Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCxxx, mozgásvezérlők MACH3-hoz

Indította gaben, 2025 február 03, 18:41

Előző téma - Következő téma

svejk

Mégpedig? Mi a különbség állandó sebességű szakaszban?

designr

A supportról..mikor valaki telefonon mailben sokszor kér segitséget és nem kap..végül ide ir nyilvánosan ..akkor végül megkapja a hideget meleget..ezt azért nehéz magyarázni..

designr

Az állandó sebességű szakaszban semmi::))

designr

De a kettő közötti különbségről te is tudod mi az..
Lehet akár 50 is a velocity eltérés ha jó a pozició akkor tökéletes lessz a kép..Csak lassabban

000000000

Az UCCNC programnak fogalma sincs, milyen a motor és hajtás valós állapota, vezérlésről van szó és emiatt nincs visszacsatolás a programhoz, mint az igazi ipari CNC gépeknél (adabszurdum álló gépnél is az látható, fut a program, és minden rendben van). Azaz a gyönyörű csicsa ablakok, grafikák és a valóság között sokszor nincs szoros összefüggés, kapcsolat, így bizony nem árt azt kimérni, mi a különbség az alapjel és a valós pozíció jel között, ha hiba vetődik fel a működéskor, különösen igaz ez gyorsulási, lassulási eseményeknél.
Így az is csak egy feltételezés, hogy a sebesség állandósult állapotban van, amikor elkezdődik a lézer működtetése. Az egy külön téma, de idetartozó hibákat okozhat, és kérdéses és ismeretlen, hogy milyen a lézervezérlő és a PWM átviteli függvénye, hiszen messze van az ideális időállandótól, dinamikától a pár 10 KHz-es PWM freki adta lehetőség.

zt2c4wh9

Ezt nem értem, mit jelent az hogy a sebesség tartás 2 encoder osztás?
Azért nem értem, mert a sebesség mértékegysége nem lehet encoder osztás, hanem lehet például encoder osztás/sec vagy encoder osztás/min stb., ezért ez számomra nem értelmezhető, kérlek segíts megértenem, hogy mire gondolsz.

2dbfy8y

Holtjáték kb 0,2mm
Képnél kettőzési hiba nem jön elő.
Mikor jelentkezett a pozíció hiba, akkor szellemkép jelentkezett. Most ilyen nincs.

zt2c4wh9

Kedves Tibor: Felesleges ismét elkezdened a csicsázást, szorítkozzunk az idevágó tényekre szerintem, hogy a gravírozás során a gyorsulás 0, hiszen konstanst sebességgel történik.

zt2c4wh9

Pabló: Ez esetben viszont (ha nem arról van szó, hogy minden második sor elvan csúszva pozícióban) jó volna tisztázni, hogy mit jelent a "csíkozódás", van erről esetleg egy képed?

designr

Pabló azt irta a pozició hiba 0 ellenben a velocity error 2..
Te  meg 2 encoder osztás hibáről irsz..NINCS feedback/encoder hiba..
A velocity..sebesség hiba azt jelenti hogy a kiadott sebesség és az motor encoder jeléből visszaszámolt valós sebesség között mindössze 2 valószinüleg m/s különbség van..

000000000

"... szorítkozzunk az idevágó tényekre szerintem, hogy a gravírozás során a gyorsulás 0, hiszen konstanst sebességgel történik."

Milyen tényekről beszélsz?
Mint írtam az előbb, ezeket te csak feltételezed a programodban, de nem tudhatod a valós és igazi TÉNY-t. Ismét arra hivatkoznék, hogy a programszintű vezérlés és szabályzás között óriási különbség van, és így bizony könnyű belátni azokat az érveket, tényeket, amiket írtam.

zt2c4wh9

Valóban félrenéztem amit Pabló írt, így már érthető a dolog, persze azért jó volna tudni, nem csak sejteni a mértékegységét a sebességhibának, mert ez akár okozhatja is a csíkozódást, persze attól függ hogy mi a mértékegység.
Úgy értem, hogy nem mindegy, hogy mondjuk méter/sec vagy encoder osztás/sec vagy méter/min vagy encoder osztás/min.
Illetve kellene azt is tudni, hogy ez a hiba pontosan hogyan, mennyi ideig jelentkezik, mert akkor lehetne számítani az átmeneti pozíció hibákat.

Csak egy egyszerű példa, hogy ha a sebesség hiba 2méter/sec és ez folyamatosan fennáll 1 másodpercig az 2 méter pozícióhibát eredményez.

designr

Hátha Pabló tesz föl képet.
Szerintem,mint ahogyan lentebb irtam is nem szoftveres hiba lessz,hanem a kép szélén irányváltásoknál a gép lassit-gyorsit.
a program csak konstans sebességnél graviroztat,de nem veszi..veheti figyelembe a mechanika és a vezérlő thetetlenségét,,esetleges rezonanciát..
Valószinűleg ez látszik meg pár mm-en a kép szélén..

zt2c4wh9

Arról a tényről beszélek amit eredetileg is írtam, hogy az alapjel gyorsítása a gravírozási pályán 0.
Én semmi mást nem írtam, a többit csak te képzelted bele.
Teljesen felesleges bármilyen grafikát vagy szoftver kinézetet előhoznod, hiszen a grafikának ehhez semmi köze nincsen, nem értem miért kezded megint a csicsázást?

Amúgy meg ha egy ipari vezérlés lenne aminél a sebesség hurok vissza van csatolva a szoftverbe, akkor annyival lenne jobb a helyzet, hogy ki lehetne olvasni a sebesség és ezáltal a valós pozícióhibát ha szervoról van szó, ami a hiba felderítésében valóban nagy segítség lenne.

designr

Várj..itt pozició módban vagyunk..ha van is sebesség hiba a pozició jó..tehát lassabban hajtja az adott tengelyt de a tengelyek közti szinkron fenn kell álljon..