Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCxxx, mozgásvezérlők MACH3-hoz

Indította gaben, 2025 február 03, 18:41

Előző téma - Következő téma

kr97pwss2

Küld el az Emailemre az XML fájlt, hogy meg tudjam vizsgálni az okát, ja és a Mach3 verziójára is szükségem lenne.

9npx2xk89

Tegnap megjött az UC300-5LPT-s átalakító. Fel is raktam egy teljesen újratelepített laptopra. (Nem egy atomerőmű a gép, egy magos 1.2Ghz-es 4Gram cirka 6 éves fujitsu siemens)
Nagyobb feladatoknál azért bevillan a kék led, de hát sok mást nem fog csinálni, a vezérlés mellett.
Ha jól olvastam a leírást, akkor felrakom a gépre a régiről a mach3 xml-eket az újratelepített gépen lévő Mach3-ba, és minden változtatás nélkül fogja hajtani az UC300-5LPT-s kütyü a motorvezérlőmet ugye?

9npx2xk89

Világít a kék led, áthoztam az xml-eket az új gépre, összedugtam az uc300-at meg a vezérlőt, meg sem szólal avezérlő. Honnan tudja az uc300, hogy melyik printer portot használja az 5 közül?

000000000

Mach3-ban a beállításoknál van minden beállításnál egy port# oszlop, ott kell megadni, hogy hányas portjára hivatkozunk az UC300-nak. A lehetséges értékek 1.-től 5-ig. Az 1.,4.,5. port bemeneti típusú portok, amiknek a lábkiosztása olyan, mint egy bidirectional LPT portnak, amikor bemeneti irányba van kapcsolva. A 2.3. portok lábkiosztása megyezik a standard LPT porttal, így ha meglévő standard LPT portos alkalmazás kiváltása a feladat, akkor a 2. és/vagy 3. portot kellene használni.

Az UC300 adatlapjában található a port és a lábkiosztásokról bővebb információ!

9npx2xk89

Igen ezt olvastam, a 2-esre dugtam mint standard lpt port, ezek szerint mindenhol az eddigi 1-es portszámot át kell írni 2-esre?

000000000

Igen, pontosan, ha eddig 1-es port volt amit használtál, akkor át kell írni most 2-es portra.

9npx2xk89

0s07z7g7

T. Polgárdi Balázs
AZ UCCNC topicból átkérték ide (előzmények ott olvashatóak) hátha tudsz tanácsot adni.
A probléma röviden :
Építettem egy plazmavágó asztalt Laptop-mach3-UC100-HDBB2-léptetőmotorokkal működik. Miután árnyékoltam a vezetékeket illetve csillagpontosan összekötöttem a földelést aránylag megbízhatóan működik. Kb. 15-30 percenként meg szokott akadni a mach3 egy adott sornál,de start vagy egy lépést visszalépve újra indítva lépésvesztés nélkül működik. Elég sokat vágtam már vele. Pár napja AVI hegesztők is költöztek a plazma műhelybe azóta még ha nem plazmázom csak az asztalt mozgatom akkor is ki tud akadni a rendszer.
Tipikus jelenség hogy a laptop USB portja "megáll" egy pillanatra ilyenkor az USB eszközök is pl. egér működése is megszakad. Plugin ablakban nézve az UC100 vígan fut tovább.

Amit eddig próbáltam :
- A laptop csak az UC100-al van összekötve, virtuálisan a mach3-at futtatva 5 órán keresztül semmi hiba nem volt (tehát a laptop 220 hálózaton illetve a laptop a "levegőből" nem szed össze zavart.
- A laptop össze van kötve UC100-al és a printer porton HDBB2-vel. A léptető motorok kihúzva csak a végállások élnek a HDBB2-ön. Virtuálisan futtatva itt a szokásos fagyások előjönnek 5-20 percen belül.

Úgy tűnik az a baj hogy a laptop USB portja és a HDBB2 illetve annak kapcsolóüzemű tápja vagy a HDBB2-be érkező kábeleken keresztül valamilyen zavar jön ami kinyírja a laptop USB portját.  
Azt nem értem hogy a HDBB2 egy leválasztó kártya tehát azon nem szabadna zavaró jelnek érkeznie. A laptop az UC100-al önmagába stabil, csak ha össze dugom a printer porton keresztül a Hdbb2-vel onnan van probléma.

Érdekesség vagy hülyeség ?, ismerősöm mondta hogy szerinte az a baj hogy a laptop USB portjának a nullája az nem egyezik meg a HDBB2 nullájával, emiatt nincs egy közös erős nulla, emiatt potenciálváltozások miatt fagyhat le az érzékeny USB port. Ötletként azt vetette fel hogy csináljak egy erősebb keresztmetszetű kábelt amivel kössem össze a táp és az USB negatív pontját : eredmény az lett hogy minden motor fordított irányba kezdett mozogni... (nem tudom miért)

A másik dolog ami engem zavarba hozott, ha a Hdbb2-be dugott printer port külső földelését mérem a Hdbb2 12 voltos tápjának negatívjához akkor 0 volt feszültség különbséget mérek :
http://www.nyeste.hu/1k.jpg" border=0>
Ha csak a  laptopba dugott UC100 külső földjét mérem a HDBB2 tápjának negatívjához akkor is 0 volt feszültség különbséget mérek :
http://www.nyeste.hu/2k.jpg" border=0>
Ha összedugom a printerportot és az UC100-at akkor 11.13 Voltot mérek. Ez hogy lehet ott 0 Voltnak de max.: 5 Voltnak szabadna lenni.
http://www.nyeste.hu/3k.jpg" border=0>

Ha bárki tud segíteni hogyan kéne összekötni a dolgokat, hogy hiba mentes legyen kérem adjon jelet :)

kr97pwss2

A leírás alapján arra következtetek, hogy a HDBB2-es leválasztón valami rosszul van bekötve, ugyanis üresen (UC100 nincs csatlakoztatva semmihez, csak a laptophoz) nem jelentkezik a hiba. Ez számomra egyértelműen jelzi, hogy a zavarjel onnan jön, és ha még az egeret is kiakasztja, az nagyon durva zavarjel lehet. A HDBB2-es leválasztónak pont az a feladata, hogy a gyenge áramú vezérlőjeleket, amik az UC100 vagy a számítógép printer portjától jön, leválasztja az erősáramű részektől. A leválasztás ellenőrzésekor  nincsen értelme feszültségkülönbséget mérni az uc100 földje és a hdbb táp negatívja között, mert az ott lévő feszültségkülönbséget akarjuk leválasztani, hogy ne zavarjon. A leválasztást úgy lehet ellenőrizni, hogy a printer csatlakozó fém háza és a HDBB2-es kártya 12V-os tápegységének a GND-je között végtelen (több Mohm) ellenállást kell mérni. Ha itt 0 ohm közeli ell. mérhető, akkor a leválasztás nem működik, és meg kell keresni, hol van összekötve a két földelés. Javaslom még, hogy mindent kikötni a HDBB2-ből, és egyesével visszakötözni, tesztelni, hogy kiderüljön honnan jön a zavarjel. Lehet valamelyik végállás hosszú kábelén szedi össze a zavart.
A Mach3-ban pedig érdemes lenne megnézni, hogy amikor megszakad a kapcsolat, akkor alul a Status ablakban nem írja ki, hogy "UC100 Sync error!" ? A History-t is érdemes megnézni, hogy a listában van-e szinkronozálási hiba. Ugyanis, ha csak rövid ideig nem tud kommunikálni a Mach3 az UC100-al, de a kapcsolatot újra fel tudja venni, akkor ezzel a bejegyzéssel jelzi, ha viszont teljesen elveszti a kapcsolatot, akkor egy felugró ablak jelzi, és minden mozgás azonnal megáll.
Az UC100-ban van egy biztonsági funkció, ha nem tud kommunikálni a Mach3-al, akkor minden mozgást vészstoppal azonnal megállít.
Érdemes még megnézni az UC100 In/Out monitor ablakon az ErrCount értékét. Az ErrCount számlálja az UC100 és a mach3 közötti kommunikációs hibákat.
Hogy egy kicsit jobban át tudjam látni a jelek útját, és így látatlanban nehéz segíteni, kérlek küldj az email címemre képeket a vezérlő dobozban a bekötésekről, és készíts egy egyszerű ábrát, hogy mi mivel van összekötve. Ezek alapján meg tudom vizsgálni, hogy hol lehet a gond.

4ybj8h3c8

Nézd meg, a kábel földelése melyik oldalon van összekötve a DS földjével. Ott talán lehet kavarodás.

0s07z7g7

T. Polgárdi Balázs
Köszönöm előre is hogy próbálsz segíteni.
Megrajzoltam a kábelezést (nem ér nevetni, nem értek az elektromossághoz) : http://www.nyeste.hu/vezetekezes.pdf" TARGET=_fnew>Vezetékezési terv.pdf

- Sajnos ma nem sok időm volt, de amit meg tudtam nézni, hogy a HDBB2 printer fémház és a 12V táp GND-je között nincsen kapcsolat nem tudok ellenállást mérni.
- Néha ír sync error-t néha csak megáll. Az ErrCount általában nulla, de láttam már 9-es értéket is.
- Azt nem értem hogy ha a kártya leválaszt akkor az összegyűjtött a zavaró jeleknek nem szabadna átjutni a leválasztó kártyán.
- írtad hogy butaság mérni az összedugott Uc100 külső háza és a 12V nullája között a feszültséget (11 Voltot mérek), ha kihúzom a 3 motor vezérlőhöz kimenő RJ45 kábeleket akkor 0 Voltot mérek..

@Lazi : Sajnos nem értem milyen kábel és mi az a DS... sorry

0s07z7g7

Most látom a motorokat nem rajzoltam be a vezérlők után, de 3 bipoláris motor semmi extra.

000000000

Jól néz ki a rajz. Én nem látok semmi hibát első ránézésre.

A kérdéseidre válaszolva:

A HDBB2 elosztópanelen nem tud átjutni semmilyen  zaj, hiszen minden jel optocsatolón megy át, ami azt jelenti, hogy a jelek fénnyel vannak továbbítva, nem villamosan.

Ha a 12Voltos táp GND és az UC100 földje között az ellenállás végtelen (amit írtál is), az szintén azt jelzi, hogy semmi villamos kapcsolat nincs a két pont között, ennek így kell lennie és ebből adódóan zaj sem tud átjutni.

Feszültséget mérni az UC100 külső háza és a 12V táp GNDje között nincsen értelme, hiszen ahogy már fent megmérted a két pont között nincsen kapcsolat, illetve szinte végtelen ellenállás van. A műszer a magas bemeneti impedanciája miatt és az esetleges micro, nanoAmperes szivárgóáramok miatt szinte bármit mutathat.

Amit én még megpróbálnék megnézni, hogy bekötöd az UC100-at és a HDBB2-t, de semmit nem kötnék rá, majd megnézném, hogy a hiba így jelentkezik-e.
Ha nem, akkor mennék tovább, adnék 12V tápot a HDBB2-nek, de semmi egyebet nem kötnék rá és ismét megnézném, hogy jelentkezik-e a hiba.
És így egyesével kötném rá a dolgokat és tesztelném, a végállásokat is egyesével adnám hozzá, mert lehet valahol van valami kötési hiba ami a rajzon nem szerepel.
Tapasztalatból ezt a megoldást tudom javasolni mint a leghatásosabb hibafeltáró módszert.

kr97pwss2

A rajzot átnézve én a következő módosításokat hajtanám végre: http://www.polgardidesign.hu/download/Web/Plazma.pdf" TARGET=_fnew>Módosított vezetékezés
A vastag sárga vonal mentén összekötném a számítógép hálózatának földelését és a vezérlődobozban lévő földelést. És a Plazma gép földelését és a számítógép földelését különválasztanám a piros szaggatott vonallal jelzett kábel megszüntetésével. Fontos, hogy a Plazma földje és a vezérlés földje ne legyen összekötve (sehol, még az asztalon a végállásoknál stb. se) Az a gyanúm, hogy a
 Plazma vagy Avi hegesző úgy megrántja a hálózatot, hogy a földelésén keresztül sugározza a zavarjelet. Mivel a számítógép és a vezérlés nem ugyanonnan kapja a 230V-ot mint a Plazmavágó ezér fontos különválasztani a földjüket. Amit még javasolnék, a számítógép és vezérlést tápláló 230V-os bemenethez egy hálózati szűrőt érdemes lenne rakni.

0s07z7g7

Köszönöm válaszodat, az elektromossághoz mint írtam nem értek csak próbálok logikusan gondolkodni, egy két gondolat foszlány :
- Régebben az általad is javasolt módon volt kötve a rendszer, de úgy max.: 1-2 percig működött (a mostani állapotban 10-30 perecig is elmegy). A 380 és 220V azonos aljzatból jött akkor.
- Meg tudom oldani egy 10m-es hosszabbítóval hogy a 220V teljesen más hálózatról jönne. Ezt esetleg kipróbálom, a Te általad javasolt kötéssel.
- Azt is meg tudom oldani mivel APC sinus-os szünetmentes tápról kapja az energiát a rendszer hogy kihúzom hosszabbítót, így kb.: 20-30 percig működik. (ezt is tesztelném a Te kötési módszereddel)
- Ma nem hegesztett senki a plazmát kikapcsolva "lég akrobatikába" 90 percet ment a gép hiba nélkül. Utána rákapcsoltam a plazmát és a szokásos módon vágás közbe néha megállt. Utána lekötöttem az összes végállást, de egy idő után így is megállt (tehát szerintem nem a végállásokkal van a baj), ezenkívül mást nem tudok lekötni mert akkor nem tudok tesztelni...
- Azt nem értem hogy ha a HDDB2 mindent leválaszt optikailag akkor nem mindegy hogy a végállás milyen zajokat szedd össze? Én úgy képzelem hogy van a HDBB2-nek egy része ami 12V rész (az optó csatolók egyik oldala) és van egy másik oldala ami az USB 5V-ról megy. Az adatokat a két rész között az optó csatolók továbbítják. Az a kérdés hogy az optó csatolók energia forrását az USB 5Volt vagy a táp 12V-ja adja-e. Illetve ha az optó csatolókat a 12 V táplálja, egyáltalán zavarhatja-e az UC100-at illetve a számítógép USB-jét? Szerintem nem.
- Ha a laptopba be van dugva külön-külön USB-re az UC100-on kivül, wifis egér, wifis billentyű akkor sokkal érzékenyebb a hegesztésre a rendszer, állandóan dobálja fel az ablakokat hogy az USB túllépte az 500mA-t (az UC100 250mA, a wifis egér és billentyű 100-100mA). Tehát nem lépheti túl. Próbáltam másik laptoppal is ugyan ez a hiba jelenség..
- Nem lehet hogy a HDBB2-nek van valami elektromos hibája?
- A HDBB2-ön a egyetlen használt kimeneten (out1), ami egy relén keresztül kapcsolja ki-be az ívgyújtást nem jöhet vissza valami zavaró jel ? Ott is le van választva a

- A laptopnak csak a 19V tápjáig jut el a földelés, onnan már egyen áram. Lehet hogy nem laptoppal kellene próbáljam?
- Ajánlottak USB isolátort szerinted érdemes próbálni?
- Próbáljam külső tápos USB-hubbal hátha az nem bántja a laptop USB-jét?