Épül a gépem ::: Cnv gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:00

Előző téma - Következő téma

vyvk7xm7

Gonoszság nélküli, vegytiszta tudatlanságból kérdezem: A marómotor megbilincselése derékban is elfogadott megoldás?
(Én a nyakát szorítanám.)

kgw0eik66

A kutyafáját! Ez egy nagyon szép gép.

4ybj8h3c8

"volt bent 4 század vastagság hiba a két széle közt"

Óóóóó, jaj

A hazai régi hárombetűs cég úgy hirdette a sógorok itt szerelt gépeit, hogy átlóban 0,5 mm a függőleges "hiba".
Az enyémben ez speciel olyan 1 mm körül van a bal felső és a jobb alsó sarok között. És gravírozógépnek árulták.

A tiéd viszont szép lett, ezek szerint sikerült találni megfelelő köszörűst.

mutz8958e

Szép!  [#eljen]

Ezzel nem is szabad majd dolgozni...[#nyes]

3ztiz2p39

És hogy hasonlít az [#t65p3#] eredeti tervre!

Vagy nagyon jó volt a terv, vagy nem voltak elég meggyőzőek az okoskodásaink. :)

3ztiz2p39

Vagy lehet már rég készen volta gép és a "terv" a kész gép photoshopolt képe. [#vigyor2]

gaben

Ez igen, gratulálok! [#eljen][#worship]

Pöpec, pontos, minőségi kivitelezés. [#wave]

bz65xky0s

Köszi mindenkinek : )
Remélem működés közben is szép és jó lesz.

Készül egyébként egy timelapse video az összeszerelésről, később majd azt is közzé teszem hogy legyen min nevetni.

bz65xky0s

"Az X alsó sin fordítva van. (Vagy a felső.)"

Jó megfigyelés.
A síneken amiket vettem, nem szimmetrikus volt a furatosztás, az egyik végéhez közelebb voltak a furatok.
Eredetileg úgy is terveztem, hogy ennek megfelelően, a vázon az egyik furatsor balra, a másik jobbra eltolva kerüljön kifúrásra (a korai képeken még látszik is ez).

Aztán a megmunkáláskor úgy alakult, hogy egyszerűsítenem kellett a furatképet (hogy kevesebb munkája legyen vele annak aki szívességből bevállalta a megmunkálást), úgyhogy inkább tükröztem az X tengelyre az egészet.

Így most az egyik felirat valóban fejjel lefelé van, szerencsére a kocsik ezt nem látják : )

bz65xky0s

"Jól néz ki. Csak a fotó kedvéért pakoltad ösze? Mintha az Y anyából hiányozna némi csavar"

Sasszemed van :)
Valóban az Y anya nincs még bekötve, oda kell csinálnom egy új közdarabot mert a korábbi pontatlannak bizonyult. Plusz el kell játszanom vele ugyanazt a tökölést mint az X tengellyel, hogy zero backlash legyen, de ne szoruljon.

A Z tengely szerencsére úgy jó, ahogy van.

bz65xky0s

""volt bent 4 század vastagság hiba a két széle közt"

Óóóóó, jaj"

: ))))))
Értem én : )
Az eredeti terv az volt, hogy 100mm hosszon század alatt legyen a tengelyek merőlegessége, ebbe belerondított volna egy ilyen mértékű hiba.
Persze ki is lehetett volna bajlágolni, vagy magával a géppel síkba maratni az asztalt, de úgy szép, ha már eleve összeszerelve pontos.

(megjegyzem, hosszirányban még mindig van bent fél század hiba a 280mm hosszon, de ezt már hajlamos vagyok egy vállrándítással elintézni)

bz65xky0s

"És hogy hasonlít az 'Épül a gépem ::: Cnv gépe' topik, 3. hozzászólás eredeti tervre!"

"Vagy lehet már rég készen volta gép és a "terv" a kész gép photoshopolt képe."

Lebuktam : )

Viccen kívül, volt még azóta pár revízió, az első képek a 15. változatról készültek, a gyártás tervei pedig már a 38. revízión alapultak.
De még ehhez képest is voltak aprócska módosítások a gyártás közben, amiket már nem vezettem vissza a tervekre mert nincs akkora jelentőségük.

bz65xky0s

[big]"Gonoszság nélküli, vegytiszta tudatlanságból kérdezem: A marómotor megbilincselése derékban is elfogadott megoldás?
(Én a nyakát szorítanám.)"[/big]

Ez egy nagyon jó észrevétel, köszönöm!
Ki is emeltem, hátha másnak is szemet szúr és megválaszolja.
Sajnos az én válaszom csak egy határozott "nem tudom".
Fogalmam sincs hogy néznek ki belülről ezek a motorok.

Mindenesetre, nagy felületen szorít és kissé érdes a befogó belső felülete, úgyhogy csak elég finoman szorítottam meg.
Más felől, ennél feljebb nem tudom tolni a motort, mert akkor már beleér fent a fedélbe (amire még megy egy porvédő burkolat is majd). Minimum ki kellene vágnom, vagy teljesen áttervezni, de ezzel a munkatér is módosulna, nem tudnék lemenni az asztal szintjéig, stb...
Remélem nem kell hozzányúlnom ebből a szempontból.

Szóval, többiek, lehet problémás a derékban befogott marómotor?

bz65xky0s

IdézGonoszság nélküli, vegytiszta tudatlanságból kérdezem: A marómotor megbilincselése derékban is elfogadott megoldás?
(Én a nyakát szorítanám.)

Csak zárójelben, ez az ocsmány minőségű kínai öntött befogó sosem tetszett igazán, mondhatjuk hogy a gép legrandább alkatrésze. És hát ami nem szép, az nem is jó.
Ha végre elkészül a huzalszikrám akkor szerintem vágok egy korrektebbet, meg a Z szán helyett is marok egy másikat, akkor semmi akadálya hogy lejjebb legyen megfogatva a motor. Vagy akár alul-fölül, ami szerintem még korrektebb.

Tehát, mondjuk, hogy ez most csak egy ideiglenes megoldás : )
Annak elmegy?

a69ayyat5

Nem értek hozzá, illetve nemtudom neked kifejezetten milyen motorod van, de valahogyan így nézhet ki:
Motor