Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, kérlek olvasd el:

A régi fórumról áthozott hozzászólásoknál a felhasználó neve adatvédelmi megfontolásokból véletlenszerűen generált értékekre lett  lecserélve. Ez akkor tud a valódi értékre visszaállni, ha az adott felhasználó a régi fórumon nyilatkozik, hogy beleegyezik az adatainak az új fórumra továbbításához, majd ezután itt a régi felhasználónevével és email címével regisztrál.
8~20 óra között, 1~30 percen belül megtörténik a jóváhagyás, 30 percenként ellenőrizd email fiókodat (SPAM-ot is) mindenképp kapsz mail-t, a sikeres regisztrácioról, vagy a hibáról és, hogy mi a teendőd.
Nézd meg  "A régi fórumról, az új fórumra költözés útmutatót."
A régi fórumon használt email címmel de más felhasználói azonosítóval érkező regisztrációs kérelmek törlésre kerűlnek.

Main Menu

UCxxx, mozgásvezérlők MACH3-hoz

Indította gaben, 2025 február 03, 18:41

Előző téma - Következő téma

2dbfy8y

Szia Balázs.
Uccnc laser pluginnál mi okozhatja, irányváltásnál a csíkozást? Ac szervó motorom van, és csak a kép eleje csíkos, utána elmarad. Ez csak nagyobb gyorsításnál jön elő.
Lehet valamit progiban állítani, vagy ez a szervónál még valami behangolási hiba?

kr97pwss2

A szervóban a PID nem jól van beallitva, vagy Túl nagy gyorsítást állítottál be az UCCNC-ben, és nem tudja a motor követni.

designr

200w szervó..Van egy határ ahol a 200w motor nem tudja a mechanikát egy bizonyos gyorsulás fölött mozgatni.
Ezt a határpontot kell megtalálni..ha csökkented a gyorsulást ahol még a kép minősége megfelelő,nem jön elő az emlitett csikozás.
Vagy a vezérlő monitoring rendszerében megnézni ..ha egyáltalán birja a vas a menet közbeni SmartJog-ot
Ha kirajzoltatod vele a pozició errort..fogadjunk annak a kiemelkedő része egybe fog esni a csikozással..
Tehát a lassitás mellett a másik lehetőség egy 400w motor..

designr

De én még finomitgatnám a PID-et..mert olyan van hogy jó beállitás..de hogy tökéletes..

2dbfy8y

Nézegettem a digital monitor kijelzésben a position error tökéletes, mindig csak a vonal van, de a velocity error kimegy plusz-mínusz 2-ig is.
Lehet ez a gond, nem tudom min kellene állítani hogy ez kisebb legyen.
De nekem az a furcsa,hogy Levin fórumtársunk is így járt nagyobb gyorsítással, pedig neki léptetős rendszere van.
És az ugyebár nem fog rászabályozni, ha pozicíót tévesztene.
Akkor ott miért csíoz.
Most gyorsulásom 600-on volt, 2000-nél már vannak csíkok.
De egy sima vectoros gravírozásnál nem volt ennyire csúnya eltérés.

designr

Lézerhez(sem)értek..akkor valami irányváltáskori lengés..
de ez inkább hardveres dolognak tünik akkor..nem lehet lézer tápegység..vagy..Milyen széles ez a csik?

designr

Ha a pozició értékei jók akkor a velociti sebesség eltérésben 2 az a nullával egyenlő..az biztos nem csinálhatja..
Ha a pozició jó akkor a fejed ott van ahol lennie kell a program szerint..

designr

Na még egy utolsó..
Nem tudok elszakadni attól hogy ha a csikozás az irányváltáshoz kappcsolódik..és az pl léptetős gépnél is hasonló akkor még az is előfordulhat hogy a szervó vezérlő electric gear-ban a nagyon lebutitott encoder felbontás is okozhatja.
Próbálgatva a szervókat pl a 2048 encoder felbontás levéve a váltóban 512-re a motor nagyon lassu mozgásánál megfigyelhető egy léptetőkre hasonlitó darabos mozgás ami a pid-el tökéletesen nem tüntethető el.
gondolom ha még jobban visszavennénk a felbontást..és itt nincs mikrolépés ez a darabos mozgás még jobban előjönne.
Ez egyébként nagyobb sebességnél eltünik és nagyobb encoder felbontásnál is teljesen lecsökken.
ezt is meg lehetne nézni a gépen..nem-e a z álló helyzetből való pár mm-es gyorsitási szakaszban csikoz-e?
ha semmi sem seit meg kell oldani hogy a gravirozandó kép szélének elérésekor már teljes,üzemi sebességen menjen a motor..pl egy keret progamozásával.Kiváncsi vagyok eltünik-e a csik..

kr97pwss2

Tudsz egy képet felrakni a végeredményről? Illetve milyen sebességgel, és mekkora méretben gravírozol?

2dbfy8y

Ez egy 50×37mm-es kép volt.
Most lefotózni nem tudom nincs kéznél.
Gondoltam írok egy sima g kódot ilyen tök fekete kockával.
Ott is előlyön e a csíkozás, mikor irányt vált.
Most már a fogasszíj hibát is kizárom, mert fogasléces hajtásom van.
De a gép hidján is érezhető a beremegés irányváltás után.
Enkóder beállításom 2048-on van.
Még arra gondoltam nagyobb képnél mi lehet, majd kipróbálom, mekkora szakaszon remeg be.
Lehet nagyobb túlfutás kéne neki, vagy rámpás irányváltás.

000000000

Felajánlom Neked a segítségemet a probléma kiderítésében a következők mentén:
1. A hajtásod adatait küld el, megnézem a méretező programommal, mennyire sikerült optimális gyorsulásra beállítanod a mechanikád áttételét.
2. Egységugrás teszttel érdemes a szervód dinamikai képességét kimérni, és ahhoz beállítani utána a gyorsulását.
3. A saját lézervezérlőmmel is letesztelhetjük a CNC gépedet, ahol számos olyan paraméter állítható, ami pont a Te csíkozási problémád megoldására való. Az se mellékes, hogy van pár olyan kőkemény saját generálású egységugrás tesztábrám, ami egyből kimutat egy csomó mechanikai, hajtástechnikai, vezérlési problémát.

zt2c4wh9

Pabló, Robsy:

Az UCCNC laser plugin konstans sebességgel gravíroz, így a gyorsításnak nem lehet köze ahhoz, hogy csíkozódik a kép, hiszen a gravírozás pályáján nincsen egyáltalán gyorsítási szakasz, a szerszám végig konstans sebességgel halad, nem gyorsít és nem lassít.
Követési hiba viszont lehet az oka, de írtad, hogy a követési hibád mindössze 2 encoder osztás. Mondjuk kérdés, hogy ez a 2 encoder osztás mekkora lineáris elmozdulást jelent. Ha ez egy kis érték, akkor maradt a mechanikai probléma, kottyanás, hiszen a lézer gravír plugin egyik sort balról a másik sort jobbról hajtja végre. Ha kottyanás, szíj nyúlás stb. van a tengelyen az csíkozódást fog okozni.

zt2c4wh9

be:

1.) Az USB kábel nem "rossz", normál körülmények között bármilyen kábel megteszi. Ha nincsen semmilyen zaj, akkor ahogy Svejk is írta akár 4 dróttal is működhetne.
2.) Az USB ajánlás külső jel erősítés nélkül 5.0 méter max. kábelhosszt határoz meg. Persze minél hosszabb a kábel annál nagyobb a kábel erek ellenállása és induktivitása, ami miatt a rendszer érzékenyebb lesz az interferenciákra, hiszen a két pont (PC föld pont és mozgásvezérlő föld pont) között nagyobb impedancia van, így a nagyfekvenciás zavarra a két pont között könnyebben létrejöhet föld potenciál különbség. Ezért javasolta Polgárdi Balázs, hogy próbáld meg összekötni a PC földjét (pl. a PC fém házon egy csavar) és az UC300 felső modul egy 3.5mm-es furata, ezzel csökkentheted a két eszköz földpontja közötti impedanciát.
3.) Sajnos eléggé elfoglaltak vagyunk mostanában és elnézést ha nem sikerült kapcsolatot létesítenünk. Dolgozunk a kommunikáció fejlesztésén az ügyfeleinkkel, hogy a jövőben jobban működjön.

zt2c4wh9

"Ez? Bármit csinálok leold. Próbáltam először a szervókat bekapcsolni , aztán a szervókábel hosszával játszani , 2őt sikerült berúgni a háromból, de a frekiváltóra szétkapcsol.
Már megint beleszaladtam a magyar termék viszontagságaiba. Gondoltam támogatom a magyar portékát. De úgy látszik sosem tanulok.
Próbáltam többször is elérni telefonon a  cnc drive ot, mivel nem kaptam hardverkulcsot a cucchoz. Persze soha nem vették fel a telefont. Küldtem nekik mailt amire válaszként megküldték, de semmi sorry vagy valami pedig kb két hónapja vettem.
Aztán a beépítéskor úgye jöttek a problémák. Megint írtam nekik , kb egy hete, megkérdeztem hoz lehet a bibi ,de semmi válasz.

Nem értem ezt az üzetpolitikát , 60e ft nekem nem kevés.
Azon kívül navían azt feltételeztem hogy ennyi pénzért összerakom aztán majd működik. Hát nem.
Köszönöm segítséget mindenkinek."

Sajnáljuk, hogy így érez a Magyar termékek iránt. Ha nem válik be a termék természetesen visszaküldheti és szívesen visszaadjuk a termék árát ha azt tőlünk vásárolta.
Ha nem tőlünk vásárolta, hanem valamelyik viszonteladónktól, akkor felveheti velük a kapcsolatot, hogy vegyék vissza a terméket, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot e-mailben és akkor segítünk intézni a visszavásárlás folyamatát.

designr

Helyesbitek..nem a követési hiba 2 encoder osztás hanem a velociti..a sebesség tartás..nagy különbség..