Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCxxx, mozgásvezérlők MACH3-hoz

Indította gaben, 2025 február 03, 18:41

Előző téma - Következő téma

cxmcdtrx

Köszi Béni!
Ahogy elküldtem az üzenetet, utána jutott eszembe nekem is a polgardidesign.hu a cncdrive helyett... :-)

svejk

A mérete alapján kapcsitáp, tehát biztos stabil.

pisti73

Ezek ha véletlenül "elszállnak" nem kerül nagyfesz esetleg a kimenetükre?

svejk

No, erről is megismerszik a márkás táp. :))

pisti73

Azt hiszem akkor marad egy 2A-es stabIC. Az biztosan elég lesz neki. Ja és még azt nem láttam úgy elszállni, hogy átment volna rajta a bemeneti feszültség.

pisti73

Amúgy tudnál mondani egy megbízható kapcsitápot?

svejk

svejk

A megbízható és a kapcsolóüzemű táp nem összekapcsolható fogalom, ez talán nem titok. :))

Egyébként nem tudok ajánlani, én belenyúltam a kapcsitápos dobozomba és kivettem egyet.

svejk

Egyébként a kapcsolóüzemű tápoknál a leggyakoribb hiba, hogy hidegen nem indulnak, egyre kevésbé terhelhetőek, a kimenetükön megjelenik a kapcsolási frekvenciával megegyező búgófeszültség.
mindez persze kondenzátor hiba.

A másiki jelentős hibajelenség az un. SKSH (se kép se hang :)) mely a hálózat felől jövő túlfeszültség, feszültségtüskék hatására következiki be.

A kimeneti feszültség csak akkor tud megemelkedni, ha a visszacsatolás megszakad, ez a kicsit is komolyabbakra nem jellemző.
(persze a nádfedeles dzsunkákon forrasztottaknál előfordulhat)

krnj79r9n

Meanwell tápokról mi a vélemény?
Azok sem megbízhatóak? Azokat jónak mondják.

svejk

Mint írtam semmilyen kapcsolóüzemű táp nem megbízható hosszú távon a működéséből adódóan.
Magas kapcsolási frekvencia, nagy áramimpulzusok, ezek kinyírják a kondikat csak idő kérdése.
Még az iparban használatos cuccok sem bírnak ki 10-15 évnél többet, persze vannak kivételek minden irányból.

Én is építettem már be több Meanwell-t eddig még nem volt meghibásodás.

svejk

A picsába, azt hittem az elektronika topicban vagyunk..
Bocsánat!

kr97pwss2

Ez a hibajelenség tipikusan akkor jelentkezik, ha a számítógép valamiért nagyon lassú, vagy az USB kábelen összeszed valami zavart, és kifagy az USB kapcsolat. Én itt nálad az összeszedett zavarra tippelek. Az Elektronika topikban a képeket végignézve azt javaslom, hogy a hiba okát következőképpen próbáld megtalálni: Először is az USB kábelt cseréld ki valami jobb minőségűre (lehetőleg duplán árnyékoltra és ferritszűrősre) és ideiglenesen direkt kivezetni a kapcsolószekrényből, hogy ne keresztezzen más kábeleket. A második javaslatom, hogy mivel az UC300-nak csak az egyik portját használod, próbáld meg a külső 5V-ot kikötni, és az USB táplálást használni, hátha a tápból szed össze valamit. A következő teszt tippem pedig a marómotor bekapcsolása nélkül is tesztelni a rendszert, hogy akkor is jelentkezik-e a kapcsolatvesztés.
Ezekkel a tesztekkel szerintem lépésről lépésre kideríthető a hiba oka. Persze kíváncsian várom az eredményeket.

kr97pwss2

Az UC300-5LPT-hez egyenlőre a http://www.cncdrive.hu/shop/index.php?productID=250" TARGET=_fnew>HDBB2 leválasztókártya kapható, de szeretnék majd más kibontó paneleket is készíteni hozzá. Sőt készülőben van már egy újabb alaplap az UC300-hoz, amelyen a ki/bemenetek sorkapcsokra vannak kivezetve és akár DIN sinre is lehet majd szerelni. Amint elkészül, publikálom itt a fórumon.

svejk

Hmm...  Nálam az első pillanattól kezdve rendszertelenül, de sűrűn szétakadt.  
P4 egymagos 2,8 GHz.
Nem volt csak 1 LPT port használva.
USB kábelt nem cseréltem, csak kipróbáltam másik USB aljzatba, de nem javult.
Külső táppal minden helyreállt, ezért nem is jeleztem.