Épül a gépem ::: Cnv gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:00

Előző téma - Következő téma

3ztiz2p39

Lehet azzal élni, majd megszokod.
Ha készen lesz a gép látni fogod, hogy bár csak ez lenne a legnagyobb problémád.

Egyébként ez dupla anyás orsó? Nem látom a képeken.

bz65xky0s

"Ha készen lesz a gép látni fogod, hogy bár csak ez lenne a legnagyobb problémád."

Mire gondolsz?

Egyébként, kifejezetten finom munkákra építem a gépet, úgyhogy nem szeretnék semekkora backlash-el együtt élni.
Ha a kis kínai vacak gép amivel most dolgozom, tudja ezt, akkor ennek is tudnia kell.

Az orsón 1db sima előfeszített anya van.
De nem az kottyan, hanem a csapágyak lógnak.

3ztiz2p39

Általában a tervezési/mechanikai hibák ennek az 1-2 századnak a többszörösei is lehetnek a végén az össz. gépnek.

Ja, én úgy olvastam, hogy az anyán feszítettél elő, k.majer is annak az értékét írta.
A csapágyazással akkor valami nagyon nincs rendben...

3ztiz2p39

bz65xky0s

Egyelőre minden nagyon precíznek tűnik, század alatt vannak a merőlegesség/párhuzamosság hibák.
Ebbe egyedül az orsók és a motorok nonlinearitása fog várhatóan belepiszkítani, de azt még nem tudom, mennyivel.
Szerencsére ezek később is cserélhetőek ha kell.
A legfontosabb, hogy a tengelyek tényleg egyenesek, és egymásra merőlegesek - ezeken már bajos lenne utólag korrigálni.

3ztiz2p39

Szuper! [#eljen]
Akkor csak így tovább!

bz65xky0s

Közben elkészült az asztal is:

Újra be kellett köszörülni, mert mint kiderült (a gép összeállítása közben kióráztam) volt bent 4 század vastagság hiba a két széle közt - én meg már azt hittem, a tengely merőlegességgel van gond.
"szerencsére" csak a síkköszörűs kollega asztalával volt valami, és annak a hibája másolódott át az én alkatrészemre.
Most már ez is jó lesz.

Még tavaly, black.elf fórumtársnak köszönhetően ki lett marva az X szán fedele (egyben a Z léptetőmotor konzolja). Most megcsináltam rajt az élletöréseket meg azt a pár menetet, ezt is fel lehet szerelni:

bz65xky0s

Nem hagyott nyugodni a szoros X orsó kérdése...
Addig-addig tököltem a beállítgatással, amíg majdnem a felére, 0.7N-ra csökkent (ugyanúgy 150mm erőkaron) a forgatáshoz szükséges erő. Ez most már akkor tényleg 0.1 Nm körüli nyomatékot eredményez, és kézzel sem sokallom. Ha nem is könnyen, de el tudom tolni a szánt az orsó ellenében (pontosabban úgy hogy a mozgás visszaforgat az orsóra).

Kíváncsiságból ráakasztottam az egyik motort, és megforgattam egy másik vezérlővel (a sajátja még nincs összeállítva), fele feszültségen és kevesebb mint fele árammal mint amivel majd használni szeretném (a másik vezérlő csak ennyit tud).
4000 mm/perc körül kezdett kiesni a szinkronból, alatta elég szépen megy. Tekintve hogy a tervezett megmunkálás során az előtolás jóval alacsonyabb tartományban mozog majd, és a kis munkatér miatt nem kellenek hipernagy gyorsjárati sebességek sem, így azt hiszem ezzel jók leszünk.

A visszaállás bőven századon belül van.
Jöhet a többi tengely.

3ztiz2p39

Szépen tetszik dolgozni, felírlak a precízek listájára. [#eljen]

t5jvxzhgc

3ztiz2p39

Sajnos nem túl hoszzú, de van. Persze csak képzeletben. :)

bz65xky0s

Hogy ne csak a számat jártassam, íme néhány kép az aktuális állapotról:

vyvk7xm7

vyvk7xm7

Az X alsó sin fordítva van. (Vagy a felső.) [#vigyor2]

a69ayyat5

Jól néz ki. Csak a fotó kedvéért pakoltad ösze? Mintha az Y anyából hiányozna némi csavar :)