Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCxxx, mozgásvezérlők MACH3-hoz

Indította gaben, 2025 február 03, 18:41

Előző téma - Következő téma

ftibor

Szia Balázs,

Múlt héte, hétfőn irtam a megrendelésem viszaigozolásával kapcsolatban, de azóta nem kaptam semilyen választ. Kérlek segíts, ha tudsz.
Köszönöm

Fehér Tibor

gorbi

Felugrik egy ablak:
Error!
UC100 not found
Check the connection!

y9au2mspr

Sziasztok. A plazmás topikban leírtam a problémámat. Röviden annyi,hogy mikor a pilot gyújtások kapcsol az uc300 azonnal kifagy. 3 fázisú a plazma vágó. Mi lehet az oka ennek a jelenségnek. A vezérlő egy fém zárható rittal szekrényben van. MAch3 alatt megymenne :-) ) a rendszer. Ha valakinek van valami ötlete és meg is osztja velem azt mélységessen megköszönném.

000000000

Sziasztok,

Molnár Szabolcs: Az UCCNC topikban a #2647 írtam ezzel a problémával kapcsolatban. Többet nem nagyon tudok mondani, ott mindent leírtam.

Gorbi: Akkor az nem .NET probléma biztosan, mert akkor más hibaüzenetet adna, akkor Defective .dll-t írna ki a Mach3.
Légyszi írj egy levelet az info@cncdrive.com e-mail-re a továbbiakról, mert a fórumon lassan fog menni ennek a további tárgyalása, mert nem tudom folyamatosan figyelni a fórumot.

Ftibor: Rákerestem a leveledre és megtaláltam, elnézést, de eddig nem vettem észre. Mindjárt írok választ.

y9au2mspr

Köszönöm szépen! Elolvastam és érthető a hiba mivolta.  Nemrég megnézte két e-on-os ismerős és ők is ezt a hiányosságot állapították meg.(helytelen földelés). Holnap kiépitem és megírom az eredményt. Üdv.

2dbfy8y

Szia Balázs.
It az UCCNC-ben hova lehet beírni a szerszám sugár kompenzációt?
Vagy ismeri a progi a g41-g42 kódot?
G43 hossz korrekció kell? Gondolom.

000000000

Sziasztok:

Molnár Szabolcs: Nincs mit, remélem sikerül elhárítanod mihamarabb a problémát.
Azt is megpróbálhatod, ha nem sikerül normális földelést kialakítani, hogy az UC300 felső kis panelkáján van 4 darab d=3.5mm furat, az egyiket egy csavarral és egy minél rövidebb és vastagabb vezetékkel összekötni a számítógép házának egy fémes részével, pl. a ház egy csavarjával.
Ezzel a zaj nem fog ugyan megszűnni, de nagyrészt közös módúvá válik a zaj az UC300 és a PC között, ezzel kevésbé lesz valószínű, hogy problémát okoz.

Pabló: G41/42-t egyelőre nem ismeri az UCCNC, a G43-t azt ismeri.

2dbfy8y

Akkor ezért nincs a szerszám tárban sugár érték.
Ez valamikor bele fog kerülni?

000000000

Szia,

Igen, tervezzük, hogy előbb utóbb belekerüljön, bár a szerszámsugár kompenzáció azért sokszor nem optimális megoldás. Arra szokott megfelelő lenni, hogy a szerszám kopást kompenzáljuk mondjuk, vagyis amikor a sugár korrekció nagyságrendileg sokkal kisebb mint a szerszám átmérő,bár ilyenkor is okozhat pontatlanságot a G41/G42 használata, de nagyságrendileg elég kicsit, hogy ne legyen gond.
Ez egyébként azért van, mert a kompenzáció működéséből adódóan nem lesz pontos az eredeti pálya követése, az algoritmus működéséből adódik a pontatlanság. Például ha egy pálya sok kis szakaszból áll és jön mondjuk egy 90 fokos töréspont, akkor a szerszám túl fog futni az eredetitől eltolt pályáról és utólag tud csak visszatérni, vagyis belemar az anyagba ott ahol nem kéne.
Szóval a szerszám sugár kompenzáció hasznossága eléggé limitált és észnél kell lenni, hogy az ember hogyan és mikor használja, a használata nem olyan egyszerű és egyértelmű ahogy első gondolatra tűnik.
CAM programmal újragenerálni a pályát a kompenzált értékkel az jóval pontosabb megbízhatóbb megoldás.

Berakok ide 2 képet Mach3 szerszámkompenzációs képei, a fehér vonal 2mm-el kompenzált pálya.
A második képen kinagyítottam a sarkot, ahol látható, hogy túlfut a pályán.
Ez nem a kompenzációs algoritmus hibája, utánaolvastam több ipari vezérlő adatlapjában is és az algoritmusból adódik, abból ahogyan működik, ahogy működnie kell.
Na szóval a képek:

http://www.cncdrive.com/mach3comp1.png" border=0>

http://www.cncdrive.com/mach3comp2.png" border=0>

Béni

(Nem akarok vitát kezdeni, de ez az egész nagyon sántít.)

A rádiusz kompenzáció lehetősége kézi programozásnál fontos minden olyan technológiánál, ahol szerszámsugár értelmezhető.
Ide értve a láng, plazma, lézervágót és még a huzalszikrát is.
Eszterga esetén viszont nélkülözhetetlen.
Az, hogy a mai világban számtalan CAM rendszer elérhető szinte minden elképzelhető programozási feladatra, nem jelenti azt, hogy ez a funkció értékét vesztette volna. Véletlenül sem a kopás kompenzálására lett kitalálva és alkalmazva.
Bizonyos vezérlőknél a kompenzációs tárban külön van kezelve a kopáskorrekció (Wear).
Programoztam és használtam már néhány ipari vezérlőt, de az említett túlfutással és annak dokumentálásával soha nem találkoztam. (Mach3 nem referencia.)

Fogalmam sincs, hogy milyen algoritmussal és hogyan szokás ezt megoldani. Ha nekem kéne, akkor egy előfordítóval a forrás beolvasásakor elvégezném a párhuzamos "szerkesztését" és nem lenne a végrehajtásban semmi különbség a kompenzálatlan kódhoz képest. (Esetleg a kijelzéshez kellene egy módosított rutin.)

2dbfy8y

Szia Balázs!
Ismerem hogy mit jelent pontosan a szerszámsugár kompenzáció.
Cnc-n dolgozok napi szinten, és kézi kódírásnál nagyon nélkülözhetetlen, az természetes, hogy sarkot sose lehet maróval kivágni, de viszont ha más maró, vagy élezett kerül kézbe, nagyon hasznos,hogy beírhatom a sugárt, és figyelembe veszi. Azért sokkal komplikáltabb mindig a programot újra generálni, és mindig keresgetni a rajzfájlt hozzá.
Ipari vezérlők sokszor képesek, hogy ezt már nem bírom megcsinálni, le is tiltok.
Azért azt is át lehet cseszni.

000000000

Az, hogy a szerszámkompenzációnak G41/42 hogyan kell működnie azt én úgy láttam, hogy szigorúan definiálva van.
Az oka ennek, pontosan amit írsz, hogy manuális programozáshoz lett ez kitalálva és ott a programozónak pontosan át kell látnia, hogy mi hogyan fog történni. A lényeg annyi, hogy egyetlen mozgás egységgel, szakasszal vagy ívvel néz előre a vezérlés és úgy kalkulál metszéspontot, csatlakozási szöget, eltolt szakaszt, ívet, stb.-t.
Ahhoz hogy minden esetben pontos legyen az eltolt pálya ahhoz viszont olyan távolra előre kéne tekintenie a mozgás kódban a szoftvernek, hogy észrevegye időben, hogy a későbbi kódban már esetleg túlfutott az eltolt és időben előtte álló "jövőbeli" kontúron.  
Ez a kézi programozó számára simán átláthatatlanná tehetné a történéseket.
Soronkénti végrehajtásnál tovább bonyolódik a helyzet, na de nem akarok most nagyon belemenni, ha végig gondoljátok akkor szerintem világossá válik.

Majd ha lesz egy kis időm csinálok képernyő képeket egyszerűbb esetlekről némi magyarázattal, amiken jobban látszik és érthető, hogy mi miért történik.

Egyébként már leprogramoztam a G41/G42-t az UCCNC-hez, még finomítások vannak vissza, illesztési dolgok, csak nem akartam még leírni, mert már megtanultam, ha valamit elmondok hogy mindjárt kész és ha mégse készül aztán el időben, akkor jön a számonkérés. :)

A leprogramozás során pedig elég jól sikerült átlátnom az algoritmus problémáit és a korlátokat, ezért is gondoltam hogy ha már megkérdeztétek, akkor felhívom a figyelmet rá, hogy a szerszámkompenzáció az azért nem csodaszer, klassz dolog, de sokszor nem használható büntetlenül.

És egyetértek, hogy esztergákon lehet komolyabban használni a korrekciót, mert a pályák nem olyan bonyolultságúak általában mint egy komplex maró pálya.  

Egyébként nem Mach3-at használtam referenciának, hanem többek közt Fanuc és NCT leírásokat ahol definiálják, hogy hogyan működik a vezérléseiken a G41/42 kompenzáció.
De egyébként Mach3-on is ugyanúgy működik, ellenőriztem. :)

2dbfy8y

Ha fogja tudni az NCT-Fanuc tudását, mi azzal bőven megelégszünk.. [#nevetes1]
Én már hozzá szoktam, mindnek megvan a maga lelkivilága.
Ha kicsit hibázik talán észre se vesszük. [#nevetes1]

y9au2mspr

Szia!
Összetesteltem mindent mindennel.16mm2=Plazmavágó,cnc váz,vágó asztal,pc szekrény,4mm2=alaplap,uc300,vinyó stb.Most elindul a vágás és el is végez pár műveletet,de randomban most is kifagy pilot gyujtást követően. Gondolom ez a nem megfelelő földelésnek köszönhető. Holnap leverek kettő 2m-es szondát egymástól 20m-re. Remélem ez megoldja a jelenséget. A jelenlegi földszondák már kb 40 éve le van verve.

istvan58

Szia Balázs,

megnéznétek a #15307 belyegyzést, és néhányat visszafelé a Mach3 topicban?
Érdekes dolgok merültek fel amit én és fa@ fórumtárs is tapasztalt ami valószínü az UC100 és UC400 al kapcsolatos.