Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

9a8r3iviv

Szia !

Szerintem ezekbe a kérdésekbe , van több gyakorlott Co2 lézeres a fórumon .
Javasolnám a Psoft Urat , nagyon segítőkész és gyakorlott.
Nem szeretnék olyat írni amiben nincs tapasztalatom , illetve én ezen nem gondolkoztam , mert nálam 15-18 fok van télen.

Üdv,
tomtoled

PSoft

Ha annyira hideg a garázs...

A fagyállós töltet mellé, ajánlatos egy temperáló fűtés is a víztartályba.
A fagyálló ugyanis, nem emeli meg a víz hőfokát!!!
Csak annyit tesz, hogy folyékonyan tartja a vizet, akár, -30 C°-on is.

Akár, egy pártíz Wattos akvárium fűtőtest is megfelel a célnak, belógatva a tartályba, ami nem engedi 12-15 C° alá a vizet.
A temperált víz hőntartását, a tartály külső szigetelése is nagyban segítheti.
Egy helyiségtermosztát figyelheti a légteret a gép körül.
Ha 5 C° alá esik a hőmérséklet, akkor egy időtag, beállítástól függően félóránként, óránként, bekapcsolja a szivattyút fél/egy percre, így maga a cső is kap a temperált vízből egy-egy átöblítést.

Lehet, hogy eltúlzott dolgok ezek, de én úgy gondolom, megérdemel ennyi +költséget, többletkiadást az a "drága cső".

thayscj6c

Hali!
A 10mm-es plexihez kéne min. 40-60w, hogy normálisan vágja és "gyorsan". Igen, illene védőburkolat mert később csak tapogatnád az anyagot.

frob

Én is csak kérdeznék, ezek a vezérlők mit esznek?
Már mint fájlformátum vagy mint nyomtató érhető el?
Hirtelen nem láttam erről információt az oldalakon (vagy csak elkerülte a figyelmem)

niu7vyvp0

Ezek jó ötletek, muszáj is lenne vmi hasonlót alkalmazni, mert csak hétvégén vagyok otthon, de ugye a hideg hétköznap is ott a garázsba :)
pincébe nem szívesen cipekedek le, mert elég nagy a pára ott lenn a sok növény miatt, meg amúgy se a legjobb a szigetelés és gyanítom az a fajta sok pára se tenne jót se az elektronikának se semminek

frob

Kellene 2 termosztát is a körbe az időkapcsolón felül
az egyik akkor kapcsol ha 5 fok alatt a hőmérséklet a helységben, ekkor él az időkapcsoló a keringetéshez, ésa másik pedig a vizet nem engedi fel mondjuk 10 fokig... így ketyeghet, nem lesz őrült nagy a számla...
esetleg hungarocellből építesz neki egy kis házikót :)

vjanos

Vagy ha úgyis átépíti idővel arduino/raspberry/smoothieboard vezérlésre, mint az "elégedett" Moshidraw használók 90%-a, akkor már az is figyelhetné [#eplus2]

9a8r3iviv

Na róluk beszéltem ,PSoft , frob stb..
vjanos írhatnál erről az arduinos vezérlésről részletesebben .
Kösz
tomtoled

niu7vyvp0

Hungarocel marad pár tábla még régről, most jó hasznát veszem. A tervem, hogy rétegelt lemezből csinálnék egy alapot és azt bélelem ki hungarocellel, sőt lehet még üveggyapot is van vmennyi vhol :)

niu7vyvp0

Szép vágy álmok ezek még számomra :) Előbb meg kellene tanulnom, hogy mik is ezek és hogy működnek :) Legendákat már hallottam róluk de az édes kevés

vjanos

Konkrétumot sajnos én sem tudok írni, de ha rákeresel hogy k40 laser arduino, sok átalakítós projektet találni.

Még nem volt szerencsém ilyen géphez, de az olvasatok alapján az elektronika amúgy is hajlamos elhalálozni idővel.
Ha jól tudom csak a saját programjával használható, ami olyan amilyen. G-kódot pl nem is kezel.

Én most kicsiben csináltam meg diódás lézerhez, az meggyőző...

9a8r3iviv

Köszi !
Igazából nem csak a co2-re ,hanem a kékre is nézegettem,
Majd  komolyabban ránézek ,de ha jól tudom nálad egész jól működött a kéken.Innen kiindulva nem lehet gáz a Co2 lézeren sem .

Üdv,
tomtoled

vjanos

Most hirdetem épp a gépet, itt a lehetőség gyorsba megvenni :D

9a8r3iviv

Köszi , de a kék lézerem megvan , és elég jól működik Mach3-on,
csak kíváncsi lettem volna ezzel a vezérléssel is , nem tartom jobbnak ,
csak olcsónak és talán egyszerűbb kezelhetőségnek .
Üdv,
tomtoled

000000000

Szerintem a hűtővíz ha nem dermed meg (fagyálós). Akkor lehet akár -20 fokos is. Ez önmagában nem okoz károsodást.
Viszont, ha használni akarod a lézert, akkor legyen a hőfoka + 5-10 fok körül.
Az elektronikáknak, PC nek is a normális működéshez +15 fok felett kell lenni, átmelegedni.
Tehát, munka előtt fűteni kell ha ez alatti a műhely. Ez a tapasztalatom.