Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCxxx, mozgásvezérlők MACH3-hoz

Indította gaben, 2025 február 03, 18:41

Előző téma - Következő téma

ANTAL GÁBOR

Most nézem a fejlécet  Én nem Polgárdi hanem Klincsik ( CNCdrive ) Balázsra gondoltam az íráskor

ygzhw8kag

Félreértitek. Nem a türelmemmel van baj.Modellező is vagyok egyben , a türelem ott is alap. A képen látható usb kábelt az uc-vel küldték.
1:  Ha az rossz miért teszi a csomagba?
2. Bármelyik webshopot megnézed ,sehol sem írja hogy bizony ez a cucc érzékeny arra hogy milyen usb kábelt használsz . Én ezt ajánlom....stb.  
3: Probléma esetén nem lehet elérni őket sem telefofn sem mailben.
Az egy másik dolog hogy itt próbálunk egymásnak segíteni. ( Amit mégegyszer köszönök)

A másik. Nem osb lap lesz a végleges verzió. Méretre gyártott fémszekrénybe fogom rakni az összetvőket. Ez csak egy beüzemelés akar lenni, hogy minden működjön mire megálmodom-meghegesztem  az aluszekrényt. De egyébiránt az osb vel sincs bajom .

svager

Szerintem,kezd az elején.
1.Ne az usb kábelről kapja az 5V,hanem az Ext.power csatlakozóról,természetesen,a J1 kapcsolót át kell kapcsolni.
2.A frekiváltó elé,nem ártana egy zavarszűrő.  
3.Lehet a hálózattal van baj,gyenge,nem bírja a terhelést,és amikor bekapcsolod a frekiváltót,az elszipkázza.(én már jártam így, mikor a kompresszor elindult)
4.Nézd át a vezetékeket,lehetőleg árnyékolt vezetéket használja,mert a végálláskapcsoló is tud zavart összeszedni.

000000000

Fontos kérdés: Feltétlenül szükséges e az UC300? (Nem olvastam vissza mindent) Nem elég az LPT port?

svager

Ha megveszel valamit,nem szeretnéd használni?

000000000

Lehet, félreértettél. Láttam már néhány gépet ahol alkalmazták valamelyik változatát. És egyébként anélkül is minden jól működött volna. Csak, a hobbysta, hallotta, hogy az milyen jó.
Ugyanez van a csatoló kártyákkal is. Vagy még inkább. A mostaniak már szinte csatoló nélkül el se tudják képzelni a vezérlőegységet.

Egyébként jogos. Ha veszek valamit, azt várom, hogy működni fog, úgy ahogy ígérték. Ezt nem vitatom. Ez akkor is igaz, ha 5 vagy 50 ezer volt az ára.

svager

Ilyen az emberi természet,ha két gombbal több van rajta azt fogja megvenni.
Mivel mindenki megveszi/használja,így természetes,hogy szükség van rá,és ha van választási lehetőség,az eggyel nagyobbat/jobbat veszi meg.
Ennek a mozgásvezérőnek a lehetőségeit a hobbista,csak 30%-ban  használja ki,de ott van a megalománoknak UC300-5441.[#taps]

000000000

Igen ott van a UC300-5441 de az se tökéletes.

000000000

Azért csak gondolj bele. Mennyivel jobb érzés, ha tudod ott van 95% tartalék lehetőség a bagatell 70% hoz képest.
Micsoda fantasztikus érzés az a tudat, ha nagyon, nagyon erőlködöm, a kihasználatlan lehetőséget akár 60% -ra is le tudnám szorítani.
A szomszédomnak is elmondhatom, nekem 5441 el megy a gépem. Aki csak néz nagyokat. Láthatóan érzi, komoly dologról beszélek. (A szomszéd kőműves. Talán még a CNC rövidítést se hallotta életében). [#nevetes1] [#nevetes1] [#nevetes1] [#taps]

000000000

kr97pwss2

A problémát nagy valószínűséggel a nagy zaj okozza. Az általad használt frekvenciaváltó tapasztalataink szerint különösen zajos. Első lépésben szerintem mindent le kéne kötni a mozgásvezérlőről, és tengelyenként visszakötni, tesztelni, és ha a szervókkal már jól működik, nem lép fel zavar, akkor kellene a frekvenciaváltót a legvégén bekötni. Javaslom még, hogy lehetőség szerint a nagyáramú motor kábeleket és betápokat a lehető legtávolabb kell elvezetni a vezérlő elektronikától és gyengeáramú jelektől. A földelést pedig csillagpontosan kell kialakítani. Javaslom még egy min. 0,75mm2 keresztmetszetű, lehető legrövidebb vezetékkel összekötni a PC házának fém részét és az UC300 modulon lévő furatot (a felső panelen lévő 4 furatból valamelyikhez M3-as csavarral, nem az alsó távtartókhoz!!!). A szervók és frekvenciaváltó 230V AC bemenetén a kábelt egy ferritgyűrűn keresztül kell átfűzni. Továbbá a nagyáramú kimenetek kábeleit is egy-egy ferritgyűrűn keresztül kell átfűzni. Mi ilyen ferriteket szoktunk használni:
(link moderálva. Admin)
vagy ezt: (link moderálva. Admin)
A motor kábeleket (nem látom teljesen jól a képen, hogy nálad hogy van) árnyékolt kábeleket kell használni és az árnyékolást a szervó vezérlők földjéhez bekötni.

kaqkk007

Milyen hibákat tudsz felsorolni ? Csak azért kérdem hogy beüzemelésnél el tudjam őket kerülni . 300 eth  panelom van

svejk

Oké...

USB kábel:
Alapvetően a zavarok ellen nem védekezni kell, hanem illik ki sem juttatni őket.
Ha nincs zavar akkor 4 szál drót is elég.
Pál sem a mindtenttudó nem kell mindent halál komolyan venni amit ír.

A jól megtervezett elrendezés mellett a legfontosabb a megfelelő földelés, és itt esetünkben elsősorban nem az életvédelem miatt.
Egy pontból induló csillagszerű földelés menjen minden szervohoz, frekiváltóhoz.
Itt jön képbe az OSB lap is, lehet már az megoldaná a problémát ha egy fém szerelőlapra lenne szerelve az egész.

Konkrét tanácsot nehéz adni, minden gép más és más, de olvass el egy pár frekiváltó, szervo leírását ott helyes iránymutatásokat találsz.

000000000

Svejk a gépemen mindenhol árnyékolt kábelek vannak szakszerűen bekötve az árnyékolás és a földelés.
Ezen felül fém lapon fém szekrényben van az összes eszköz.
Ergo a zavar nem juthatna ki.
Viszont az USB-s kommunikációt ennek ellenére kinyírja.
Akkor mégis hogyan is van ez ???
Ott van az 1000 éves PS2 kommunikációval bíró billentyűzet, azt érdekes módon nem tudja agyonvágni.
Pedig ott is ugyanazokon a feszültség szinteken kommunikál mint az USB.
Akkor mégis nem az usb az alkalmatlan ipari környezetben való használatra ?
Gondolom az UC300-ból sem poénból lett Ethernetes verzió.
Balázsék is rájöttek hogy az usb mint olyan egy vicc ipari körülmények között.
És mivel egyre többen használnak ipari hajtásokat a hobby gépükön így kénytelenek voltak lépni az ügyben.

svejk

Ne háborogj nem vagy Te tenger! :)

Persze hogy alkalmatlan az iparban az USB, senki nem állította az ellenkezőjét, de hobbyban elég jól használható.

Nekem is ethernetesek vannak már és megnyugtatlak az is dobta már el magát. Az okát nem tudtam meg.