Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

Épül a gépem ::: Cnv gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:00

Előző téma - Következő téma

sasi

Az iparban, pl. hidak bebetonozására kerülő elemeire, vagy járófelületek kialakítására fejes csapokat hegesztenek a csatlakozó felületekre. Ezt ellenállás hegesztéssel, kerámiagyűrűvel, védőgázban végzik (gazdaságosság), de az ívhegesztés is alkalmas a célra.

A beépítendő fémelemek esetében nem gondolom, hogy elkerülhető a hasonló megoldás.

Furatoknak, bemarásoknak nem sok értelmét látom, csavarok felhegesztése lehet a jó megoldás.

Csaphegesztések után a feszültségmentesítést PB gázperzselővel meg lehet oldani, 150-200 fokra kel melegíteni, és üveggyapot paplan között hagyni lehűlni.

A fotón eljárásvizsgálatra készített munkapróbák láthatóak, némelyiken már a hajlító vizsgálatot elvégezték.  

http://www.sasovits.hu/cnc/vegyes/csaphegesztes.jpg" border=0>

sanyi84

Huzott nem jo, csábító az egyenessége de tizedeket hajlik ha felmarod. Feszt vinne bele. Minimálisan felmarni mert nagy feszültéget visz bele. Kell bőven emiatt a csatlakozás. Én csavaroznám vázat hegeszteném ami belül van. Legjobb lenne marni a fontos alaplapokat és megnézni merre hajlik. Aztán ami nem hajlik azzal az oldalával beépíteni. Debmegfogást is bele kell tervezni.

000000000

A hidegen húzott anyagok tele vannak feszültséggel,amely forgácsoláskor elgörbíti azokat.
Melegen hengerelt C45-ös anyagokat ajánlok, jók a megmunkálási tapasztalataim velük

sanyi84

Azt gondoltam  st37 vastaglemezből jó lehet de még így is lehet egy irányba feszültség főleg ha hegeszti az ember. Előmunkálás esetén kijön belőle ha van és elhajlik. Jó C45 jó lehet de hegeszteni nem hegeszteném csak a hegesztett vasaláshoz csavaroznám és akár sümdisznószerűen is lehet benne kapaszkodó. Nagyon nagy ötlet ez a beton de úgy érzem a vasszerkezet helyes elkészítése buktató lehet. A felmaráshoz kell tervezni a vasvázat. Aztán úgy is elmegy de ki lehet annyit bajlágolni sörösdobozzal,trafólemezzel hogy el ne törjük a vázat. Érdekes lesz a sok betonvázas gép a fórumon. Már várom hogy én is belevágjak.

pvmyc6p5

Melegen hengerelt acél helyett,én öntöttvas betétekben gondolkodnék,menetelve rögzítve a horgony elemeket,és nem kell félni a megmunkálás utáni vetemedéstől.
Ekkora mérethez nem beszerezhetetlen,ráadásul az esetleges utómunkát(pl:hántolás) nagyban megkönnyiti.(szerintem)

TROMF22

Áttekintve ezt a sok "acélos-öntvényes" ötletet és összevetve a géped munkaterével a végén ebből egy tisztán vasmasina lesz :)

svager

Nemá!  [#ejnye1]
 Kár lenne elrontani,most olyan szép!

TROMF22

Nekem is tetszik. Kacérkodom is egy hasonló anyagú gépváz gondolatatával.
Csak azt kezdtem számba venni, hogy a célul kitűzött munkatér méret és a nélkülözhetetlen acél betétezés okozta járulékos feladatok, valóban indokolják-e a gépváz anyag választását.
Ettől függetlenül drukkolok az eredeti célkitűzésnek. Igen tanulságos projektnek ígérkezik. [#wave]

svager

Nem ismerem a gépváz anyagát,mennyire rugalmas?
Amikor a betéteket megmunkálják feszültség keletkezik a fém betétekben.Ez a feszültség,nem repesztheti meg a gránitot?  

cnv

Köszönöm az észrevételeket.
Eddig úgy tudtam, a húzott anyagok nem vetemednek, de ezzel is okosabb lettem.

Egyébként, egy gépműhellyel való konzultáció után (akik lehet hogy vállalnák a megmunkálást), elég valószínűnek látszik hogy hegesztenem is kell majd ezt-azt a vázon.
Akkor meg már nem úszom meg a normalizálást/feszültségmentesítést (kemencében, vagy akár vibrációs géppel).

Utána már, gondolom, nem kell tartanom attól, hogy bármi is elvetemedne?

cnv

Léptetőmotor tengelykapcsoló kérdés:
Milyet érdemes választani?

A műanyag betétest, mint ez?
http://image.dhgate.com/albu_254058321_00-1.0x0/6-35x8mm-cnc-motor-jaw-shaft-coupling-6-35mm.jpg" border=0>

Vagy a spirál alakban bemetszett alu kivitelűt, mint ez?
http://image.dhgate.com/desc_334022341_00.jpg" border=0>

Utóbbiból létezik egy váltakozva bemetszett típus, ami talán kevésbé tud megtekeredni:
http://www.goodluckbuy.com/images/detailed_images/sku_70378_0.jpg" border=0>

Még talán ez lenne a leg szimpatikusabb...

smalla

Műanyag betétest. A spirálos egyszercsak elfárad és reccs.

Szalai György

Szerintem:
A léptetőmotor (a fejlődés korábbi szintjein épült motorvezérlőkkel hajtva) kvantált működésmódjából adódóan, káros vibráció forrása volt.
Mintha kiskalapáccsal ütögetnék a golyósorsót, amiért az orsó anya kapcsolat nem volt hálás.
A motor és az orsó direkt kapcsolata közé kellett valami lökéscsillapító. Ez a műanyag (poliuretán) betétes körmös tengelykapcsoló.
Más színű betét, más keménység. A betét rugalmassága miatt nem biztosit állandóan tökéletesen pontos szöghelyzet átvitelt.
Ezért a mai precíz, szöghelyzet visszacsatolt hajtáselektronikák korában, pontos mikrolépés tartás igény esetén én nem javasolnám.
De a Hobbyista árkategóriájú léptetőmotor vezérlők mellé igen.

A spirálisfajta, a forgási szöghelyzet pontos átvitelére való, nagyon kicsi nyomaték mellett.
Pl: Forgás jeladó vagy szervópotméter hajtására.
Erősebb igénybevételre alkalmatlan.

A váltakozva bemetszett sem csillapítja a léptetőmotor darabos ugrálásából eredő problémát, de pontos a szöghelyzet átvitele és jól terhelhető. Míg az anyag el nem fárad.
Hitvány anyagú (olcsó) és hanyagul beállított egytengelyűség esetén hamar fog fáradni.

smalla

Én köszönöm a kimerítő választ, mindig tanul valamit az ember :). Mindazonáltal úgy vélem, hogy a katalógusban szereplő darabok egészen más árfekvésben vannak, mint a lenti képeken levők :)