Épül a gépem ::: Cnv gépe

Indította gaben, 2025 február 26, 08:00

Előző téma - Következő téma

bz65xky0s

Én is köszönöm!

Gondolom, az általam használt DM542A vezérlők még bőven a hobbysta kategóriába estnek, tehát majdnem mindegy mit teszek rá?

Esetleg azzal lehet játszani, hogy nagyobb átmérőjű darabot használok, akkor (ugyanakkora nyomaték mellett) kevesebb veszik a pontosságból.
És persze, mivel a gép egyik legolcsóbb alkatrésze, később bármikor cserélhető, ha nem válik be.

vyvk7xm7

Biztosan magas árfekvés volna, ha márkakereskedőtől kéne megvenni.
Ha készülékbontásból árulja egy fórumtárs, akkor megvehető.
Jó, ha tudja az ember hogy olyat szeretne, mikor felbukkan a megfelelő példány.

bz65xky0s

Mi a véleményetek a korábban említett, húzott és hengerelt anyagok hegesztéséről, illetve a kapcsolódó hőkezelésről?

Ha jól gondolom, hegesztés előtt illene normalizálni, utána feszültségcsökkenteni, és csak aztán lehetne beágyazni az öntvénybe, majd később megmunkálni. Ezzel el lehetne kerülni azt, hogy később elvetemedjen?

65hfjjmj

Erre a kérdésedre néhányan már megadtuk a választ!
A megmunkálandó felületek anyaga melegen hengerelt legyen, amennyiben C45-ös minőség, akkor 350 fokra kel melegíteni hegesztés előtt, majd 550-650 fokon megereszteni.
Vibrációs módszerrel kb. 80 kg alatti szerkezetet utólag csak rázóasztalon lehet feszültségteleníteni.  

bz65xky0s

Köszi.
A húzott négyzetacélt hiába normalizálnánk?

65hfjjmj

Én nem küzdenék a hidegen húzott anyag normalizálásával, mert azokat a tulajdonságait, ami miatt tetszik neked, elveszíti –nagyobb szilárdság, egyenesség.

bz65xky0s

OK.
Igazából se a nagyobb szilárdsága, se az egyenessége nem volt fontos... Az előbbi azért, mert ágyúval verébre, az utóbbi azért, mert úgyis meg kell munkálni, akkor majdnem mindegy, mennyire volt egyenes előtte.

Csak azt nem tudtam, hogy négyzetacél van hengerelt kivitelben is. Akkor olyat veszek hozzá. Valami egyszerű, ötvözetlen szerkezeti acélra gondoltam, semmi extra.

xw705sph

Vibralva nem szunik meg a feszultseg, csak egyenletesebb lesz az eloszlasa az anyagban.

kgw0eik66

Akár meg is szűnhet, képzelj egy egy doboz rugós alátétet. Préseld a dobozt össze ( hengerlés ) Az eredmény az lesz hogy a rugók egy része megfeszül. Ha rázogatni kezded a dobozt akkor a rugók helyezkedni kezdenek, lesz aminek több hely jut, és leszek párok amik ellentétesen voltak megfeszülve, és amikor rendeződnek ezek kiegyenlítik egymást. Így eltűnik a fezültség. (  Nagyon leegyszerűsített modell, de talán benne a lényeg )

krnj79r9n

Szia,
Amin dupla sűrűségű a csavarkiosztás, az véletlenül nem hengergörgős sín?
Azokat szokták dupla csavarkiosztással készíteni.
A hengergörgős sínek jóval nagyobb terhelhetőségűek, és ami a lényeg sokkal nagyobb merevségű kapcsolatot ad a gépváz álló és mozgó része között. Komoly megmunkálógépeken többnyire ezeket alkalmazzák.

Én a kuplung helyett, továbbra is inkább egy jól méretezett fogasszíjas hajtást favorizálnék. Megoldott a csillapítás (szíj), kevésbé érzékeny a tengelyek helyzethibáira.

Nem is beszélve arról, hogy a lineárisan mozgó tömegek és főleg a forgó tömegek (orsó), tehát a szíjhajtás utáni elemek motor tengelyre redukált tehetetlenségi nyomatéka az áttétel négyzetével csökken.
Magasabb gyorsulás, dinamikusabb hajtás. CNC-nél erre kell méretezni a hajtást.
Míg direkt hajtás esetén csak az orsó menetemelkedéssel tudsz játszani, addig az áttétellel viszonylag tág határok között tetszőlegesen tudsz méretezni.
Tehát inkább egy nagyobb emelkedésű orsó és áttétel.

Van a fórumon is a méretezésre exceltábla, ami jól használható.

Elnézve a gépváz tervedet, jelenleg nem nagyon van mód szíjhajtásra, csak direkt hajtásra.
Megfontolnám ezért a helyedben.

xw705sph

Egy hegesztomernokot kerdeztem ezzel kapcsolatban. O mondta, hogy ezzel a modszerrel megszunni nem fog, csak hokezelessel.

2f428kduf

Nekem is volt "reccs". Hogy mit hallgatóztam: mi az ami zörög???

65hfjjmj

Kihagyott egy előadást...[#szomoru1]

xw705sph

Lehet, de attol meg eleg jo szakembernek szamit a szakmajaban. A minositesem is o biralta.

bz65xky0s

Valami készül.
Végleges látványterv az öntvényről: