Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCxxx, mozgásvezérlők MACH3-hoz

Indította gaben, 2025 február 03, 18:41

Előző téma - Következő téma

000000000

Szia,

Nekem az a teszt ötleted nagyon tetszik, amit írtál, hogy szünetmentes tápról megnézni, hogy előjön-e a probléma, de úgy, hogy a szünetmentes ki legyen húzva a hálózatról. Az akksiról menjen a PC és közben ne legyen a 230V-os hálózatra rádugva a szünetmentes.
Mivel erre a tesztelésre megvan a lehetőséged, mindenképpen jó volna kipróbálni.

Balázs arra gondolt szerintem, hogy az árnyékolás összeszedi a zajt és azt a HDBB2 12Voltos tápjára ráülve, azon keresztül rávezeti a hálózatira, amibe a PC is bevan dugva.

A HDBB2 az UC100 csatlakozáson keresztül nem tud zajt ráterhelni a PC-re, mert ahogy már tárgyaltuk ezt a kérdést, nincsen köztük villamos kapcsolat, minden le van optocsatolva. Ezt te magad is kimérted a két föld közötti ellenállásméréssel, ami gyakorlatilag végtelen.

Légyszi próbáld ki amit írtam fentebb, kíváncsi vagyok, hogy mi történik, szerintem úgy nem szabad a hibának jelentkeznie, mert akkor a PC az akkukról lesz táplálva hálózati kapcsolat nélkül.

0s07z7g7

Szia,

- Szünetmentessel nem próbáltam ki még (lehet hogy ez is megoldás lenne kb.: 20 percig)
- Leválasztottam a földelést ahogyan írtad és a szomszédból (tehát más villanyóráról hoztam 220V -ot), ha nincsen bedugva a 220V oldal akkor nem tudok a plazma asztal és a vezérlő fém doboz között ellenállást mérni tehát egyértelműen szét van választva a 220V oldal és a plazma oldal. Viszont ha bedugom a szomszédból jövő áramforrásba a dugaljt akkor tudok ellenállást mérni megint (tehát a földelés körbe vezeti valahogy a 200 m re levő villanyórák között az utcai hálózaton keresztül ? Nem tudom.) Kb. ugyan akkor ellenállást mérek mintha a saját hálózatunkba van dugva a 220V. A lényeg hogy így stabilabb volt, de így is megállt egyszer.
- Mérgemben fúrtam a betonon keresztül egy lyukat és leütöttem egy földelő szondát, így is lehet ellenállást mérni csak kb. 150x nagyobbat. Az USB + UC100 + printerkábelre rátekertem féltekercs alufóliát árnyékolásnak. A szomszédból jövő 220V hosszabbítót behúztam fém gégecsőbe és a földelését kikötöttem (helyette a földelő szondára kötöttem a földelést). Utána teszteltem és jónak tűnik (de nem merem elkiabálni), most nem dobálja el az egeret és az USB portot. Régebben is tudtam tartósan vágni, csak az USB-re az UC100-on kívül semmit nem lehetett rá kötni. Most minden rá volt kötve és egyszer sem dobta el.

Köszönöm a segítséget, ha tartósan jó lesz akkor jelzem más is okuljon belőle.

4ybj8h3c8

Óvatosan a szomszéd áramával. Sokba kerülhet.

0s07z7g7

Nem lesz gond, elmagyaráztam neki hogy vissza töltök. Még Ő fog fizetni :)

000000000

Szia,

A tesztből amit csináltál szerintem látszik, hogy a hálózaton jut vissza a zaj a PC-re.
Azért javasoltam a feltöltött és a hálózatról leválasztott szünetmentes táp kipróbálását, hogy ugyanezt lehessen igazolni.

A szomszédtól jövő táplálás helyett meglehetne még próbálni esetleg a PC-t egy leválasztó trafóról táplálni, de a saját 230V-os hálózatodról. A leválasztó trafó a nagyfrekis zajt biztosan elég jól lefojtaná a mágneses tehetetlenség miatt.  
Illetve amit azt hiszem Balázs is írt egy hálózati RLC szűrőt is érdemes volna rátenni.
Lomex Kft.-nél lehet ilyeneket kapni IEC bemeneti csatival és sarus kimenetekkel 1000Ft-os ár környékén vagy talán az alatt is.
Így, hogy már pontosan körvonalazódott a probléma oka, ezt a megoldást javasolnám, hogy ne kelljen a szomszédtól venni az áramot. :)

4ybj8h3c8

Nem az egymás közti elszámolás a gond, hanem a szuper új világ "jóakaróinak" köszönhető szolgáltatói elszámolásnak ha kiszúrják. Mindketten pengettek, nem keveset.

Béni

Mach3 - UC300 párosítás.
Amikor az UC300 - Mach3 elveszíti a kapcsolatot, a tapasztalat szerint a kimenetek megtartják a szintjüket.
Szándékosan van így?

svejk

A napokban pont volt nálam is pár ilyen kapcsolatvesztés az említett párossal.
(az oka valószínűleg a margógépemre hevenyészetten felrakott Perske motor frekiváltóval hajtva)
Egyszer csak azt vettem észre, hogy az előtolások megálltak.
Ilyenkor UC300 áramtalanít, majd visszakapcsol, illetve a mach3-at is újra kell indítani.
MDI üzemmódban használtam, a pozíciókat látszólag nem vesztettem el.
Egyéb kimenet nem volt használva így azok állapotát nem tudtam megfigyelni.

Miki2

Szervusz Balázs!
Lehet, már-már unalmas a kérdésem, de jó lenne már használni.
Mikorra várható az UC300 szinkron menetvágási lehetősége?
Tervezitek a közeljövőben az elkészítését, vagy mostanában más dolgok foglalkoztatnak benneteket?
Köszönöm a válaszod.

svejk

Miki2

Szia!
Ezt a plátói kérdést Polgárdi balázsnak szerettem volna címezni.
Egy eszterga átépítése kezdődik, ezért próbálok tudakozódni, mire számítsak.
Mivel a Mach3-ban nem jelent gondot a makrók írása, szivesebben használom, mint a Linuxot.
Sajnos a linuxhoz még buta vagyok, bár  Sneci és Bujtár János nagyon sokat segítenek.

Miki2

BALÁZS! BOCSÁNAT a kis BETŰÉRT. [#worship]

svejk

Oké, akkor legközelebb kussolok. :(

Miki2

Szó sincs róla!
Mindíg szivesen fogadok minden jóindulatú választ.
Azt gondolom nem voltam elég világos a címzést illetően,
és összekeverted a két Balázst.
Gondolom, ezért irányítottál a másik topikba.