Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCxxx, mozgásvezérlők MACH3-hoz

Indította gaben, 2025 február 03, 18:41

Előző téma - Következő téma

kr97pwss2

Még annyit elfelejtettem, hogy a többi vezérlő bemenetet a frekvenciaváltón nem lehet közvetlen az UC3005LPT-vel összekötni. A frekvenciaváltóknak a bemenetei általában 12 vagy 24V-ra vannak felhúzva belül, az UC300 pedig 5V-os jeleket ad ki! Érdemes optos leválasztás vagy leválasztókártya használata, melynél az opto nyitott kollektoros kimenete közvetlen rákapcsolható a frekvenciaváltó digitális bemenetére és ezzel a szintillesztést is megoldja.

wcmwugefi

Nagyon köszönöm a gyors választ!
Egy omron v1000 a frekiváltóm, itt a leírása:
http://www.mullerautomatika.hu/termekek/404.html

Azt néztem, hogy lehet nem is kell az analog 0-10v-hoz ragaszkodjak, mert az s5ös (optós) csatlakozón mintha pwm et fogadna.  
Vagy azt csak az RP csatlakozón fogadja, ami nem optós?

Köszönöm előre is, ha javasolsz valamit, hogy melyik a legkorrektebb megoldás az összekötésre!

És elnézést a laikus kérdésért, természetesen ne foglalkozz vele, ha nem tudod azonnal rávágni a megoldást, mert akkor alaposan utána olvasok, vagy hívok valakit.

Szép napot!

kr97pwss2

Számodra egyik bement se megfelelő, mert az S5-ös és S6-os bemenettel csak az aktuális max sebességet tudod kiválasztani, amit előre be kell programozni a frekvenciaváltóba.
Az RP bemenet pedig impulzusokat vár, nem PWM-et. Amennyi impulzust beadsz ezen a bemeneten, akkora fordulatszámmal fog forogni a motor. Persze az arányokat a frekvenciaváltóban tudod beprogramozni.  Ha a főorsó vezérlést nem PWM-el vezérled, hanem átállítod a Mach3-ban Step/Dir-esre, akkor a step jeleket ide kapcsolva (egy nyitott kollektoros kimenettel) akkor szintén lehetséges a vezérlése. Egy korlátja van, hogy 0,5-32kHz-et tud feldolgozni a frekvenciaváltó, azaz a kernel frekvenciát vissza kellene venned az UC300-on 25kHz-re.
Én javaslom, hogy használd az analóg kimenetet, és azt közvetlen a frekvenciaváltón az A1-re kell kötni. Az analóg földet az UC300-on pedig a frekvenciaváltó AC kapcsával kell összekötni.
Természetesen árnyékolt kábelt használva, és lehetőleg a nagy áramú vezetékektől elkülönítve.

wcmwugefi

Nagyon köszönöm!
Akkor nem kell a kettő közé az analóg jelhez külön leválasztás. (a motor indításhoz meg amúgy is benne van az vfd-ben ha jól láttam)
Az árnyékolást csak a frekiváltó erre szolgáló bemenetére kell kötnöm, az uc300ra nem kötöm be, ugye?
Köszönöm!

000000000

Árnyékolást mindig csak az egyik végén kötünk be, máskülönben a két végpont közötti esetleges potenciál különbség miatt áram folyhat rajta ami zavart okozhatna.

wcmwugefi

Köszönöm a választ!

Lehet, hogy még lesz 2-300 bosszantó laikus kérdésem, előre is elnézést! :D

wcmwugefi

Van valakinek jó ötlete, hogy milyen panelt érdemes használni az UC300 bővített bemenetű portjaihoz?

wcmwugefi

Illetve az optocsatolós alaplap első példányaihoz mikor lehet leghamarabb hozzájutni? :)
Kép van már esetleg a proto vaty végleges típustol?

Miki2

Üdv Balázs!

Küldtem egy levelet a "Klikk ide" címedre.
Megérkezett?

kr97pwss2

Megkaptam, és válaszoltam is, igaz csak most tudtam.

krnj79r9n

Szervusz Balázs,

Rakom össze az UC300-al és a HDBB2 jelosztóval az CNC vezérlést.
Lenne pár kérdésem. Mivel még soha nem raktam össze komplett CNC elektronikát, így kissé hiányosak az ismereteim.

Az E-Stop-ot és a Charge pump, hogy kell hivatalosan bekötni, megvalósítani, hogy az jó, megbízható legyen.

Azt olvastam, hogy az e-stoppot nem illik szoftverre bízni, relékkel kellene megoldani. Ekkor el kell venni mindentől a tápot a relékkel? A szervó meghajtóktól, vagy azok tápegységétől? Marómotortól? És itt jön képbe a Charge pump is. Vagy a marómotort elég csak a HDBB2 3# kimenetére tenni azzal a szilárdtest relével amit vettem tőletek? Természetesen aktiválva a J1 jumperrel a Charge pump áramkört.

Azt is olvastam valahol, hogy érdemes úgy kötni, hogy az e-stop folyamatosan zárja az áramkört és benyomásra oldjon. Szakadás elleni védelem céljából.

A tengelyek már működnek szépen az UC300-as és DCS810 vezérlőkkel.

Tehát ez még kissé zavaros a fejemben.
Aztán jönnek a végállás, home dolgok.

Ha esetleg más tud segíteni, azt is megköszönöm, viszonylag sürgős a dolog. :-)

000000000

Nálam így van bekötve:

12Volt+ --- estop --- relé tekercs --- HDBB2 charge pump kimenet.

A relémnek 12Voltos tekercse van, de szerintem a szilárdtest relével is ugyanígy jó lehet.
Ha a vészstop gombot benyomod, akkor elveszi a relét. Ha a charge pump jel nincs meg akkor is elveszi a relét.
A relé záró kontaktusán pedig átvezetheted a motor tápot. Vagy ha AC feszt. kapcsol, akkor a fő betápláló kábel fázist, ami táplálja a motor tápegységet.

krnj79r9n

Tehát ha jól értelek, akkor az E-stopot sorba kötöd egy relével a charge pump kimenetre. Így bármelyik is szakít meg (e-stop, vagy a charge pump mert a mach nincs betöltve) akkor a relé megszakít minden betápot.

Egyébként a charge pump-al mindent illik megszakítani vagy csak a marómotort?
Az szokott véletlen szerűen elindulni, win indulásakor ha nincs ilyen áramkör.
De így átgondolva az a legkorrektebb, hogy amíg a mach nem töltődik be, addig nincs táp se a marómotoron, se a szervó vezérlőkön.

krnj79r9n

Szervusz Balázs,

Amit láthattad is az elektronika topikban összeraktam a CNC elektronikát az UC300-al.
Viszont van egy problémánk vele, ami most elég kellemetlen.

Ez egy két tengelyes (X, Y) router gép, amin gipszkarton táblákat marnak.
A CNC gép mellé kaptunk egy PC-t is amin az eredeti vezérlés is volt, arra került fel (teljesen újra telepítve mindent) Win XP, Mach3, .NET 2.0, UC300 driver.
Szépen dolgozik, de elég gyakran eldobta az USB kapcsolatot.
Az alábbi hibaüzenetet írja ki.
http://www.imgserv.com/RQb" TARGET=_fnew>img]http://www.imgserv.com/images/2014/02/09/J5qPhND.th.jpg[/img]

Ilyenkor mach3 újraindítás és a USB kábelt is ki kell húzni majd visszadugni, addig nem működik.
Utána megy minden tovább. A kábel nem húzódott ki, a kapcsolattal ilyen formán nem lehetett gond.

Gyakorlatilag egy gipszkarton táblát sem tudtunk végig marni az ügyfélnél, mert állandóan megállt.
Sokszori ilyen eset és próbálkozás (másik USB port stb.) után végül kipróbáltuk a laptopomról, és láss csodát, onnantól kezdve aznap este nem volt gond, több táblát is végig martunk.
Abba maradtunk, hogy az ügyfél laptopjára feltelepítek mindent és próbáljuk meg arról is, és ha jó másnap tudnak vele dolgozni.

Feltelepítettem mindent a laptopra, kipróbáltuk szépen ment, elkönyveltük, hogy az asztali PC USB vezérlője lehet a ludas.
De másnap az ügyfélnél ismét jelentkeztek a problémák eleinte, utána viszonylag hiba nélkül meg tudták csinálni amit akartak.

Szóval most sem hibátlan. Hozzáteszem, hogy az a kis laptop egy agyon telepített Win7-es gép, amin én is érzékeltem, hogy sokszor másodpercekre meg meg akadnak a dolgok.

Mi lehet a gond, egy normális frissen telepített PC megoldhatja? Lehet USB kábel probléma, esetleg okozhatja vezérlő hibája?
Örülnénk ha mielőbb meg tudnánk oldani a problémát, hogy megbízhatóan működjön a gép. Ezen most elég sok múlhat nekünk.

Valószínűleg veszünk tőletek még egy UC300 vezérlőt, ha lehet még hétfőn. Egyrészt saját tartósabb tesztelésre is, illetve legyen csere darab. Azért is mertem az UC300-at beépíteni, mert nálunk az UC100-as saját gépben teljesen jól működik több mint fél éve, soha ilyen hibát nem tapasztaltam. Most sem gondolom, hogy vezérlő lenne a ludas, de igazából nem tudom, viszont meg kell oldanunk a problémát.

Előre is köszönöm a segítséget.

svejk

Majdnem biztos, hogy az az USB port nem eléggé terhelhető.
Használj hozzá külső 5V-os tápot.

Nálam a külső tápegység használata óta nem jelentkezett ez a hiba.
Hogy miért csak rapszodikus volt a jelenség azt nem tudom, valószínű nagyon határeset lehetett az áram.