Hírek:

Fontos tudnivalók a migrációval kapcsolatban, Kérlek nézd meg a Régi fórumról új fórumra való költözés

Main Menu

Lézer

Indította gaben, 2025 február 03, 18:31

Előző téma - Következő téma

2dbfy8y

és ez mi is valójában?
Ezzel is egy lasernek, egy sugara fog lenni? Mert itt mintha szétszórná.
Vagyis lencse nélkül erősebb lehetne a laser ereje?

Szalai György

Igen, azt gondolom, hogy a veszteség csökkentésével több marad.
De nem tudom, hogy ez számíthat-e valamit a hobby szektorban.
Jó volna tudni, hogy a hobbylézer fókuszlencsék reflexiós vesztessége is 10% körüli-e, mint egy átlagos, bevonat nélküli nagyító lencse vesztessége.
Ha igen, akkor ennek jórészét lehetne még munkára fogni, ha nem egy lencse ki és belépő felületein szórnánk szét.
Inkább egy homorú tükörrel lehetne fókuszálni. (Archimedes halálsugara)
Ha az felületi tükör, akkor a lézersugárnak nem kell be és kilépnie egy a levegőtől eltérő törésmutatójú közegbe, (üvegbe) és nem szenved ez miatt veszteséget.

2dbfy8y

Szívesen kipróbálnék egy ilyent.
Kiváncsi lennék a végére.

Szalai György

Ha egy lencsével nem lehet, akkor talán egy lencserendszer képes lehet rá.
A több lencse több vesztessége miatt már bevonatosokra lehet szükség.
Nem a legolcsóbb megoldás.
Mit lát a kamera, ha vékony, kis divergenciájú sugárral, X és Y irányban pásztázod a területet gyorsan? (Mint a tévé képcső elektronsugara.)
Vagy egy üvegrúddal vízszintes vonallá nyitott sugarat mozgatsz le-fel gyorsan.
Esetleg egy diffrakciós rácson sok ponttá szórod szét.
Leköveti a mozgást a kamera, vagy a tehetetlensége miatt egyetlen megnyitott sugárnak látja?

3z4pi4rei

Az lehet, hogy csak 2 mm-es volt, de 5 rétegű! Az már kapásból 2-vel több réteg ragasztó is! Hidd el számít!
Én csak azért vetemedtem a modell boltira, mert felénk a lapszabászatokban 4 mm az alja... És az amúgy is szutyok, így teljesítmény nélkül.
Próbáld ki a 3 rétegűt, akár 3-asból is, menni fog! Ha akarod küldök próba darabot hozzá. Vagy vedd meg a kis táblát és átveszem, ha mégsem menne. De szerintem sima liba!
És azért kagylós, mert lassú az előtolás és szétégette! Írtam, hogy én 220mm/min tolom.

zozo

Köszi, 3mm-es 3 rétegű van, de a bútor hátlap farost lemezt is jó vágni.
Az 5 rétegűt 200-al zavartam végig 3-szor, aztán mert várták, gondoltam 80-al még végigmegyek, akkor kiesik.
Ekkor pattogott ki a közeli vonalak köze. Tanulópénz.

Amúgy én is a többszöri körbefutást preferálom, szebb a vágási felület.

000000000

kamera egy 3m röl egy 5... 10cm kört lát álitható fokuszu lencséböl amit beálitok fokuszt kamera nagyon érzékeny a 800...850nm tartományra ezért kiss power is elég a lézerböl 50...100mW!
ez a kamera éjeli modba váltáskor direkt ir melet használhato sony imx322 cmos szenzorol van szó...

000000000

Szalai György | 5611 szolt a [9253]

Kelepeisz Lajos

Sziasztok!
Múltkor valahol tárgyaltatok egy légy makettjét, valaki nem tudja merre találom a g-kódját?
Köszönöm

Tibcsi

Szia!

DXF-ben el tudom küldeni ha jó?

Kelepeisz Lajos

Igen köszönöm, amúgy ezt át kell alakítani g-kóddá vagy ezt be lehet tölteni egyből pl mach3-ba?

Tibcsi

igen, kell hozzá csinálni pályát, kérdés mihez laser, vagy maró? Akkor küldöm.

Kelepeisz Lajos

Megjött, lézerhez szeretném majd kipróbálni, mert még nem vágtam ilyent, milyen progival kell átalakítani?
Köszönöm[#eljen]

Tibcsi

Van egy pár, pl. Cut2d, Aspire, Artcam,stb

Kelepeisz Lajos

Esetleg nincs a yutube-n róla videó hogy hogy kell?