Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Kelepeisz Lajos

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

PSoft

Barátfüle???
jó kis szilvalekvárral?
[#circling][#kuss]

Szalai György

Szalai György

Kelepeisz Lajos

Szia Rabb Ferenc!
Szerinted ezek a szivattyúk már tudnák azt ami az én célomra kell,  http://www.kempingshop.hu/product/352/Buvarszivattyu-Comet" TARGET=_fnew>ezek a szivattyúk 12V-osak és 1,8-1,9bárt tudnak, szerinted ez át tudna tolni 6liter/perc vizet a csövön?

Rabb Ferenc

Mindenképpen többet tudnak mint a jelenlegi, tehát akár jók is lehetnének. Nem tudom, hogy a hűtőrendszer mekkora nyomást visel el büntetlenül.  

Az lenne az igazi, ha valaki olyan válaszolna aki alkalmaz is hasonlót ugyanerre a célra. Vagy tapasztalata alapján adna tanácsot a megfelelő választáshoz

Kelepeisz Lajos

Akkor veszek egyet és kipróbálom, 8 napig elállatok a vásárlástól ha nem válik be, maximum a postát bukom.[#conf]

Bicska

Teljesen más történet, de amikor elektromos eszközhöz építettünk vízhűtéseket, akkor "hydor seltz"-eket (ez is akvarisztikai) építettünk be (jó ár-érték arány). Van ahol 10 éve megy gond nélkül. Anno  http://aquapet.hu/kezdolap" TARGET=_fnew>itt vettük.

ANTAL GÁBOR

Végignéztem a korábbi fotókat. Van egy kész egységed de csak 3 liter / percet tud ?  Megcsináltad amit Feri javasolt ?  Csökkentetted a geodetikus magasságot ? Ha a szivattyúnak nem kell emelni csak a csővezetéki ellenállást legyőzni akkor sokkal többet is tud szállítani.   Sajnos a mai világban nem adják meg a szivattyúk Q-H görbéit .  Pedig annak ismeretében valamint a csőátmérők és hosszak ismeretében előre pontosan kijelölhető az a munkapont ami ki fog adódni a szivattyúzásnál . A Q-H görbét metszi egy parabola ami nem az origóból hanem az igényelt emelőmagasságból indul. Én megvenném a legolcsóbb ( fizikailag legnagyobb átmérőjű ) szivattyút . Mivel ezek Dc motorosak kényelmesen szabályozható a térfogatáramuk. Aztán a feszültséggel beállítanám a 6 l/percet . Van benne kockázat,de remélhetőleg nem fogok mellé ( ha lenne Q-H görbe és leméred az összes csövet és átmérőt akkor előre  kiszámolom neked )
  Még egy fontos dolog : turbulens áramlásnál ( a mi esetünk ) ha duplára akarod növelni az " átpréselt" mennyiséget ( a csőgeometria nem változik )  akkor négyszeresére nő a nyomásigény és nyolcszorosára a szivattyú teljesítményigénye        

ANTAL GÁBOR

Egy gyors számolás :  Adatok  D = 7mm
 Q= 6 l/min  L = 2m  csősurlódási tényező ( lambda ) = 0.03 (a hidraulikailag sima csőnél durvább csővel kalkulálva )  ró = 1000kg/m3  
 Eredmények A= 0.38cm2   v= 2.6m/s   nyomásveszteség= 0.296 bar  
 ha 1 méter geodetikus emelőmagasság az igény akkor 0.39 bar . Ha ismert lenne a Q-H görbe akkor meg kellene nézni hogy 0.39 bar nál mekkora a Q . Ha több mint 6 l/min akkor Ok a dolog . Fojtással korrektül beállítható a munkapont A fojtást a szivattyú nyomócsonkján kell létesíteni. Ha szabályozható a fordulatszám akkor veszteségmentesen is beállítható a munkapont  
 Az alkalmazott  összefüggés  
 delta p = ( lambda *L*vnégyzet *ró)/(2*D )
 Sok konklúzió vonható le : a nyomásveszteség lineáris a csőhosszal , négyzetes a sebességgel ( térfogatárammal ). És a legfontosabb : a csőátmérő  növelése nagyon hasznos mert  annak a kitevője :5    Ha 7ről 8 ra növelem a csövet akkor (  8/7)ad 5 = 1.95 öd részre esik a kalkulált nyomásveszteség

motion

Üdv. Lajos.
Most így hirtelen nem találom, hogy végül mekkora csövet vettél, úgy emlékszem 40W-ig keresgéltél.
Azt honnan vetted, hogy ezeket 6 l/min vízzel kell hűteni? Én eddig úgy tudtam, hogy a 40W csőnek bőven elég kb. 2 l/min átfolyás is.
Egyébként az enyém 1.8 l/min vízzel van hűtve, van a körben egy kis hőcserélő a víz pedig összesen kb. 21 liter. Semmi szabályzás meg egyéb abraka-dabra. Ha sokáig vágok vele nagy teljesítménnyel max. 2fokot emelkedik a hőmérséklet.

A 6 liter/perc víz már egy 100W feletti csőnek is elég...főleg, ha még temperálva is van...
A 80literes tartály meg indokolatlanul nagy.
Sztem nem kell ezt ennyire túl lihegni...

A vízem meg Tesco-s ioncserélt +1 liter fagyálló. Nincs alga se lerakódás se semmi.

Már előre látom hogy meg fogsz ijedni egy jelenségen, ha összerakod és bekapcsolod a keringtetést ezért előre leírom:  
A cső falán egy kis idő múlva megjelenik majd egy halom apró buborék. Hiába légteleníted le tökéletesen. Szívsz vele, aztán másnapra megint ott lesznek.
A lényeg, hogy hagyd bekapcsolva a szivattyút 1-2 napig és a gond (a zoxigén) elszáll....:-)

ANTAL GÁBOR

Hogyan definiálják a CO2 lézerek teljesítményét ? 40Watt villamos teljesítményt táplálunk be és lesz hasznos " fény" és hő? Vagy a 40 Watt a hasznos fényteljesítményt ad le a lézer de annál sokkal többet kell betáplálni? ( mennyit ? )  Működésnél hány mA az áram és hány volt esik a csövön ?  

ANTAL GÁBOR

Találtam az ebayon adatot 40Wcső operating voltage 15kV operating current 20mA   . Ha ez folyamatos akkor 300 W a bevitt és 40W a hasznos . 260W ot kell elhűteni  1.8liter/min nel kb 2.1 C fokot melegszik fel a víz . 260W ot kell a kis hűtőnek elhűteni . De a tartály is sokat lead a környezetnek ...

Kelepeisz Lajos

Nem akarok hülyeséget mondani, de én úgy tudom hogy esetünkben 40w-os csőnél, Umax X Imax=P, vagyis 22000V X 0,02A = 440W ez a cső tényleges fogyasztása, ennek az X %-a a 40W effektíve ennyi fogható munkára, többi 400w megy a lecsóba.
Ha jól mondom

Kelepeisz Lajos

Szia motion!
Ezt az értéket egy cső leírásában olvastam az E bay-n, de most hogy írtál megnéztem több csövet is, és tényleg 2-4 liter, vagy 3-5 litert írnak, lehet hogy ezt a hat litert valami nagyobb csőnél olvastam., köszönöm hogy felhívtad a figyelmemet.

motion

Üdv.
A feszültségre most nem emlékszem pontosan de 16-18KV körül van az üzemi.De gyújtásnál viszont 26-30KV.(Ez attól is függ, hány wattos a cső.) Ezért nem mindegy hogy gravíroz, vagy vág a cső..
Az áram pedig 40W leadott hasznos fényteljesítménynél egy 40W-os csőnél 18mA.
Összességében úgy 350W körül kajál..kb.10% hatásfok..de sztem ezt csője és gyártója válogatja...