Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCxxx, mozgásvezérlők MACH3-hoz

Indította gaben, 2025 február 03, 18:41

Előző téma - Következő téma

zt2c4wh9

Ha a kép szélein van csak a csíkozódás akkor valóban az lehet amit leírtál, hogy habár az alapjelen a gyorsítás befejeződik még mielőtt a szerszám eléri a gravír pálya szélét, de a szervo a valóságban még nem érte el azt a konstans sebességet amivel a pályán majd haladni fog. Illetve lehet hogy a sebesség lengéssel áll be.
Léptetőmotoros rendszernél ez a probléma nem fordulat elő, de szervonál valóban ez gond lehet.

zt2c4wh9

Csak egy tengely mozgás van a lézer gravírozásnál.
Az X tengely mentén halad a gravírozáskor és az Y-t a gravír pályán kívül lépteti, amikor nem gravíroz a lézer, a pálya szélén, a lassítási szakasz végén.

zt2c4wh9

Ha a szervo szabályzón lehet pozícióhibát is nézni akkor igazából nem a sebesség hiba mértékét kellene megnézni, persze az is ad indirekt információt, de a pozícióhibát kellene figyelni. Kérdés persze, hogy van-e erre mód az adott vezérlőnél.

svejk

Ezt már kár volt Tibor!

A #1135-ig jó voltál az még segítség volt, de az utána levő már nem. :(

Elég ha elmagyarázod -pl. a lézeres topicban- a Te rendszered működését és majd a felhasználók/érdeklődők eldöntik hogy érdemes-e a Te rendszeredet kipróbálni/használni.

Nem túl etikus úgy reklámozni valamilyen terméket, hogy a másik rosszabb...

2dbfy8y

[#t134p17192#]
Kb erről lenne szó, mint amit Levin linkelt be képet az ezt készítem topikban.
És őnála is a nagyobb gyorsítás idézte ezt elő.
Azért gondoltam rá, hogy nem e a plugin okozza valamiért.

svejk

Nézzük az eredeti kérdést még egyszer:

"Uccnc laser pluginnál mi okozhatja, irányváltásnál a csíkozást? Ac szervó motorom van, és csak a kép eleje csíkos, utána elmarad. Ez csak nagyobb gyorsításnál jön elő.
Lehet valamit progiban állítani, vagy ez a szervónál még valami behangolási hiba?"

Én ilyesmiket kérdeznék vissza:

- Az első pillanattól kezdve ilyen?
- Más szoftverrel jó?
- mennyi az a "nagyobb" gyorsítás?
- érezhető rezonanciák vannak?
(erre később maga adta a választ hogy igen van, ergo valami beállítási hiba lehet, a szervo nincs a mechanikához állítva)

000000000

Miről beszélsz? Tedd már félre az előítéleted, és a szakmailag értelmezd a soraimat.

Senki nem reklámoz semmit, senki nem mondta, hogy ez vagy az rosszabb vagy jobb.
Pusztán azt írtam le, hogy jó lenne végre belátni azt a tényt, hogy egy step-dir-es vezérlő programnál soha nem lehetsz biztos abban, hogy amit látsz, amit beprogramoztál, bármilyen szép is az, az igaz is a motortengelyen kimérve a valóságban.
Hiszen nincs visszacsatolás, innentől kezdve a legszebb csicsa képernyő is annyit ér, mintha semmi nem lenne ott adott esetben. Amikor meg éppen igaz, amit ott látsz, örülj neki.

svejk

Egyébként úgy van ahogy Designer írta szervonál nincs tökéletes beállítás, főleg nem a step/dir rendszerben, ahol a szoftvernek halovány fingja sincs a tényleges pozicíókról.

Léptetőknél egyszerű a helyzet mert egyszerűen lépést veszt oszt' kész, majd visszaveszik a gyorsítást a komák.

A szervonál hajlamosabb az ember túlértékelni a rendszerét.

svejk

Hopsz, ezt eddig nem is olvastam, valamiért átsiklottam felette.

Így már érdekesebb a szitu, ha ez mind így van akkor szinte okafogyottá is vált amit írtunk eddig a szervo tulajdonságokról.

ygzhw8kag

Üdv . Nem a termékkel van bajom , mivel még nem ismerem.
Inkább a supportal.Elkerülhető lett volna a szösszenetem ha válaszolnak az emailemre vagy a telefon hívásomra. Nem értem miért van megadva elérhetőség a honlapon , ha nem elérhetőek.
 Biztosan sok dolguk van, nem is azt várom hogy azonnal a rendelkezésemre álljanak , de egy két nap  után azért illik válaszolni.

Egyébiránt úgy néz ki a fórumtársak jóvoltából a probléma megoldódni látszik . A ferritgyűrű csodákra képes. :)
Köszönöm mégegyszer mindenkinek a segítséget.

zt2c4wh9

Tibor: Senki nem írt olyat hogy step/dir-es vezérlőnél biztos lehetsz bármiben is. Egyrészt hogy jön ez ide?
Másrészt hogy segít ez bármiben is megoldani a problémát?
Ha pedig nem segít megoldani a problémát, akkor miért írtad be a topikunkba? Mi a célod a beírással?

2dbfy8y

Alapból programban a beállításom 600-on volt a gyorsítás, ott nem igazán csíkoz. De felvittem 2000-re, ott csíkoz.
Néztem mérőórával is, kb 50-100mm eltávolodás után szépen visszaáll gyorsjárattal is az óra előző értékére, kb 0.1mm kilengés van a visszaállás előtt. De lehet az sok, egy gravírozásnál.
És program futásnál irányváltás után érezhető is az enyhe rezonálás, ugrálás.
Meg azt vettem észre, mintha nagyobb gyorsításnál nagyobb túlfutás lenne a kép szélén, amit üresben fut.
Ezért kérdeztem hogy kép szélén van e valami gyorsítási rámpa.
Gondoltam írok egy sima g kódos égetést oda vissza, úgy mit csinál, úgy is jelentkezik e adott gyorsítások mellett.

svejk

Ha előítéletem lenne akkor nem így viszonyulnék hozzád.

Egyszerűen csak mindig felbosszantasz az ilyen jellegű/tartalmú hozzászólásaiddal. :(
Ehh... bennem van a hiba.

zt2c4wh9

Pabló:

Igen, természetesen a kép széleinél, a gravírozási pálya után és előtt van gyorsítási rámpa.
A gyorsítási rámpa mindig az az érték amit beállítottál, így X beállított gravírozási sebesség esetén a nagyobb beállított gyorsítás rövidebb gyorsítási és lassítási utat eredményez.

Tényleg azt kellene megnézni amit írtam, hogy a szervoban a pozíció hiba hogyan alakul a pályán.
Van lehetőség ennek a folyamatos kiolvasására?

svejk

"Gondoltam írok egy sima g kódos égetést oda vissza, úgy mit csinál, úgy is jelentkezik e adott gyorsítások mellett."

No de az a plugin nem pont azért lett kitalálva, hogy elkerülje a G-kód lassúságát?