Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCxxx, mozgásvezérlők MACH3-hoz

Indította gaben, 2025 február 03, 18:41

Előző téma - Következő téma

designr

Pabló 1129
A pozició hiba az 0
Van lehetőség digitális monitorra vagy analóg időbeli gőrbe rajzolására választható kb 30 paraméterből a pozició hibától a irányvektorszögmittudomén miig..

2dbfy8y

Igen azért lett a plugin.
Csak így kiderülne, hogy ott is ki jön e.
Hogy ezt a szervó okozza e?

Balázs:

Igen amint írtam, van a monitoring funkció.
Én ott a digitál résznél figyeltem programfutás közben a position errort, az ott teljesen tökéletes volt.
Amikor nem volt az, akkor jött a szellemkép, amit már régebben kitárgyaltunk. Akkor minden kettőződött, és az adott 50mm-es kép pl 52mm lett. Most ilyen nincs, az 50mm, 50 is.

zt2c4wh9

Pabló: Nem, a nagyobb gyorsítás nem okoz az alapjelben semmilyen változást. Ha a gravírozásnál a beállított sebességed minden esetben azonos, akkor mindig azonos step/dir pozíciókban fog a lézer ki/be kapcsolgatni függetlenül attól, hogy mennyi a gyorsítás paramétered.

Ami változást okozhat a gyorsítási paraméter változtatása az az hogy a szervoban a pozíció hogyan áll be a megadott értékre, ami ahogy Designer írta okozhat lemaradást és lengést a gyorsítási szakaszban és a nagyobb gyorsításnál erre nagyobb az esély.

svejk

Pihenésképpen...
Nincs még újabb verzió az UCCNC-hez kiadva?
A találkozón jó dolgokat hallottunk/láttunk.

2dbfy8y

És estleg nagyobb, vagyis hosszab rámpát nem lehetne kivitelezni?
Lehet kipróbálom, a kép szélére rakni fehér részt, kiváncsi lennék, akkor mit eredményezne.
Most szeretnék majd egy co2 lasert, és próbálom tesztelni, lehetne e nagyobb sebessség, nagyobb gyorsítással dolgozni.

ANTAL GÁBOR

Nincs lézerem és nem szoktam égetni ... Csak okulásképp:

Ezek szerint úgy van megírva a program hogy jobbra balra túlfut a szán ( kikapcsolt lézer mellett ) majd rámpával  megáll, irányt vált  és ugyancsak rámpával   visszaindul majd  még a kereten kívül eléri a beállított sebességet azután  az adott helyen bekapcsolja az égetést ?

zt2c4wh9

"Igen amint írtam, van a monitoring funkció.
Én ott a digitál résznél figyeltem programfutás közben a position errort, az ott teljesen tökéletes volt.
Amikor nem volt az, akkor jött a szellemkép, amit már régebben kitárgyaltunk. Akkor minden kettőződött, és az adott 50mm-es kép pl 52mm lett. Most ilyen nincs, az 50mm, 50 is."

A dinamikus viselkedés az érdekes, nem az állandósult állapot. Vagyis nem az a kérdés hogy 50mm kiadott pozíció tényleg 50mm-e stacionárius állapotban, hanem az, hogy menet közben mekkora a pozíció követési hiba, illetve hogy ez hogyan változik a mozgás során.
Azért nem az állandósult állapot az érdekes, mert lehet, hogy a szervó beállíható időn belül beáll pontosan a pozícióba, de adott gyorsítás esetén a beállás az elvárthoz képest lassabban következik be.

De ismét megjegyzem, hogy ha ez a probléma, akkor ez csak a kép szélénél okozna pontatlanságot, ha a szervo nem képes tartani a sebességet a változó, gyorsító szakaszban.
A valós képnél ahol a gravírozás történik ott végig konstans a haladási sebesség.
Persze rossz PID beállítással akár ott is ingadozhat a sebesség, de ez a gyorsítási paraméter nagyságától függetlenül kell jelentkezzen a pálya belső részein és ott csak a programozott sebesség változtatásával változhatna.

zt2c4wh9

2dbfy8y

Holnap csinálok még pár tesztet, és fotózok is.

zt2c4wh9

Igen, ez egy jó ötlet, hogy egy teszt erejéig rakni egy fehér csíkot a kép szélére.
És igen, lehetne rakni egy üresjárati csíkot, de azzal meg az lenne a gond, hogy legtöbb esetben csak feleslegesen növelné a végrehajtás idejét, hiszen léptetőmotoros rendszernél ez a lehetséges probléma fel sem merül.
Esetleg állíthatóra, opcionálisra meglehetne csinálni, alapból nullára véve.

zt2c4wh9

"Azért nem az állandósult állapot az érdekes, mert lehet, hogy a szervó beállíható időn belül beáll pontosan a pozícióba, de adott gyorsítás esetén a beállás az elvárthoz képest lassabban következik be."

Helyesen a fenti mondat:

Azért nem az állandósult állapot az érdekes, mert lehet, hogy a szervó belátható időn belül beáll pontosan a pozícióba, de adott gyorsítás esetén a beállás az elvárthoz képest lassabban következik be.

2dbfy8y

Meg lehet kipróbálom egy másik laptoppal, az mit csinál.
Mostanság észre vettem, hogy az uccnc progi igen vissza fogja, ha közben futtatom a smart jog szervó hangoló progit, van hogy nem tudok rajta semmit állítani, lefagy közben a szervó hangolás.

ygzhw8kag

dezsoe

Nem emlékszem, hogy milyen géped van. Oké, hogy szervó, de a fej szíjon mozog, vagy golyós orsóval? Csak azon morfondírozom, hogy ha szíj hajtásos, akkor lehet, hogy a szervó jó sebességgel mozog, jó pozícióban van, de a szíj rugalmassága miatt a fej a mozgás irányában rezonál előre-hátra?

2dbfy8y

jelenleg már fogasléces hajtásom van.
szíjjal nem volt nagyon nyerő.