Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCxxx, mozgásvezérlők MACH3-hoz

Indította gaben, 2025 február 03, 18:41

Előző téma - Következő téma

000000000

Szia,

Nem, a plugin az UC400ETH-val működik kizárólag. Minden mozgásvezérlőnknek külön pluginja van.
Az UC100 biztosan nem, az UC300 pedig nagy valószínűséggel nem fogja tudni ezt a funkciót.
Az oka ennek, hogy gyenge hozzá a mikrovezérlő, az UC400ETH mikrovezérlője átlagot számolva kb. 20-szor erősebb proci az UC300 procijához viszonyítva, ez jelenleg a Microchip legerősebb 32bites microvezérlője és ebben megvannak az erőforrások a feladat végrehajtásához.

Miki2

Erre vártunk már jó régen.

Egy dolgot nem értek:
Mi az a bevezető kúp a menetvágás kezdeténél.
Ott csak be kellene állni az X tengellyel az aktuális méretre, és indítani a Z tengelyt.
Ha ez a kúp programozható, és esetleg ellenkező irányba is készíthető, akkor akár értelme is lehet.

Az igaz, még nincs mozgásvezérlőm, (most készül egy újabb eszterga), ennek ellenére kérnék egy plugint.

000000000

Szia Miki,

Ha megnézed a videón a G-kód progit, ott van 3db G32 menet, ebből az első és a harmadik a kúp a középső pedig az egyenes rész.
Szóval a három darab menet van, ezt látod a képen.
A lényege az egésznek a tesztelés volt és hogy látszódjon, hogy a meneteket összefűzi a mozgásvezérlő, mert ezt a legnehezebb feladat egyébként megoldani. Vagyis ha több meneted van közvetlen egymás után, akkor azokat egymáshoz is szinkronizálja. A középső meneten látszik, hogy mindig ugyanott haladt a ceruza, vagyis ez első kúpos menet után mindig helyesen szinkronban maradt a mozgás.
Ahogy írtam ez csak teszt kód, de láthatod azt is belőle, hogy akár kúpos menet vágására is képes a plugin.  

A plugint oda tudom adni, ha kéred akkor írj majd egy emailt légyszi, bár UC400ETH mozgásvezérlő nélkül nem fogsz tudni vele semmit csinálni.  
A plugint teszteljük, ill. tesztelik mások folyamatosan, pár hét múlva lesz belőle egyébként hivatalos kiadás is.

Miki2

Ez teljesen korrekt megoldás.
A G76 is szinkronban fut, vagy ennyire ne legyek telhetetlen?
Ezt már így is nyugodtan fogom használni a most készülő esztergán.

svejk

Miért a bővítőportos hálókártyák a javasoltak? Alaplapival milyen hátrány jelentkezhet?

000000000

Sziasztok,

Miki: Mach3-ban a G76 kód G32 sorozatából van összerakva, vagyis a Mach3 G32 kódokat és lineáris mozgásokat ad át a pluginnak, szóval szerintem kell működjön a G76, bár személy szerint nem próbáltam.

Svejk: Alaplapi hálózati kártyával nincsen semmi gond. Lehet félreérthető volt az ajánlás. PCI port alatt az alaplapi portra is gondoltam, az is végülis a PCI buszra csatlakozik az alaplapon.
Arra gondoltunk, hogy például USB-s hálókártya nem javasolt, mert amikor írtuk az adatlapot, akkor nem állt rendelkezésre információ, hogy milyen elérési idővel dolgoznak egyáltalán az ilyen hálókártyák. Azóta viszont már teszteltem két különböző USB-s hálókártyát is és mindkettővel tökéletesen működött az UC400ETH. :)

000000000

Olyat nem lehet, hogy USB ről is menjen alapból. Ha arra dugják?

svejk

Az LPT portok leírása elég szűkszavú.
A kimenetek egyformán terhelhetők forrás és nyelőként is?
A bemeneteknél mekkora a felhúzó ellenállások értéke?  
A TTL megnevezés ma már eléggé kibővült és nem sok köze van az ős szabványhoz.

Egy-egy apró áramköri rész a be és kimenetekről mindent megmagyaráz, száz szónál többet ér.
Érdemes lenne a manuálba berakni, a nagyok is így tesznek mindig.

svejk

istvan58

Akkor úgy néz ki jól döntöttem hogy az UC400ETH-t választottam... :)

000000000

Sziasztok,

Danibá: Nem tudod USB portra dugni, mert nem USB, hanem hálózati eszköz. USB-s hálózati kártyára tudod rádugni, ha mindenképpen USB-ről akarod használni.

Svejk: Igen, igazad van, nem ártana egy ekvivalens áramköri diagram az I/O-król.
Első körben ide leírom, hogy a kimeneteken 74HC14 inverter puffer IC-van, vagyis a minden kimenet push-pull, terhelhetősége +-20mA.
A bemeneteken a felhúzó ellenállás 4.7k 5Voltra.

svejk

Engem ennyi kielégít, köszönöm!

svejk

Beüzemeltük ma az UC400ETH mozgásvezérlőt.

Az elején volt riadalom, mert bizony az XP nem ismeri fel mint hálózati eszközt, azt írja, hogy nincs kapcsolat vagy korlátozott.  
De aztán beállítottam kézzel az IP címet és az alhálózati maszkot és onnantól ment.
(ezt szerintem be kellene írni a manualba, hogy XP helyből nem látja automatikusan)

A gép amire raktuk egy nagy munkaterületű faipari gép dupla Y hajtással.
Az A tengely az Y tengely slave tengelye.

Sajnos ezeknek a tengelyeknek a Home-olását nem tudtam beállítani.
Sem Mach3-ban sem az UCCNC-ben.
Csak az Y tengely home kapcsolójára reagál, így ha eltéved valamelyik Y tengely nem tudja a referencia felvétellel korrigálni.
Pedig ez funkció az eredeti mach3-ban jól működik.

Esetleg valami más ennél a mozgásvezérlőnél a metódus?

Egyébként jól működött, kapcsolatvesztés egyszer sem volt, nyugodtan bekapcsolva lehet a marógép a PC bootolásakor és az XP indulásakor is.

000000000

Gondolom dupla home kapcsoló van az Y/A tengelyeken és mindkettőnek beállítottad a külön home pin-t?
Elképzelhető, hogy ez a funkció még nem működik, konkrétan ezt nem teszteltem, nem tudom P.Balázs tesztelte-e, de holnap megkérdezem majd, lehet ez a dupla home-olás kimaradt a firmware-ből.
Addig is átküldhetnéd a profil fájlt az UCCNC-hez és az XML-t a Mach3-hoz és megnézem mit csinál nálam a beállításaiddal.

000000000

A "nincs kapcsolat vagy korlátozott" azt minden OP rendszeren kiírja. Mivel nem jön a kapcsolaton sem internet sem TCP/IP csomagok, ezért írja ki a Windows. Szóval ettől az üzenettől nem kell megíjedni. Ha ping-re válaszol az UC400ETH akkor már nem lehet gond. :)