Épül a gépem ::: Cnv gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:00

Előző téma - Következő téma

ercd2gjn

Értem, köszi a kimerítő választ!

Amikor a hőkezelésről olvastam igazából az merült fel bennem hogy az acél és a műgyanta eltérő hőtágulása (gondolom a műgyantéá jóval nagyobb) nem okozhat-e gondot.

Mondjuk itt viszonylag kicsi a hőmérséklet-emelkedés, plusz a műgyanta méginkább 'rászorul' az acélra, mint leszakad.

"Én a lehető legtökéletesebb eredményre törekszem (azzal az alig titkolt szándékkal hogy piacképes gyártástechnológia álljon össze a végére), azért tököltem ennyit a mérésekkel, hőkezeléssel stb."

Akkor nem véletlenül fogalmazódott meg bennem az a ki nem mondott kérdés hogy mennyiért csinálnál nekem is egy ilyet
[#nevetes1]

vyvk7xm7

,,Beletrafáltál"
Hát, a vitorlás hajók közelében összefut az ember apróbb javítgatásokkal. Néha kicsit nagyobbakkal is.

Mc bohócos kajáldából a keverő fapálcika?
Nekem abból van bespájzolva, kevergetni, ragasztgatni.

A géptestet időnként véletlen ütések érik majd. Ráesik a szerszám, odakoccan a munkadarab.
A gél alatti szálerősítést a sérülékenység, lepattanási hajlandóság csökkentésére tartom alkalmasnak.
Hiszen a gél akkor jó, ha nem puha. Akkor pedig rideg.

bz65xky0s

A hőtágulás valóban eltér valamicskét.
A méréseim szerint 40 K hőmérséklet változás esetén 100mm hosszon kb 0.01mm a különbség az acél és a polimerbeton hőtágulása között, tehát a legnagyobb együttes hosszon is csak 5 század - lenne, mert a gyakorlatban ekkora hőingadozásra nem kell számítani (klimatizált műhely).
Ettől függetlenül a belső szerkezet kialakításánál arra törekedtem, hogy ez a minimális differencia se okozhasson vetemedést, leválástól pedig valóban nem kell tartani (azért ezt is teszteltem természetesen)

A "mennyiért" kérdésre még nem tudok (nem szeretnék) válaszolni, a technológiát is tökéletesíteném, illetve kell még a "proof of concept", tehát hogy lássam működés közben a gépet, tudja-e azt amit várunk tőle.

bz65xky0s

Még jobban beletrafáltál : )
Pontosan olyan fapálcikát használtam, ami a bohócosban (meg másutt) is megtalálható : )

Volt még két másik célszerszámom is, apró 2 illetve 4mm-es csapágygolyó ponthegesztve egy pálca végére, de a gyakorlatban a fa pálcika jobban bevált (meglepő).

Ütések:
Mivel a gél és az alatta levő erősített anyag hasonlóan rideg, a gél nem annyira hajlamos a lepattanásra mint ha egy rugalmas, szálerősített héjszerkezet lenne alatta (pl hajó, repülő). Továbbá, pontosan ugyanazt az alapgyantát használtam a gélhez mint a polimerbetonhoz (nyilván más adalékolással és más térhálósítóval), így a kötés után lényegében egy anyaggá válik, nincs rétegszerű elkülönülés mint pl egy poliészter gél és epoxy mátrixú kompozit alap között.

A próbatesteken végzett különféle destruktív vizsgálatok alatt egyszer sem pattogott le a gélezés, ha igen akkor az alatta levő betonnal együtt :)
Ide vonatkozó érdekesség, hogy a tesztek során a törési felületen minden esetben megfigyelhető volt, hogy a nagy (2-3mm) méretű töltőanyag szemcsék is inkább eltörtek, minthogy kifordultak volna a mátrixból, tehát a tapadás kielégítőnek mondható :)

mutz8958e

Itt azért lehet okosodni!

[#eljen]

bz65xky0s

Nem csigázom tovább a nagyérdeműt, sikeresen megvolt az öntés és hőkezelés is:

Kissé megviccelt a gélgyanta, pontosabban az, hogy a szerszámban egy homogén fehér felületre kentem, ahol úgy látszott jól fed, de aztán a belekerülő sötét színű polimerbeton mégiscsak átüt rajta - ezért néz ki úgy, mintha egy 4 éves óvodás pacsmagolta volna össze vízfestékkel. Szerettem volna elkerülni az utólagos festést, de így mégiscsak muszáj lesz.

Legalább a felületminőség szép lett - ezt ugye a prégelt bútorlap határozta meg. Ilyesmi:

A háttérben egyébként egy FANUC huzalszikra látható.
1987, lyukszalag, ferrit memória.
A következő projekt ennek a modernizálása lesz (korszerű CNC vezérlés, új szikragenerátor). Ha lesz rá érdeklődés, lehet hogy indítok neki egy topicot.

bz65xky0s

Elírtam, 1978-as a FANUC huzalszikra :)

gaben

Ez bizony fantasztikusan szuper lett, gratulálok hozzá. [#eljen]
Már a negatív formát sem volt kis munka elkészíteni.

bz65xky0s

Munka az volt vele.
Az elmúlt kb egy év az itt nagyjából körülírt témákkal ment el... Technológiai kísérletek, anyagvizsgálatok, az öntvény és belső szerkezet terv véglegesítése, öntőforma megtervezése és megépítése, beágyazott alkatrészek legyártása, majd az öntés és hőkezelés.
Legközelebb már gyorsabban megy majd : )

vyvk7xm7

Szemre tetszetős.
A hátulja tele tömör, vagy üreges?

Mennyit hibázik a tervekhez képesti alakhűség. Nem vetemedett el nagyon?
Lehetne-e egy etalon asztalon összeállítani az előre készre munkált és egymáshoz képest kellő pontosan beállított vasbetéteket és a formaszekrényt, hogy öntés után már ne kelljen síkba marni?

xw705sph

Szabad olyat? Szaradas kozben elvileg zsugorodik.

8gwpaca0r

Sima bútorlap aminek mindkét oldala fehér tökéletes sima felületet ad vagy az nem jó?

bz65xky0s

Tömör az egész.

Az alakhűséggel nem nagyon lehet számolni, több okból sem. Az MDF anyag önmagában is egy "élő" dolog, mozog, nincs megfelelő méretstabilitása. Ráadásul már gyári állapotában is majd' fél mm-t szór a vastagsága, néha néhány tíz centiméteres távon belül is. A megmunkálása sem nagyon mehet tized pontosság alá, szálkás, szőrös stb. A merevítések dacára, a több tíz kilónyi betonnal és acél alkatrészekkel megterhelve még további deformáció adódik mindehhez (újabb tizedek).

Aztán, nem szokás az epoxyknál kötés közbeni zsugorodásról beszélni (mert minimális, főleg ilyen erősen töltött állapotban), de azért az is van valamennyi.
(de azért nem egy poliészter :)

A zsugorodásról azért el kell mondani, hogy egy ilyen kifejezetten lassú, (48 óra névleges kötési idejű) rendszernek van ideje, hogy a zsugorodásnak "utána menjen", tehát nem térben, inkább lineárisan jelentkezik. A gyakorlatban tehát nem vált el az öntvény az öntőszerszám falától, de látszott a 48 óra végére, hogy másfél-két mm-rel alacsonyabban volt az öntvény szintje, mint az öntés után közvetlenül.

Summa summárum, eleve úgy terveztem meg az öntőformát, a beágyazott vasakat és az utána következő megmunkálást, hogy akár több mm pontatlanságot is toleráljon ha kell.
Mindenhol még nem mértem meg, de amit igen, ott néhány tized az eltérés a névlegestől. Így hogy még meg lesz munkálva, bőven megfelel, de ha már a készre munkált betétek másztak volna el ennyit, akkor túl sok lenne (nekem).

Azért nem vetném el az általad javasolt megoldást sem, de mind az öntéstechnológiát, mind a hőkezelést annak a figyelembe vételével kellene átalakítani... Kellene pár kísérlet is ez ügyben.

bz65xky0s

Hát igen, erre fel kellene készülni valahogy...
De nem tűnik lehetetlennek.

bz65xky0s

Persze, az is jó... Könnyebb is vele dolgozni.
De nekem kifejezetten tetszett ez az enyhén érdes prégelt felület, ezt szerettem volna viszont látni az öntvényen. Végül is, sikerült, csak a szín nem az igazi.