Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCxxx, mozgásvezérlők MACH3-hoz

Indította gaben, 2025 február 03, 18:41

Előző téma - Következő téma

istvan58

Szia,
Most kuldtem el Balázsnak a hétvégi tesztek összefoglalóját.
A lenyeg a mach3+uc400 párosal valami nem 100%os.Lenovo laptopal sem.

svejk

istvan58

Szia Balázs (...ok)
Úgy néz ki megoldottam a Mach3+UC400ETH+ HP DC7800 rejtélyt. Igaz csak egyszer futtattam le a 13000 soros teszt G kódot de eddig szinte mindig elakadt max a felénél vagy durván hibázott.  

Először is feltelepítettem  az UC400 at az XP partícióra is amely nem ACPI módban van hanem standard PC módban. Itt hiba nélkül lement egyszer.
Na azután a Win7 partícióban átálítottam a power profilba "balanced" módot "high performance" módra. Kikapcsoltam néhány szerintem szükségtelen szervízt, pl. a windows defendert ami a win7 része.
Ezután egyszer lefutott a teszt kód hibátlanul. Nos nem akarom elkiabálni, holnap még néhányszor lefuttatom.

Volna 2 kérdésem:

1. futás közben a proci használat 0 és max 2% között véltozott, ez igy ok? Miért nem győzte küldeni az adatokat az UC400 nak?

2. Ez a power profil miért zavar be a Mach3 ba és nem az UCCNC-be? Úgy tudom a Mach is egy fő szálon futó progi.

000000000

Szia István,

Mi még mindig dolgozunk a neked szánt teszt pluginon amit ígértem, sajnos még nem sikerült befejezni, de nem feletkeztünk meg rólad.

UCCNC-ben a mozgásvezérlő szál egy nagy prioritású önálló szálon fut.  

Mach3-ban viszont ezt a részét valahogy nagyon nem jól csinálták meg, mert nem fut magas prioritású szálon és bár a pontos működés nincs dokumentálva, de úgy tűnik a GUI szálon fut a pluginok kezelése is. Ezt abból következtettük le, hogy ha például elkezded a Toolpath nézőkén forgatni a szerszámpályát akkor elkezd akadozni az adatküldés, annak ellenére, hogy a procit a forgatás nem terheli meg szinte semennyire. Szóval olyan mintha a GUI (fő) szálon futtatnák a plugin interface-t is.

istvan58

Végül is úgy néz ki az én problémám megoldódott.
Holnap még lefuttatom néhányszor hogy lássuk mi a helyzett.
De szívesen kipróbálom a teszt plugin-t, talán ezzel támogatom a felélesztést is.

istvan58

ja még annyi hogy első próbálkozásként lecseréltem az alaplapi videókártyát egy PCIE-re de ez nem segített csak az említett power profil állítások. Holnap kiveszem a kártyát hogy lássam alaplapival is.

istvan58

istvan58

Tegnapi teszteket ma többször lefuttattam.
Tehát a 13000 soros kód, Mach3+UC400ETH+HP DC7800SFF.
Win7 környezet, nem jött be a tegnapi siker. valamiért tegnap egyszer lement véletlenül.
Max 10000 sorig ment el de volt hogy már 300-nál megált lépésvesztés miatt.

XP környezett: itt ma is minden OK, 5x futott le teljesen hiba mentesen. Igy nekem minden OK. Eddig is XP-vel ment a gépem.

Talán csak azért lenne jó kideríteni mi lehet a win7-el mert másnál is előfordulhat és nem csak HP gépen. Sajnos a mostani PC-k mindegyike bonyolult energia gazdálkodással megy, és szerintem innen jönnek a problémák. Sokszor úgy néz ki hogy minden OK, de egyszer csak ugrik egyet és annyi.  

kr97pwss2

Szia István köszi a rengeteg tesztelést. A tesztjeid alapján lassan kezd körvonalazódni a probléma oka. Nekünk sajnos nem sikerült eddig a beállításaiddal előidézni a hibát, pedig több számítógépen tesztelem már vagy 3-4 hete, ezért is nehéz megfogni mi lehet az oka. Készülőben van már egy kimondottan neked készített teszt plugin, amivel a diagnosztikai adatok alapján remélhetőleg fényt deríthetünk majd a hiba okára. Addig is türelmedet kérem.

Kisamotors

Helló Svejk!

Még mindig nem kell komolyan venned, pedig már több hónapos a regem :)
Épp a #2950 és előtti kérdésem arra utalt, hogy miért 10-15 éves kukázott vasakkal küzdenek sokan, arra akarják optimalizálni a programot.
Nem az xp-vel van bajom, hanem azzal a géppel, amin még az XP-is csak döcög.
Tiszteljük már annyira  a fejlesztőt, hogy ne a minimálist épp, (vagy nem) teljesítő gépre telepítjük.
A nagy vas, nem tudom, hogy irónia volt-e, de az én 6-7 éves gépem bőven túlteljesíti az elvárt konfigot, és nem érhet többet egy huszasnál.

svejk

Talán alapvetően azért, mert egyik szoftverfejlesztő sem rágta a szánkba, hogy cserélj vasat, cserélj vasat..., csak ezzel lesz tuti...
A Mach3 is csak szép lassan suttyomban nőtte ki a gépeket. (10 éve még a PIII 450 MHz-es notin is ment)
Az UCCNC-nél is a verzióváltáskor számomra csak a kérdések után derült ki, hogy komolyabb videokártyát igényel.
Ha elolvasod a manuálját akkor láthatod, hogy a minimális konfig 1,8 GHz duo vagy dual core proci. Igaz hogy írja az OpenGL1.3-at is, de én azt sem tudom mit jelent.

istvan58

Szia Balázs,

nekem nem sügős :) mivel XP-vel teljesen rendben van a dolog. Most azért hogy tudjam win7-el használni nem érdemes munkát ölni bele. Esetleg csak azért hogy tisztán lásatok mert valószínü hogy másnál más PC-vel is előfordulhat.

istvan58

Szia,

azért egy HP DC7800 2x 3Ghz-es procival nem anyira rosz. Itt valami más a bibi.

000000000

Sziasztok,

Svejk: Az UCCNC legújabb verziója (1.2xxx) kevesebb erőforrást igényel mint a régi 1.0 és 1.1.
Egyedüli dolog amiből több kell neki az a videó kártya RAM (VRAM). Amúgy kisebb processzor és lassabb gép is elegendő neki mint a régi verziónak.
A régi verzió Flashplayer-el ment, ami félig meddig megosztva csinálja a videókártyán és a CPU-n a grafikai számításokat, így mindkettőt használja "félgőzzel".
Az új verzió OpenGL-t használ és próbáltuk úgy megcsinálni, hogy amit csak lehet azt közvetlenül a videó kártya, a GPU számoljon, hogy ne a processzort terhelje a szoftver.
Probléma akkor van ha a VRAM túl kicsi és a képek nem férnek be a memóriába, mert ilyenkor az OpenGL hardveresen azt csinálja, hogy elkezdi másolgatni a képeket a videó kártya és a RAM közt oda vissza, mikor éppen melyik képeket kell használnia.
Ez nagyon le tudja terhelni a gépet, mert a képernyő 30Hz-el van frissítve, hogy szép gyors legyen a kijelzés.
A megoldás egy elég nagy VRAM-al rendelkező videókártya. Az UCCNC kb. 50 MB VRAM-ot használ a Default screenset-el, szóval egy 128MB VRAM mérettel rendelkező kártya már OK. Ha biztosra akarunk menni, a bővíthetőség jegyében 256MB-ot szoktunk javasolni.
Ha a videó RAM elég nagy akkor pedig az UCCNC nagyon kis erőforrás használattal elketyeg. Konkréten az én gépemen g-kód futás közben is 0% a folyamat proci terhelése, ugyanezen a gépen a Flash-es verzió 10-12% procit használt.
Egyébként a 256 MB videó RAM se egy extrém érték, 10 éves videókártyák is tudják, a mai videókártyák VRAM-ja a pár gB nagyságrendű.

Egyébként a Flash-ről azért tértünk át OpenGL-re, mert egyrészt a Flash kezd elavulttá válni, másrészt igazán gyors grafikát nem lehet vele csinálni anélkül, hogy a procit ne használná túlzottan, harmadrészt az utóbbi időben egyre durvább bugok voltak a kiadásokban.
2015 December végén például volt egy olyan Flashplayer kiadás amit a Windows automatikus frissítésbe is beleraktak, ami teljesen működésképtelenné tette a Flashplayert minden desktop alkalmazás számára.
Igazából amikor ez történt akkor vált véglegessé a döntés, hogy áttérünk az OpenGL-re, mert már túl sokan használják ahhoz a szoftvert, hogy megengedhessük magunknak, hogy egy Flash frissítéstől megálljon esetleg a szoftver a felhasználóknál.

Az OpenGL pedig a videókártyába van építve és a Windowsba alapból be van építve a támogatása.
Maximum ami szoftver kell neki az a videó kártya driver, azt pedig a videokártya gyártója fejleszti, nem szoftver fejlesztő harmadik fél.
Szóval hosszú távra sokkal jobb alapnak ítéltük meg az OpenGL-t, mint a Flash-t.
Igaz sok meló volt átírni Flash-ről OpenGL-re, 4-5 havi folyamatos munkám van benne, de szerintem megérte megcsinálni.

Az, hogy a Mach-nak pontosan mi a rendszerigénye, azt nem tudom, mert számunkra is valamennyire "fekete-doboz", hiszen a forráskódot nem látjuk.
Mindenesetre a személyes tapasztalatom az, hogy valamiért a HP gépeket nem nagyon szereti a Mach, hogy miért azt nem tudom, de mi akár hány HP gépen próbáltuk régebben, sose működött tökéletesen. Igaz ez már rég volt és nyomtatóporttal próbáltuk abban az időben, nem mozgásvezérlővel.

István: Mi jelenleg Win7 és az feletti OP rendszerekkel tesztelünk csak. XP-vel már egyáltalán nem, csak akkor ha valami specifikus dolgot muszáj esetleg kipróbálnunk. Az én és P.Balázs fejlesztő gépén is Win7 van. A step/dir számlálást és gyorsítás mérést is Win7-el csinálta Balázs.

istvan58

Szia Balázs,

értem én hogy WIN7-el teszteltek. Csak azért mondtam az XP-t mert most azzal nincs gondom. És ahogy emailbe is irtad valószínü a HP hardware a gubanc oka. Nyilván azért hogy az én HP gépemen elmenjen WIN7-el nem éri meg a munka befektetést részetekröl. Ha mindenáron WIN7-et akarok kicserélem a vasat. De mint mondom minek ha megy az XP. A mach3 már ugysem lesz felylesztve. Nyilván kihívásnak jó feladat megoldani.. [#smile]  

Na és a lényeg, mivel UCCNC licenszen is megvan előb utóbb áttérek, csak kicsit igazítani kell a gép konfigon.