Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCxxx, mozgásvezérlők MACH3-hoz

Indította gaben, 2025 február 03, 18:41

Előző téma - Következő téma

d46hvfrdr

A kék led folyamatosan világít és a plugin könyvtárból mindent töröltem, csak az uc300 pluginját hagytam meg.
Megpróbálom újra beállítgatni a mach3-at, de a legelső gép frissen telepített win7 és frissen letöltött mach3. A második gép egy újrakonfigurált mach3-al van.
Nekem az az érdekes, hogy olyan jelenségek vannak amiket leellenőrizve szoftveres gondra utal. Mert pl sok esetben   a bemenő jel megvan csak nincs reakció s mach3 részéről , vagy hirtelen az elmaradt kimenő jelek megtódulnak... A gép teljesítményileg bőven megvan i3 proci 4gb ram,  usb-s uc300-al hibátlanul működött a gép de plazmagyújtáskor elszállt az usb kommunikáció és ezt a hibát semmivel sem lehetett kiküszöbölni. Így megpróbálom az ethernetes vezérlőt de ezzel meg ilyen gondok vannak. Keresek a neten egy korábbi mach3-at, hátha...  Ha ez sem segít kidobom ezt a sz..t, már az agyamra megy!
Más vezérlőprogramban is gondolkodok, melyiket lehet érdemes megpróbálni plazmavágáshoz ami stabil és megbízható lehet? Hátha más programmal megy...

svager

A tavalyi évben is,legalább 10 alkalommal volt már erről szó,hogy a plazmánál meg kell oldani normálisan a zavarvédelmet.

d46hvfrdr

Igen, ez természetesen evidens. Viszont a jelen esetben nincs semmi a plazmavágó által generált zajból, mivel az inverter nem lett áram alá helyezve, így zavaró zaj sem keletkezhet.
Korábban USB-s vezérlővel próbálkoztam ami teljesen alkalmazhatatlan erre a célra, mivel nem lehetséges az inverter által létrehozott zajt leárnyékolni annyira, hogy az usb-s vezérlőnek ne zavarhasson be. Minden lehetőséget végigpróbáltam ezen a téren és az egyetlen lehetőség, ha az usb-s vezérlőt lecserélem más, megbízhatóbb kommunikációs portra.

Jelenleg ethernetes vezérlő az amivel a jelenség van, ez USB-s verziónál nem volt de a plazma inverter okozta zaj miatt más vezérlő kellett. A hibajelenségeket pedig a legelső tesztek óta produkálja és eddig nem találtam rá megoldást...

kr97pwss2

El tudod küldeni az xml fájlodat és, hogy melyik mach3-as verziót használod? Kipróbálnám én is, hogy jelentkezik-e a hiba.

d46hvfrdr

Sajnos nálam extrémebb a jelenség, próbáltam a munkakábeleket árnyékolni fém gégecsővel, motor és jelvezetékeket teleraktam ferrittel, földelésekkel variáltam stb... De semmi nem használt!
Az inverter külön zárt fémszekrényben van de semmi javulás nincs.
A motorvezérlőket beépítettem a vezérlőkonzolba és ide került a cnc vezérlő és a tápok is de ez sem segített, a cnc vezérlőt és az uc300-at a vezérlő konzolban egy külön teljesen zárt fémdobozba raktam bele , de semmi javulás.
A jelenség sokkal érdekesebb volt  mint amikkel eddig találkoztam vagy amikről én is tanultam.
Próbáltam azt is, hogy egy laptop a saját akkumulátorról ment és kizárólak az uc300 volt rákötve egy jól árnyékolt 15cm-es usb vezetékkel, az uc300 a laptop billentyűjén volt rátéve, több méterről a plazma gyújtására azonnal elszállt az usb kommunikáció! 12 másik pc is ugyan ezt produkálta... De volt ennél extrémebb is.

Ethernetes vezérlő rövid teszteléskor nem szállt el de most meg a spontán mozgás okoz gondot a gépnek, plazma inverter bekapcsolása nélkül... Most a tápokat és a többi részét variálom, hátha mégis hardveres a hiba, bár kétlem, plusz adatot nem fog sehonnan szedni a motorvezérlő csak a pc-ből...
Kicsit idegőrlő a dolog...

d46hvfrdr

Helló!
A legújabb 3.043.066-ot szedtem le a netről. Most próbaverzióval próbáltam, hátha a licencfájl okozza a bajt de ugyan az.
Nekem az az érdekes, hogy néha olyan, mintha beragadna a korábban nem végrehajtott művelet és hirtelen valamikor leüríti az összeset , a gép pedig hirtelen megugrik és szaladni kezd...
Megpróbálok egy korábbi verziót is, hátha ez a kiadás valamiért nem csípi  ezt a pc konfigurációt...

kr97pwss2

A mozgásvezérlő csak azokat a parancsokat hajtja végre, amit a Mach3-tól kap, magától nem talál ki mozgásokat.
A verzió amit írsz azzal jónak kéne lennie, én is azzal szoktam próbálni.
De kezdjük az elejétől. Elindítod a Mach3-at, kapcsolódik a számítógép az UC300ETH-hoz, és pár villanás után folyamatosan világítani kezd a kék LED (A zöld LED a bekapcsolás után pár másodperccel folyamatosan kell, hogyvilágítson). Kiveszed Estop állapotból.
Megnyitod a felső menüben a "Plugin Control->UC300ETH In/Out monitor" ablakot és a Status fülre kattintasz. Alap helyzetben, ha nincs mozgás (és nincs Estop-ban, vagy végálláson), akkor az Idle lámpának kell világítania.
Ha Jogolsz vagy az MDI-be beírsz egy Pl.: "G1 X100 F100" utasítást, akkor RUN állapotba kell átkapcsolnia amíg a mozgást be nem fejezi. Ha itt nem vált a lámpa, akkor az UC300ETH nem kapja meg az utasítást a Mach3-tól valamiért.
Ja még amit elfelejtettem, hogy a legújabb plugin verzió innen tölthető le: UC300ETH V1.006

svager

Volt már itt is extém eset,talán a ©Xabi fórumtárs mutatta,hogy a szomszédos mühelyben dolgoztak, és nála meg elindultak a vágógép tengelyek.

d46hvfrdr

Helló!

Igen, eddig stimmel, így zajlik minden. Csak amikor meggondolta magát elfelejtette lefuttatni a beírt utasítást és önálló életre is kelt néha... Ilyenkor az uc300 monitoron sincs semmi látható változás.

Most ismét újraraktam a mach3-at és a plugint, újra beállítottam az UC300 hálózati beállításait. Átnyálaztam a vezetékeket minden stimmelt, kicseréltem az optikai leválasztó panel tápját, ebből a tápból egy dc-dc konverterrel adom az 5.1V-ot az uc300-nak, és így most eddig nem rakoncátlankodik a tengelyekkel végre.

Ami viszont van , az az hogy a Z tengely nullpontja külső nyomógombbal nem állítható, leellenőriztem, a gomb megnyomására az uc300 monitoron  megjelenik a jel, a system hotkeys menü alatt a oem trig kód elvileg jó ( 1010 ), az input signals fülön is megfelelő pin van beállítva de mégsem reagál.
A másik, hogy a kézzel beírt Gkód csak akkor fut le ha a külső pause gombot benyomom, utána végrehajtja a beírt kódot. (ez a leg kevesebb,)

Még majd meg kell küzdeni a Z tengely felületkeresésének postprocessorával is...

ANTAL GÁBOR

Nem tudom hogy jó helyre írom e  ( mert már csak egy helyen használok mach ot a többi helyen már UCCNC zek ). Egyszer Balázs már válaszolt rá de a típusszámot nem memorizáltam

Tehát : azt hiszem az UC400 ETH használ egy új fejlesztésű
Ic t aminek a funkciója hasonlít az opocsatolókhoz de annál sokkal gyorsabb. Azt hiszem valami mágneses (lehet hall is van benne   ) elven működik . A típusszáma és a beszerzési helye érdekelne  ( tudom google de mit írjak bele ?? )

ANTAL GÁBOR

Lehet elhamarkodtam  ( és kishitű is lennék ??) Máris találtam valamit ISO 721 és kapacitív   ( az ISO kezdőtag rémlik is )

svejk

Én azt szeretném kérdezni, hogy debrecenben a találkozón lesz-e vásárlásra lehetőség?
Barátom egy UCR-rel szemezget, hátha lesz addigra rá pénze.
Gyakorlatias , de konzervatív ember, amit megfog és megszereti azt viszi is. :)

u6p5jr23k

Szia Balázs!
A debreceni találkozó estéjén írtam egy email az info@polgardidesign címre.
Ha nem kaptad meg, kérlek jelezz vissza.
Köszönöm!

kr97pwss2

Megkaptam, és kollégám el is küldte a további teendőket emailen. Ha viszont azt nem kaptad meg, szólj!