Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Kelepeisz Lajos

Indította gaben, 2025 február 26, 08:02

Előző téma - Következő téma

Kelepeisz Lajos

Kelepeisz Lajos

Kedves Gábor!
Mi a helyzet ha pl a mostani szivattyúból kettőt összekötnék, akkor mi lenne a végeredmény?

ANTAL GÁBOR

Ezt korrekt módon csak a szivattyú( k) Q- H görbéjének ismeretében lehet megmondani. A szivattyúk  köthetők sorban ill párhuzamosan  . Meg kell szerkeszteni az új jelleggörbét és a terhelési parabola és az új jelleggörbe metszéspontja adja a munkapontot amiről leolvasható a szállított mennyiség és a kialakuló nyomás . Az eredő jelleggörbe szerkesztése soros kapcsolásnál : (azonos szivattyúknál) : az eredeti jelleggörbe H értékeinek dupláját kell rajzolni adott szállított mennyiségeknél . ( Q = 0  nál dupla lesz az emelőmagasság és H = 0 nál marad a szállított mennyiség )   Ugyanez párhuzamosnál  Adott H nál duplázni kell a Q t . Vagyis a Q = 0 nál  megmarad az eredeti H és a H = 0 nál dupla lesz a Q  
Konklúzió : A terhelési parabóla mindkét esetben nagyobb Q és H értéknél metszi az eredő jelleggörbét vagyis több víz megy át de számszakilag csak a jelleggörbék ismeretében lehet előre megmondani az új munkapont helyét  
 És itt jön képbe a mai világ : a kereskedő értékesíti a szivattyút ( made in PRC) és a felhasználó nem kap vele Q-H jelleggörbét  . Mottó : Fogyasszanak ( fizessenek ) az emberek , ne gondolkodjanak !!!

ANTAL GÁBOR

Megpróbálom még szemléletesebbé tenni : A szivattyú karakterisztikáját úgy kell felfogni mint egy belső ellenállással rendelkező  
 (pl zseblámpa ) elemet . Van üresjárási feszültsége és rövidzárási árama.  Az elemnél a U- I karakterisztika egyenes , a szivattyúnál egy adott görbe  A csővezeték pedig egy ellenállás . Az áramlástanban is van "OHM "  törvény csak bonyolultabb mert nem lineáris hanem négyzetes ( ezért beszélek paraboláról )  ( dupla akkora "áram " ( Q ) négyszer nagyobb "feszültség" ( H) hatására jön létre ) . Vesszük a két elemet és sorba kötjük. Megnő az üresjárási fesz , változatlan a rövidzárási áram . Majd az ellenállást ráakasztjuk és azon kialakul egy U és egy I .  ( munkapont ) . Az elemek párhuzamosan is köthetők ( az üresjárási fesz változatlan marad de a rövidzárási áram a duplájára nő . Most erre tesszük a terhelést amin ugyancsak kialakul egy  U és egy I  .  Mindkét kapcsolásnál a két elemes megoldás nagyobb U t és I t eredményez de számszakilag csak a a karakterisztikák ismeretében lehet a kérdést megválaszolni.   Az elektronikai feladat tisztán számolással is megoldható mert mind a belső ellenállással rendelkező feszültségforrás  mind a terhelés egy egy  ( lineáris ) függvénnyel megadható. A szivattyú karakterisztikát nem tudjuk függvénnyel megadni . Ott marad a szerkesztés

Kelepeisz Lajos

Értem, akkor marad a kísérletezés, mert tényleg semmi ilyenfajta leírást nem közöl a gyártó.
Sajnos.
Köszönöm a segítséget.

zvw8as45

Van eggy atfolyás mero, szabályozható viszek
neked a talira.

Kelepeisz Lajos

Kelepeisz Lajos

Tibor, ide várnálak a segítséggel.

Kelepeisz Lajos

Valaki el tudná mondani, hogy ezek a E240-es DC szervomotorok milyen teljesítményűek, vagy ezen belül is van több teljesítmény?

Kelepeisz Lajos

Köszönöm, ez nagyon jó kis adatlap, az adatok szerint ez a motor körülbelül 100w-os lehet.

Kelepeisz Lajos

Uraim, lenne itt egy érdekes rész, segítenétek pár értéket kiszámolni a CO2 gravírozógép hídján.
Amint már írtam, jó lenne az kb 1m/s-ot elérni.
Amit eddig tudok: a híd munkaterülete (faltól-falig) 640mm. A 12mm-es (nagyon enyhe előfeszítésű) lineáris kocsin szállított össz tömeg: kocsi: 54g, lencsefej+konzol+csavarok 320g, ami összesen 374g mozgatott tömeget jelent.
A szíjhajtásnak HTD 3M 15mm széles szíjat szánnék, hogy minél kisebb legyen a nyúlás.
Amit tudnom kellene: Milyen motor legyen, mekkora motor kell, hogy elérjünk egy kellő gyorsulást minél rövidebb távon, mekkora áttétellel legyen a motor kereke és az ellen kerék, mekkora legyen az ellen kerék tengelyén lévő kisebb kerék amin a szíjhajtás van? Azt már számolgattam hogy milyen áttételek kellenének egy 3000 fordulatú motorhoz hogy elérjem azt az 1m/s-ot, de azt már nem tudom kiszámolni hogy minél előbb elérje ezt a sebességet, vagyis dinamikát kellene számolni.
Én első körben szervó motorra, és egy kis áttételre gondoltam amit már gyári négysebességű gépeken is láttam, csatolok egy képet a szíj hajtásról, ami felé el lehetne indulni.
Ha kérhetem, akkor segítsen aki tud, mert ha már kidobok egy csomó pénzt akkor legyen értelme.
Köszönöm.
http://kepfeltoltes.hu/151018/s-l1600_www.kepfeltoltes.hu_.jpg" border=0>

svejk

Pontosabban 3000-es fordulaton 64 W-ot tud leadni folyamatosan.

svejk

" Milyen motor legyen, mekkora motor kell, hogy elérjünk egy kellő gyorsulást minél rövidebb távon"

Most akkor mekkora a kívánt gyorsulás???
Az 1m/s-os kívánt sebességet honnan vetted?
Az is hasraütés?

Elég magas mérce, biztos hogy szíjhajtás servoval ide az ideális?

Kelepeisz Lajos

Nem hasra ütés, láttam ilyen gépeket és nem tartom elérhetetlennek, persze ha nem megy akkor nem.
Ezért kérem a segítségeteket, hogy ezeket megoldjuk, hisz erről szól a fórum, nem?
Szívesen venném az elképzeléseseket.