Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCxxx, mozgásvezérlők MACH3-hoz

Indította gaben, 2025 február 03, 18:41

Előző téma - Következő téma

Béni

Egy másik topikban felmerült, hogy az UC100 és UC300 végzi az interpolációkat és nem a Mach3.
Rákérdeztem Balázsnál, hogy rövidre zárjuk a találgatást.
Engedélyével idézek a válaszából:

"A Mach3-nál és UCCNC-nél is a G-kód feldolgozást és a durva interpolációt a számítógép végzi, az UC100 a durva interpoláláskor kiszámolt adatok alapján elemi kis lineáris részekre bontott mozgásadatok alapján végrehajtja a mozgást (hasonlóképpen működik a Smoothstepper és Mesa kártyák is).
Ez a működés még a Mach3 miatt volt kialakítva.

A most készülő új FW-ben viszont már úgy csináltam meg, hogy dupla interpolálással működik. A dupla interpolálásnak köszönhetően önállóan is végre tud hajtani mozgásokat és valós időben korrigálja a kottyanást. Ha megszakad az adatkapcsolat, akkor is a tengelyenkénti gyorsítás értékével lassítja le az összes tengelyt (a réginél csak simán megállt).
A régihez képest teljesen át lett dolgozva az útszámítás módszere is, mely egyelőre az UCCNC-hez fog elkészülni, és majd később a Mach3-hoz is elkészítem a Plugint.
Ami még pozitívum az új FW-ben, hogy kezelni fogja a menetvágást és menetfúrást is, melyhez a számításokat szintén az UC100 FW-je fog végezni.
Az új FW még nincs teljesen készen, kb. 90%-os állapotban van."

istvan58

Hali,  
ha beállítom a soft limitet ennek elérésekor nem ugy áll meg a gép mint pl a goto0 nál,  vagyis nem a motor lassulási görbén, ha a slow zone értéket növelem akkor is elég furcsán,  rángatva áll meg a limit elérésénél. Miért van ez?

istvan58

Hm...talan a mach3 topikba kellene...átmásolom

Devecz Miklós

Áthoztam ide, mert rossz helyre írtam.

Két és fél év hibátlan használat után újra megkergült a UC100-asom. (az előző hibánál önállósította magát és egy teljesen új marópályát generált magának, ami köszönő viszonyban sem volt az eredeti marópályával)  
Plugin cserével a probléma orvosolva lett.  

Eddig.  

A mai nap az őrületé volt.  

Marás közben, a szerszám kiemelése helyett teljes erővel megtámadta a maró az asztalt.  
(maró törik, az eddig óvott T-Nutos asztalon egy lyuk)  

Ezt ma négyszer megismételte, különböző g-codok esetében.  

??????????

000000000

Több esélyes lehet a dolog, szimpla meghibásodás az UC100-ban.
Vagy a windows meghülyült mert bekaptál egy vírust.  
Esetleg nem telepítettél valami USB-s kütyüt ?  

Devecz Miklós

Nem, ez a számítógép csak a CNC-t szolgálja ki, Mach3-on kivül semmi sem fut rajta.

000000000

A G kódokat mégis hogyan viszed át az egyik gépről a másikra vagy ezen generálod egyből?
Egy pendrive bedugása is elég a vírusfertőzés elindítására.
Például egyik ismerős kapott be így egy olyan csodát ami elsősorban a képeket (.JPG), a dokumentumokat (.DOC, .DOCX, .PDF, .XLS, .XLSX, .PST) és a multimédiás (.WAV, .MP3) fájlokat támadja meg, lekódolja azokat, így nem lehet többé megnyitni őket.

9npx2xk89

Nekem eddig egyszer csinálta ezt a z tengelyt tövig benyomja, de az uc300-as volt, tehát akkor ez mind a kettőben benne van.

000000000

Ha van a Mach3 .xml fájlról biztonsági mentésed, akkor próbáld meg azt rámásolni a meglévő .xml fájlodra, mert gyanús nekem, hogy az .xml beállítás fájloddal történhetett valami.
Mach3-nál többször tapasztaltuk, hogy időnként, főleg, ha a PC nem jól lett leállítva, gondolok itt arra, hogy a Mach3 futott és a PC kikapcsolt (például áramszünet), ilyenkor van, hogy tönkremegy az .xml fájl és utána a Mach3 rossz adatokat olvas be és hülyeségeket csinál a gép. Ezt ahogy mondtam tapasztaltam többször, de nem csak UC100-al, hanem nyomtatóporttal is.
Arra tudok gondolni, hogy a Mach3 az .xml fájlt menet közben is írja, de legalábbis nyitva tartja irásra és ha ilyenkor megszakítódik a folyamat, (pl.PC áramellátása megszűnik) akkor a fájl tartalma megsérülhet.

000000000

Ha tényleg ez a probléma akkor kiküszöbölhető lenne egy kis méretű szünetmentes táppal.
Az még mindig olcsóbb mint egy szerszám és egy asztal tönkretétele.
Most megnéztem mit fogyaszt a kis marógép vezérlő PC monitorral, és kemény 48 Watt amit 100% processzor terhelés mellet ki bírtam csikarni belőle. ( a monitor is 12 voltos )
Mivel 12 voltos ITX táp van rajta így elég lenne beletennem egy 7Ah-s savszelés akkut és máris minimum 1-1.5 órára meg van oldva a szünetmentesítés.  
Egy ilyen akku ha nagyon drága helyen veszem akkor is 5000 Forint bruttó.
A betápra meg kell tenni egy relét ami be van kötve a Estop körbe, tehát ha a 230 elmegy azonnal nyom egy vészstopot.  

000000000

Szia,

Igen, segíthet szerintem is. Bár azt az esetet nem küszöböli ki, ha mondjuk lefagy a Mach3 bármi okból, mert akkor ugyanez a gond előállhat. Ráadásul a Mach képes úgy lefagyni (gondolom mert magas prioritású szálakat futtat), hogy csak a reset gomb segít. És nem mindig jön elő a probléma, mondjuk 100-ból egyszer a tapasztalatok alapján.
Amíg Mach3-at használtunk, kb. 9-10 éven keresztül, ez a probléma nálunk átlagban évente egyszer fordult elő a gépeinken. Mindig tartunk az .xml fájlokról másolatot és ha megtörtént ez a probléma, akkor az .xml fájl felülírása mindig megoldotta. Ez így egy fél perces meló csak, a gond csak az elején volt, amikor nem tudtuk, hogy mi a probléma és hogy ez egyáltalán megtörténhet a Mach3-al, miután rájöttünk, hogy ilyenkor az .xml "döglik be", utána már könnyen tudtuk orvosolni.

A szünetmentes tápot egyébként is hasznos eszköznek gondolom, ami egy átlagos PC táplálása esetén valóban nem egy egetverő költség.

000000000

Nálam a Mach1-től kezdve a 3-ig ilyen lefagyást nem tapasztaltam amit írtál  [#nemtudom]

000000000

Én is már a kezdetektől használtam a mach-ot. Vannak olyan kódok amitől kifagy, ha jól emlékszem például ha negatív változó számot adsz meg neki. #-1 = 1
De lehet rosszul emlékszem, majd megpróbálom visszakeresni a problémás kódokat, azt hiszem valahová feljegyeztem. Már vagy 1.5 éve nem használtam a mach3-at, szóval vissza kell keresnem... de a lényeg, hogy előfordult nálam többször figyelmetlenségből rossz kódot írtam neki és úgy kifagyott, hogy csak PC-reset segített, mert a folyamatok közül se lehetett kilőni és ilyenkor előfordult néha, hogy a következő indításkor már az XML "meg volt halva".

Devecz Miklós

Plugint cseréltem, most egyenlőre hibátlanul megy.

Kelepeisz Lajos

Sziasztok!
vettem egy uc100-ast, tökéletesen működik, az installálás is sikerült, MACH3 sem dob semmi hibaüzenetet, tengelyeket hajtja, de mikor el akarom indítani a lézer plugint ezt az üzenetet küldi, esetleg van valakinek valami tippe miért nem enged belépni a lézer menübe?http://kepfeltoltes.hu/150206/resized_image__5__www.kepfeltoltes.hu_.png" border=0>