő illetve a léptetőmotor induktivitása lehetővé teszi-e ezt a gyorsulást. Ha nem gond feltenném a léptető motor topicba a kérdést.

Kelepeisz Lajos

Köszönöm, jó lenne tudni mások mit mondanak.

Kelepeisz Lajos

Amúgy nekem http://www.webaruhaz.klavio.hu/?id=85b75cfc564c4822863dbd4884138991&p=termeklap&tkod=32" TARGET=_fnew>ilyen léptecseim vannak, 1Nm, 1,1V -osak, 45-48V al hajtottam a régi gépemen.

svejk

Ha van üzemelő léptetőmotoros géped, igazán megcsinálhatnád  
http://sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=hobbycnc&id=1113504538#4824" TARGET=_fnew>Xabi által kért kísérletet,  ha már neked akar segíteni az eredményével.

Kelepeisz Lajos

Megcsinálnám szívesen, de se számítógépem sem pedig tápom, azért maradt abba a kék lézeres gravírozás, mert tönkrement a táp.

0s07z7g7

- Nemcsak Lajoson magamon is akarok segíteni, én is építek valamit amihez jó lenne nagyobb gyorsulás.
- Érdekes hogy még senki nem próbálta ki milyen gyorsulásra képes a motorja önmagagába. Pedig elég egyszerűen tesztelhetőnek tűnik, és ha megvan a max motor gyorsulás abból elég jól vissza lehet számolni a legideálisabb hajtásláncot.
- Amúgy várhatóan nem fogja tudni a léptető motor azt a gyorsulást amit a mechanikai adatok alapján tudnia kéne. Én a teszt alapján 3-5.000 mm/s2 gyorsulásra számítok ez kb.: 0,15-0,2 sec alatti gyorsulási időt és 30-60 mm gyorsulási utat jelent. (áttételtől függően).
- Utána olvasva azonos teljesítményű szervó motorok állítólag jobban gyorsulnak, tehát kedvezőbbek lézerezéshez.
- Na majd jövőhéten kipróbálom, ámbár nekem plazmám van elég rossz induktivitású 2,1 és 3,1 Nm-es motorokkal.

Kelepeisz Lajos

Mit jelent az a mm/s2, szekundum négyzet?