Épül a gépem ::: Cnv gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:00

Előző téma - Következő téma

bz65xky0s

ydud4uw6m

Mozgó asztalosra terveztem,a lemez alatt 30*70-es bordák vannak.Elvileg a híd előtt lévő 300*400 felületet kellene megmunkálni.A híd alatt 300mm van esetleg egy kisebb vertikálfej befér.

ercd2gjn

Nagyon jól néz ki!
Földi halandó számára mennyiből jön ki az öntő anyag?

p75e6i8vg

Profi!
Szivesen látnék majd fotókat az öntés folyamatáról is ;)

Hogy érzed, meg fog semmisülni a kaloda a szétszedésnél?
A falak függőlegesek, vagy esetleg szögben nyílik valamennyit, hogy engedjen?

Tudom hogy most még további macera, de nem lenne érdemes a derékszögű sarkokat letompítani valami további betétekkel, hogy majd ne az öntvényt kelljen faragni?

vyvk7xm7

Célszerűnek látszik.
Bizony holkeresre glettelhetnéd az összes belső sarkot és élet egy mintázófával. Ha van türelmed hozzá.

Formaleválasztózás után kikened valami színezett géllel, azután belehengerled a vágott szálerősítést, végül beleöntöd a tömör szemcseszerkezetű tölteléket?
Vagy egyből bele a vastagját és kész?

p75e6i8vg

"Holker", ezaz, ezt a szót kerestem :D

t5jvxzhgc

..."egy mintázófával."

Hehe...

Régen, minden rendes kőműves, három féle holkert tudott húzni, csípőből!:)
Volt a...kétdekás, sörös, meg a lapátos méret!:))

bz65xky0s

A gyanta 52000 forint volt, az aggregátum pár ezer, azt nem jegyeztem fel.

bz65xky0s

Természetesen az élek öntés előtt le lettek kerekítve, részben azért hogy ne folyhasson be a gyanta a résekbe, részben esztétikai okból.
Ettől függetlenül az öntvényt kellhet faragni, ezért a legkülső réteg könnyen csiszolható adalékokat tartalmaz.

Mivel a teljes forma szétszedhető, így kúposságra nem volt szükség az oldalfalaknál. Ami merőlegesnek látszik, az az is (amennyire egy MDF szerkezet az lehet).

Az öntés utáni szétszedésnél sérüléstől nem tartok, gondos formaleválasztózással előzöm meg.

bz65xky0s

Beletrafáltál, fa keverőpálcát (olyasmi mint a nyelvlapoc, csak keskeny) használtam a sarkok kihúzásához.

A rétegrend 1mm színezett gélgyanta, 2-3mm finom töltőanyagokkal töltött, tixotropizált gyanta, utána bele a sűrűje.

Szálerősítést nem tartalmaz, az előzetes mérések alapján nincs rá szükség (a várható statikus terheléseknél nagyságrendekkel erősebb az öntvény, a rezgések ellen pedig nem sokat ér a szálerősítés - de nincs is nagyon hova javítani a rezgéscsillapítást, elég jó az így is)

p75e6i8vg

Hmm, ez elsőre meglepő összegnek tűnik.

Kb 5000 Ft-ra saccolom a gyanta kilóját, és eddigi olvasataim alapján 5-10 térfogatszázalék kell belőle a mixbe.

Az öntőforma űrtartalmát viszont megsaccolni sem tudom... létezik, hogy kb 100 liter lenne? :O

Az MDF lapok nem a normál 18-asok, ugye?

bz65xky0s

25mm-es MDF lapokból van a szerszám.

A gyanta arány 10 tömegszázalék.

A térfogat szerinti arány 21% (a gyanta fajsúlya kb 1.12, a kvarcé 2.66). Ez természetesen tömör töltőanyagra számított arány, a szemcsésre (kvarcliszt, kvarchomok, sóder) vonatkoztatott térfogat százalék ettől jelentősen eltérne, szemcse mérettől illetve aggregátum összetételtől függően, ezért térfogat szerinti méricskéléssel eleve nem is vacakoltam.

Az öntőforma bruttó űrtartalma (tehát a beágyazott acél alkatrészek által kiszorított térfogatot nem levonva) kb 34 dm3.

A vásárolt gyanta mennyiség 13.5 kg, tehát az árat nagyságrendileg jól saccoltad. Azt viszont majd' elfelejtettem, hogy ezt a mennyiséget jókora ráhagyással, technológiai kísérletek és mérések (szakító vizsgálatok, kúszás, hőtágulás mérés stb) céljára is vásároltam, ténylegesen az öntvénybe jóval kevesebb került bele.

p75e6i8vg

ercd2gjn

Még az elején írtad:

"- térhálósodás után hőkezelve (elsősorban a Tg kitolása miatt) "

Teljesen hülye vagyok a műanyagozáshoz, ez pontosan mit jelent?
Hőkezelés nélkül nem megoldható a dolog?

bz65xky0s

Minden megoldható, akár hőkezelés nélkül is : )

Mindazonáltal, a sűrű térhálós polimerek (ilyen az epoxy gyanta is) rendszerint jócskán profitálnak az utólagos hőkezelésből. Ilyenkor a kémiai kötések egy része felbomlik, új, erősebb kötések jönnek létre, ez által a mechanikai tulajdonságok jelentősen javulnak (akár többszörösen). Az üvegesedési hőmérséklet (Tg) is magasabb lesz, ami főleg a (eleve nem túl magas) kúszási hajlam csökkentése miatt lényeges.

Az adott gyantára vonatkozó, gyártó által ajánlott hőkezelési paramétereket (hőmérséklet, időtartam) és az így elérhető mechanikai tulajdonságokat a műszaki adatlap többnyire tartalmazza (gyakran több különböző hőkezelésre vonatkozóan is).

A konkrét esetben a 48h 23C térhálósítást 16h utótérhálósítás (hőkezelés) követ 60C fokon. Ez a gyakorlatban nem pontosan így néz ki, mivel az öntvény nagy tömegéből (magas hőkapacitás) nagy időállandó adódik, illetve fontos hogy a teljes öntvény közel azonos hőmérsékletű legyen a folyamat során, ne legyen nagy hőlépcső a "héj" és a mag között. Ez főleg azért macerás, mert a polimerek hővezetése úgy általában csapnivaló, bár ezen kicsit javít a töltőanyag.

De, mint a legelején írtam, hőkezelni nem kötelező.
Én a lehető legtökéletesebb eredményre törekszem (azzal az alig titkolt szándékkal hogy piacképes gyártástechnológia álljon össze a végére), azért tököltem ennyit a mérésekkel, hőkezeléssel stb.