Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Kelepeisz Lajos

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

svejk

Semmi sem elérhetetlen, manapság szinte csak az anyagi forráson múlik minden, a fizikája már ki van találva mindennek.

Akkor majd legközelebb kérdezd meg annak a gépnek a gazdáját, hogy mekkora gyorsulás illik lézerezésnél ehhez az 1m/s-os sebességhez.
Gondolom gyári gép, a manualjában szerepel.

Mert ez a legfontosabb adat, hogy valaki is motort/hajtást tudjon ajánlani .

svejk

De legalább azt kell deklarálnod hogy mennyi utat szánsz a széleken az irányváltásoknál a lelassulásához, felgyorsulásához.  
Ebből már számítható a megkívánt gyorsulás.

Kelepeisz Lajos

Tibor45 úr annó azt mondta ez ügyben hogy kb 2.5-2.5cm elegendő lenne, nekem ez megfelelne.

svejk

Ezt neked kell meghatározni...
Ha van helyed lemozogni és időd kivárni az egyenletes sebesség elérését akkor lehet több is.
(bár azt sem tudjuk milyen lesz a lézervezérlésed, pl. tudod-e, akarod-e sebesség függvényében modulálni a teljesítményt)

Mindenesetre ez a 20m/s2 finom falat.

Miért nem Tibor45-től kérsz tanácsot?
Ő szinte fejben levezetné neked.

svejk

Egyébként raszteres mozgásról van szó, vagy a másik tengelynek is tudnia kell ezeket az értékeket?

Kelepeisz Lajos

Tibor felajánlotta hogy segít, kérte hogy küldjem át az adatokat, hát azóta sem hallatom felőle.
"tudod-e, akarod-e sebesség függvényében modulálni a teljesítményt" Az lenne a lényeg hogy a sebesség állandó legyen, lézert majd a vezérlő kapcsolgatja.
Az Y-tengelynek nem kell hogy tudja, az már kész konstrukció, úgy érzem avval már több dolgom nincs, igazából a hidat kellene összeépíteni, valami jó stratégia alapján.

svejk

A képen látható értékeket Te számoltad ki?
Az kb. jó is lehet..
- a 24 fogas 3m-es szíj kerülete 72 mm
- az 1 m/s-os sebességhez 833 ford/perccel kell forognia.
- 3000-es nominál fordulatú servot figyelembe véve 1:3,6-os áttétel kell, vagyis a motorra 13 fogú kerék kellene de ez nem szabvány, válaszd a 14-es kereket.

Kelepeisz Lajos

Ezek gyári értékek, nem én választottam ez létezik 1:2-1:3 áttétellel is

svejk

A 15-ös szíj is gyári gép koppintása?

Kelepeisz Lajos

Ezt ajánlták, ami logikusnak is tűnt, de neked mi jár a fejedben, mit javasolnál?

motion

Üdv. Lajos.
Egy tanácsot szeretnék adni neked.

Tervezd a gépedet 4 max. 500mm/s-ra mert ettől gyorsabban csak akkor tudnád használni, ha vennél egy nagyon jó minőségű csövet ami legalább 100W-os.
Ezzel a kínai 40W-al nem tudsz gyorsabban gravírozni 400mm/s-nál. (és már ez is halvány lesz)
Szóval jócskán vedd vissza a tervezett sebességet mert nincs értelme, cserébe viszont javul majd a dinamikád, ami legalább annyira fontos mint ez az álom sebesség.
És a másik lényeges, hogy felejtsd el a szervót és léptető motoros hajtást építs. Használj uStepp-es vezérlőt.
A 15-ös szíj maradhat, léptecs mocinál is érdemes kb. 1.3 1.5-ös lassítást alkalmazni mindkét tengelyen, mert az egész lépések meg fognak látszani a munkadarabon.
Ja és léptecs mocinak használj 1.8 fokos alacsony induktivitású jó minőségű legalább 2Nm-es mocikat. Ha jól emlékszem vettél tőlem léptecs vezérlőt. Ez tökéletes erre a feladatra.

Ez így már egy kijárt út, de ha van sok pénzed időd a kísérletezgetésre, akkor ettől nem venném el a kedvedet.

Kelepeisz Lajos

Köszönöm, ezt már építő jellegűnek tartom, ha tényleg ezt tanácsolod akkor visszább veszek az igényeimből, de ez a   "kb. 1.3 1.5-ös lassítást", ezt hogy is érted, a motoron lévő kerékhez képest   a vele szembelévő kerék legyen nagyobb 1,5-el, vagy a nagyobb kerék tengelyén lévő szíjhajtó kerék legyen kisebb 1,5-el?

sanyi84

Válaszolok én. Szóval a motor kereke 10, a hajtásodhoz csatlakozó 15 fogú. Motion féle vezérlő nagyon "baba" szóval jó választás. Még annyi részem,ről hogy azért kicsi induktivitása és kicsi inerciája is legyen a léptetőnek. Hajtásod inerciáját az áttételed súlycsökkentésével is segítheted, úgy is az összes forgótömeg számít.

svejk

Kelepeisz Lajos

Nem vagyok én semmi jó elrontója, csak szeretem az ép érveket, és motion meggyőzött.